Κώδικας: Επιλογή όλων
http://www.rembetiko.gr/articles/article3.htm
ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ
του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη
Η Μαρίκα Παπαγκίκα γεννήθηκε στο γύρισμα του αιώνα μας στις 1 Σεπτεμβρίου του 1890 στην Κω. Σε μικρή ηλικία μεταναστεύει στην Αίγυπτο και εγκαθίσταται κατά πάσα πιθανότητα στην Αλεξάνδρεια – κατά άλλους στο Κάϊρο - όπου ξεκινάει την καλλιτεχνική της καριέρα δουλεύοντας ως χορεύτρια σε νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, της εκεί Ελληνικής παροικίας.
Γύρω στα 1913-15 μεταναστεύει ξανά αλλά αυτή τη φορά με προορισμό το λίκνο του πολιτισμού για εκείνη την εποχή, την Αμερική.
Είναι ασαφές αν εκεί γνωρίστηκε και παντρεύτηκε με τον σύζυγο της Κώστα (Gus) Παπαγκίκα - που έπαιζε τσέμπαλο - όμως η καλλιτεχνική της πορεία στην Αμερική ξεκινά από το νυκτερινό κέντρο του που είχε στην Νέα Υόρκη.
Η δισκογραφική της καριέρα ξεκινά το 1918 με συμπαραστάτη και συνεργάτη πάντα τον Κώστα Παπαγκίκα ο οποίος την συνόδευε και σε όλα της τα ταξίδια σε άλλες πολιτείες των Η.Π.Α είτε για ηχογραφήσεις , είτε για εμφανίσεις της σε νυκτερινά κέντρα της ομογένειας.
Τα πρώτα τραγούδια που ηχογραφεί είναι : “Ο Λαγός”, “Όπου ιδείς δυο κυπαρίσσια” και το “Σμυρνέϊκο Μινόρε” σε σχεδόν ταυτόχρονη εκείνη την εποχή με δύο ηχογραφήσεις της “πρωτοπόρου” Κας Κούλας και του τραγουδιού του Κώστα Παπαγκίκα “Ζειμπέκικο Αιβαλί”.
Έπειτα απ’αυτό και για ένα διάστημα περίπου 10 ετών η Μαρίκα Παπαγκίκα μέσω των εταιρειών Victor και Columbia και με συνεργάτες τους καλύτερους μουσικούς της διασποράς – όπως ο Θανάσης Μακεδόνας, ο βιολιστής Αλέξης Ζούμπας από την Ήπειρο, ο κλαρινετίστας Πέτρος Μαμάκος κ.α. - “περνάει” στην δισκογραφία πάνω από 200 τραγούδια ποικίλου ρεπερτορίου.
Με τη σοπράνο και ξεχωριστή φωνή της δεν δίστασε να τραγουδήσει την φυλακή, το χασίς, την παρανομία, τη φτώχεια, μέσα από μουσικούς δρόμους (μακάμια) και μινόρε που σπαράζουν την καρδιά.
Τα τραγούδια που ερμήνευσε ήταν κατά βάση παραδοσιακά και λαϊκά αλλά λόγω της φωνής της – υψίφωνος – ασχολήθηκε και με “ελαφρού” ρεπερτορίου τραγούδια, όπως τραγούδια του Θεοφ. Σακελλαρίδη και του Νίκου Χατζηαποστόλου – σύνθετες τραγουδιών της οπερέτας – στις Αμερικάνικες ηχογραφήσεις τους.
Το κραχ του 1929 δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την οικονομική κατάσταση αυτής και του συζύγου της Κώστα λόγω ότι χάνουν για πάντα όσα νυκτερινά κέντρα κατείχαν και προσπαθούν να κρατηθούν με νύχια και με δόντια στην επιβίωση με τη δισκογραφική της καριέρα μέχρι και το 1937 όπου και σταματά για πάντα να ηχογραφεί.
Η Μαρίκα Παπαγκίκα πέθανε στην Νέα Υόρκη στις 2 Αυγούστου του 1943 από μελαγχολία καθώς λένε κάποιες μαρτυρίες της εποχής λόγω της ανέχειας στην οποία είχε πλέον βρεθεί.
Τραγούδια που ηχογραφήθηκαν για πρώτη φορά με τη φωνή της :
Αρμενάκι, Ντερβίσης, Αθήνα και Πειραία μου, Ψαράδες, Φονιάς θα γίνω, Το μποχώρι, Τα παιδιά της γειτονιάς σου, Τούρνα, Όπου ιδείς δυο κυπαρίσσια, Μανταλένα, Ζεϊμπέκικο τα ούλα σου, Σμυρνέϊκος Μπάλλος, Τι σε μέλλει εσένανε, Η Έλλη, Το κουτσαβάκι, Βραίλα, Αγιά Σοφιά, Το Κατινάκι, Ο λαγός, Μπαρμπουνάρα κ.α.
Σελίδες στο Internet σχετικές με την Μαρίκα Παπαγκίκα :
Κώδικας: Επιλογή όλων
http://www.geocities.com/Athens/3124/papagika.html