Μιχάλης Καλλέργης

Kάποιος βάζει πληροφορίες,στοιχεία,φωτο , οι άλλοι ας συμπληρώνουν να μαζέψουμε όσο περισσότερα μπορούμε.
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
THEO57
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: 12 Φεβ 2011 12:35 am

Μιχάλης Καλλέργης

#1 Δημοσίευση από THEO57 »

Για το Μιχάλη Καλλέργη έχω διαβάσει, δεν θυμάμαι που, τις παρακάτω πληροφορίες, που έχω κρατήσει στο αρχείο μου.

Ο Μιχάλης Καλλέργης γεννήθηκε στον Κότρωνα της Μάνης το 1902 και πέθανε στην Αθήνα στις 11/2/57. Είναι γραμμένος με τον αριθμό 269 στο Σύνδεσμο Μουσικών Αθηνών Πειραιώς στις 9 Δεκεμβρίου το 1936 και κατοικούσε στην οδό Μυριοφύτου 24 στο Αιγάλεω.
Μετά το στρατιωτικό του στη Μ. Ασία επέστρεψε στην Αθήνα και πέρασε απ’ όλα τα κέντρα του δημοτικού τραγουδιού, «Έλατο», «Πλάτανο», «Το κέντρο του Μαυρομάτη» στο βοτανικό.
Στην Κατοχή φιλοξενήθηκε για τρία χρόνια από τον φίλο του κλαρινίστα Γιώργο Ανεστόπουλο στην Αρκίτσα. Εκεί σε μια έφοδο των Γερμανών για αντίποινα από κάποιο γεγονός που συνέβη, ο Μιχάλης Καλλέργης συνελήφθη έξω από το χωριό από τους γερμανούς λέγοντας ότι είναι οργανοπαίχτης. Από κακή ερμηνεία της λέξης από τους Γερμανούς δάρθηκε ανηλεώς σαν αντιστασιακός.
Με ενέργειες του γιατρού Βελόπουλου και του προέδρου της Αταλάντης Ηλία Κανδώρα απελευθερώθηκε, αλλά είχε χτυπηθεί στο κεφάλι και είχε υποστεί νευρικό κλονισμό με αποτέλεσμα να κλειστεί το 1947 στο Δημόσιο Ψυχιατρείο Αθηνών, όπου ο μεγάλος τραγουδιστής πέθανε στις 18 Φεβρουαρίου 1957 .
Έχει τραγουδήσει 79 τραγούδια δημοτικά από τα οποία τα 35 είναι δικές του συνθέσεις. Το πρώτο τραγούδι που τραγούδησε είναι το « Τρικαλινιά μου πέρδικα» τον Νοέμβριο 1934 και τον συνοδεύει στο κλαρίνο ο Νίκος Καρακώστας.

Σημειώνεται, ότι στη διεύθυνση: http://dictionary.sensagent.com/%CE%91% ... %89/el-el/ αναφέρεται μεταξύ των επώνυμων δημοτών του Δήμου Αιγάλεω με την ένδειξη "δημιουργός και ερμηνευτής παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών"
Ο γιος του Τάκης Καλλέργης διετέλεσε επί χρόνια βασικό στέλεχος στο λαϊκό συγκρότημα του Βασίλη Τσιτσάνη.

gpasxoudis
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 18 Ιαν 2018 09:28 pm

Re: Μιχάλης Καλλέργης

#2 Δημοσίευση από gpasxoudis »

Νά προσθέσω κι εγώ με την σειρά μου οτι μπόρεσα να αλιεύσω μέσω διαδικτύου, τα οποία εν μέρη φασκουν με την ερεύνα του @THEO57. ΔΕΝ φέρω καμία αντίρρηση με τα λεγόμενα του άπλα παραθέτω το ό,τι αλιέυτικε.
Γεννήθηκε το 1900 στον Κότρωνα Λακωνίας. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, όπου υπηρέτησε ως στρατιώτης, εγκαταστάθηκε στα Μανιάτικα του Πειραιά και εργαζόταν ως τραγουδιστής στα δημοτικά κέντρα της Αθήνας[Έλατο, Πλάτανο, στου Μαυρομάτη στο Βοτανικό κ.α]. Συνεργάστηκε και ηχογράφησε με τον Νίκο Καρακώστα, και τον Γιώργο Ανεστόπουλο αρκετά τραγούδια σε δίσκους γραμμοφώνου. Η φωνή του ήταν χαρακτηριστική, καθαρή και διαπεραστική.Στην διάρκεια της Γερμανικής κατοχής πήγε και έμεινε τρία χρόνια στην Αρκίτσα Αταλάντης, όπου τον φιλοξενούσε ο κλαρινίστας Γιώργος Ανεστόπουλος. Ενώ ήταν στην Αρκίτσα, το 1943 κάποιοι αντάρτες έκαναν σαμποτάζ σε βάρος των Γερμανών και αυτοί για αντίποινα μπήκαν στο χωριό και συνέλαβαν μεταξύ των άλλων και τον Μιχάλη Καλλέργη. Τον ρωτούσαν ποιος είναι κι αυτός τους απαντούσε οργανοπαίχτης. Οι Γερμανοί νόμισαν ότι είναι όργανο-μέλος κάποιας οργάνωσης αντιστασιακών και τον χτύπησαν άγρια στο κεφάλι. Στη συνέχεια τον φυλάκισαν για κάποιες μέρες, ώσπου μεσολάβησε ο πρόεδρος της Αταλάντης και ο γιατρός Βελόπουλος και τον άφησαν. Από τον ανηλεή όμως ξυλοδαρμό ο Μιχάλης Καλλέργης υπέστη νευρικό κλονισμό. Το 1946 σταμάτησε οριστικά το τραγούδι. Ο ψυχικός του κόσμος κλονίστηκε ανεπανόρθωτα και το 1947 κλείνεται στο δημόσιο ψυχιατρείο Αθηνών στο Δαφνί, όπου και έμεινε δέκα χρόνια. Πέθανε το 1957.
Πηγή: ‘’Το πορτραίτο των ερμηνευτών και οργανοπαικτών του Δημοτικού μας τραγουδιού’’ έκδοση: 2012.

philvar
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: 20 Σεπ 2020 09:51 pm
Τοποθεσία: Maryland, USA

Re: Μιχάλης Καλλέργης

#3 Δημοσίευση από philvar »

I see Kallergis credited for an Odeon (GA 7966) recording from 1957, with the Trio Brilante. Given the biographical notes here, I'm guessing that's an error

Άβαταρ μέλους
hondrosk
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 234
Εγγραφή: 28 Νοέμ 2004 02:50 pm
Τοποθεσία: Ηράκλειο

Re: Μιχάλης Καλλέργης

#4 Δημοσίευση από hondrosk »

You are partly correct philvar!
But there is no error, the record states the name of Michalis Kallergis along with TrioBrillante but I think that refers to a different singer with the same name.
Besides M.Kallergis sang only traditional folk songs not "elafra" Athenian ones.

philvar
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: 20 Σεπ 2020 09:51 pm
Τοποθεσία: Maryland, USA

Re: Μιχάλης Καλλέργης

#5 Δημοσίευση από philvar »

Thank you.

By the way, my name is Philippe, I'm French living in the US, and very interested in early Greek recordings. I'm especially fond of Epirotic music. I only wish I could speak Greek.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Βιογραφίες”