Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία - Νίκος Σαραντάκος

Προτάσεις και αναζητήσεις για Μουσική, Θέατρο, Κινηματογράφο, Βιβλία....
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
Χασκίλ
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 560
Εγγραφή: 27 Δεκ 2006 11:53 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία - Νίκος Σαραντάκος

#1 Δημοσίευση από Χασκίλ »

Ο παραπάνω τίτλος δεν έχει σχέση με το ρεμπέτικο.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, ο sarant, είναι μέλος της ρεμπετοσελίδας.
Να είναι καλά και να δίνει και άλλες τέτοιες δουλειές!

Όταν γνωρίζεις ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν τα παρατάνε σε ό,τι έχει να κάνει με τη γλώσσα και την προέλευσή της, τις λέξεις και την ετυμολογία τους, από που κρατάει η σκούφια τους και κατά που πηγαίνει, βρε αδερφέ, τότε αισθάνεσαι περίφημα!
Στο βιβλίο του "Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία" τριάντα συν μία ιστορίες λέξεων που ίσως σας έχουν απασχολήσει, ο Νίκος Σαραντάκος ασχολείται με κάποιες λέξεις που μας έκαναν εντύπωση στο πέρασμα του χρόνου, κάποιες που άφησαν ερωτηματικά ως προς το θέμα της χρήσης τους και κάποιες άλλες που μπορεί και να μη μας απασχόλησαν, αλλά θα θέλαμε να καταλάβουμε τι σημαίνουν.

Παραθέτω ένα μικρό κομμάτι από το εισαγωγικό του βιβλίου, το οποίο ομολογώ ότι διάβασα και ξαναδιάβασα (και ξαναδιάβασα!) γιατί συμπυκνώνει μέσα σε δέκα γραμμές με τρόπο εύστοχο, σαφή και κατανοητό(τατο) τη γέννηση, τη ζωή, το θάνατο ΚΑΙ την ανάσταση των λέξεων!

Γιατί ιστορία δεν έχουν μόνο οι άνθρωποι, έχουν και οι λέξεις τη δική τους ιστορία. Γεννιούνται, μεγαλώνουν, μεταναστεύουν σε άλλες χώρες. Καθώς ενηλικιώνονται, οι λέξεις πολλές φορές αλλάζουν σημασία. Κάποτε, πεθαίνουν. Μόνο που, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι λέξεις μπορεί και να ανασταίνονται -αν και όχι πάντοτε με επιτυχία. Πολλές από τις λέξεις που τις έχουν αναστήσει λεξιλάγνοι λόγιοι παραμένουν νεκροζώντανα ζόμπι, αν και άλλες, όταν καταφέρνουν να προσληφθούν στο δημόσιο, έχουν την ευκαιρία για δεύτερη ευδόκιμη υπηρεσία -στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαμε επίσης να μιλάμε για μετενσάρκωση.
Υπάρχουν λέξεις υπεραιωνόβιες, υπάρχουν και λέξεις νιόκοπες, φτιαγμένες μόλις χτες -αν και το "χτες" στη γλωσσολογία ισοδυναμεί τουλάχιστον με μια δεκαετία. Και επειδή στη χώρα μας τα ληξιαρχεία της γλώσσας δεν λειτουργούν με απόλυτη ακρίβεια, ένα ενδιαφέρον θέμα, που θα το δείτε κάμποσες φορές να επανέρχεται στο βιβλίο, είναι και η εξακρίβωση της ημερομηνίας γέννησης των λέξεων, δηλαδή, πότε εμφανίζεται πρώτη φορά σε ελληνικό κείμενο κάποια λέξη.


(Η συνέχεια στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου.)

Μετά τιμής, Χασκίλ Στέλλα :)

Απάντηση

Επιστροφή σε “Προτάσεις”