Τι δρόμος είναι "η Άνοιξη" του Μπαγιαντέρα;
Τι δρόμος είναι "η Άνοιξη" του Μπαγιαντέρα;
Μήπως μπορεί να μου πει κανένας, σε ποιόν δρόμο είναι "η Άνοιξη" (Ήταν Άνοιξις που σ'είδα...") του Μπαγιαντέρα;
Εγώ την εισαγωγή τουλάχιστον την ακούω κάπως έτσι: 1,3,1,2,1,2,2
Ευχαριστώ
- liga rosa
- More than 150 posts user.
Re: Τι δρόμος είναι "η Άνοιξη" του Μπαγιαντέρα;
Μήπως όμως υπάρχει εδώ κάποια σύγχυση;
Αυτό που έγραψα εγώ επάνω(1,3,1,2,1,2,2), νομίζω ότι θεωρείται γενικά σαν χιτζάζ.
Ενώ το χιτζάζ ο Βούλγαρης το έχει (σαν συμπέρασμα του μακάμ) σαν 1,3,1,2 -2- 1,2 (4χ χιτζάζ + 5χ ραστ).
Ποιός δρόμος είναι το σωστό χιτζάζ, ο πρώτος ή ο δεύτερος;
Ο Γκούμας το ονομάζει Πειραιώτικο (αν θυμάμαι καλά)
- liga rosa
Και από την άλλη πλευρά όμως λες ότι δεν υπάρχει "σωστό" χιτζάζ.
Τότε γιατί το ονομάζουμε χιτζάζ, εφόσον δεν είναι σωστό;
Μάλλον εννοείς ότι δεν υπάρχει μόνο μία σειρά φθόγγων που αποδίδουν τον δρόμο χιτζάζ όπως στις κλίμακες της δυτικής μουσικής;
Αυτό άρχισα να το καταλαβαίνω, νομίζω.
Εντάξει, ο δρόμος ονομάζεται σύμφωνα με την πρώτη υπομονάδα, η οποία εδω είναι χιτζάζ.
Νομίζω όμως ότι πρέπει να υπάρχει κάποια λογική, τουλάχιστο σαν βάση, και να επιτρέπει μερικές αλλαγές σε μερικές περιπτώσεις.
Εδώ λοιπόν, ποιά είναι η βάση, δηλαδή το "σωστό" χιτζάζ;
Δηλαδή, κάτι φθόγγους πρέπει να γράψουμε και να πούμε, ότι αυτό είναι ένα χιτζάζ (και όχι π.χ. ουσάκ).
Δηλαδή, να μή διηγούμαστε κάθε φορά όλη την ιστορία... Ή είναι αυτό ένα ζήτημα ακρίβειας;
Άν πούμε ότι τα μακάμ είναι σωστά, τότε στην μεταφορά του μακάμ χιτζάζ στον δρόμο μας θα έχουμε αυτό που λέει ο Βούλγαρης (στην άνοδο).
Εδώ όμως πρέπει να πούμε, ότι το 5χ ραστ (συχνά) στην κάθοδο γίνεται Μπουσελίκ(Βούλγαρης , Μαυροειδής).
Με άλλα λόγια, μπορούμε να πούμε, ότι το χιτζάζ συνήθως αποτελείται στην άνοδο από 4χ χιτζάζ + 5χ ραστ και στην κάθοδο από 5χ Μπουσελίκ και 4χ χιτζάζ;
Και "η Άνοιξη" είναι λοιπόν (κάπως) σε κάποιο χιτζάζ;
- liga rosa
Ναι, κάτι τέτοιο εννοώ. Ας πούμε ότι έχεις τα βασικά 4/5χορδα που έγραψα παραπάνω (ρε χιτζάζ, ντο νικρίζ, σολ μινόρε), αλλά αν εμφανιστεί ένα σολ ραστ ή σταθεί σε κάποια άλλη βαθμίδα με ιδιαίτερο χρώμα, ή αν μπει ντο#, ως δρόμος παραμένει χιτζάζ.
Οπότε ναι, η Άνοιξις είναι χιτζάζ.
Ευχαριστώ πολύ