Πήραν τα φρύγανα φωτιά - Leopold Gad



Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
bill1961
συντονιστής<br>(03/2008 ως τώρα)
Δημοσιεύσεις: 1024
Εγγραφή: 10 Μάιος 2005 11:51 pm
Τοποθεσία: Ηγουμενίτσα

Πήραν τα φρύγανα φωτιά - Leopold Gad

#1 Δημοσίευση από bill1961 »

Αντιγράφω από το βιβλίο του Κώστα Κωστάντζου: "Τα τραγούδια της Σμύρνης", εκδόσεις Fagotto:

"...Ηχογράφηση στο δεκαετία του 70 με τον Αντώνη Αναγνώστου. Ένα σχετικό τραγούδι ηχογραφήθηκε στην Αμερική με τη Μ. Παπαγκίκα (τίτλος : Τα ούλα σου). ο Σπ. Παπαϊωάννου εικάζει ότι ο αρχικός του τίτλος ήταν : Πήραν τα Γιάννενα φωτιά. Μια άλλη παραλλαγή του είναι το: Αντιλαλούνε οι φυλακές, που κυκλοφόρησε αργότερα ο Μάρκος."

Προφανώς αναφέρεται σε τραγούδι διαφορετικό από αυτό με τον Leopold Gad που υπάρχει στη σελίδα μιας και αυτό μουσικά δεν έχει καμμία σχέση ούτε με αυτό της Παπαγκίκα ούτε με του Μάρκου.
Οι στίχοι που παραθέτει, έχουν ως εξής:
"Πήραν τα φρύ -σεβντή μ' αμάν- πήραν τα φρύγανα φωτιά
αχ! πήραν τα φρύγανα φωτιά και κάψανε μια γειτονιά
και κάψανε -σεβντή μ αμναν- και καψανε και μένανε
και κάψανε και μένανε, που μ' έχει η μάνα μου ένανε."

Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει παλιά εκτέλεση του τραγουδιού?
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος bill1961 την 03 Ιουν 2006 04:20 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
bill1961
συντονιστής<br>(03/2008 ως τώρα)
Δημοσιεύσεις: 1024
Εγγραφή: 10 Μάιος 2005 11:51 pm
Τοποθεσία: Ηγουμενίτσα

#2 Δημοσίευση από bill1961 »

Το παραπάνω κείμενο δημιούργησε μια συζήτηση στο chat περί του Πωλ Γαδ (Leopold Gad), μέρος της οποίας μεταφέρω:

mpletsas (3/6/06 15:29) : Περίεργο όνομα, αν τυχόν δεν είναι Έλληνας πάντως, απο ελληνικά μας βάζει κάτω....
...
mpletsas (3/6/06 15:44) : Μπορεί να'ναι κανας Θεσσαλονικιός Εβραίος ο Πωλ Γαδ ε;
...
bill1961 (3/6/06 15:52) : Μπορεί να είναι και κανένας Σμυρνιός Κώστα. Βλέπω στη δισκογραφία (από Καλυβιώτη), ονόματα: Αντώνιος Βάλτερ, Αλφρεντ Σολάρο, Πωλ Αρμαο, Δνις Κλοτίλδη
...
kostops (3/6/06 16:06) : Ο Πωλ, κατά Κουνάδη, είναι Πολίτικης καταγωγής από καλλιτεχνική οικογένεια
bill1961 (3/6/06 16:17) : Για ρίξτε και μια ματιά στο τραγούδι "Οι ψαράδες". Άλλο μπέρδεμα εκεί με το Σαβαρή και τον Πωλ...
mpletsas (3/6/06 16:19) : Εγώ τώρα από που στην ευχή θυμάμαι να έχω δει γραμμένο κάπου «Πωλ Σαβαρής»; Μήπως ήταν δυο οι Σαβαρήδες; Ή μήπως προήλθε από κει η συγχιση;
bill1961 (3/6/06 16:22) : Έλα ντε... Κι εγώ έτσι θυμάμαι να το έχω δει ρε Κώστα. Μήπως τελικά ήταν Πωλ - Σαβαρής ???
mpletsas (3/6/06 16:26) : Πολύ πιθανόν! Πάντως πρόσωπο Γιώργος Σαβαρής υπήρχε 100%. Ήταν ιδρυτής μιας εκ των Εστουδιαντινών νομίζω.

Με λιγο ψάξιμο, βρήκα κάποια λίγα στοιχεία:
1. Ο Γ. Σαβαρής υπήρξε ένας εκ των τραγουδιστών της Σμυρναίικης Εστουδιαντίνας Β. Σιδερή που έγινε ύστερα γνωστή με το όνομα "Τα Πολιτάκια". Μέλη της ήταν: Β. Σιδερής, Γ. Πασχάλης ή Τσαγγάρης, Γ. Σαβαρής, Π. Βαϊνδιρλής, Γ. Ελισαίος (Σμυρνιοί), Α. Βόιλας, Χ. Μεριγκλής, Ι. Χαλάκος (Αθηναίοι) και Αρ. Περιστέρης (Πολίτης - πετέρας του Σπύρου Περιστέρη). Εμφανίζεται σε ηχογραφήσεις μέχρι το 1930. Ο Σωκρ. Προκοπίου στο βιβλίο του Σεργιάνι στην παλιά Σμύρνη (1949), γράφει:
"Σμυρνιός κι ο Γεώργος Σαβαρής, ο πρώτος τσι καντάδες
στα Πολιτάκια ο αρχηγός, τρανός τσι πατινάδες.
Τα Πολιτάκια τα Σμυρνιά του Γεώργου Σαβαρή,
τα προσκαλούν στα γλέντα τως ανθρώποι σοβαροί
..."
Στο διάστημα 1921-22 ηχογραφεί στην Κωνσταντινούπολη με την "Εστουδιαντίνα Πανελλήνιον" μαζί με τον Γ. Βιδάλη και τον Ν. Κλημιντζά. Η ίδια Εστουδιαντίνα ηχογραφεί αργότερα (1924-25) στην Αθήνα με τραγουδιστή το Γ. Βιδάλη υπό τη διεύθυνση του Γ. Σαβαρή.
(Από το βιβλίο του Αρ. Καλυβιώτη: Σμύρνη - Η μουσική ζωή 1900-1922)
2. Για τον Πωλ Γαδ, καμμιά άλλη πληροφορία δε βρήκα, πέρα από αυτό που ανέφερε ο kostops.
3. Η αιτία της σύγχισης περί Πωλ και Σαβαρή για μένα ήταν το βιβλιαράκι που κυκλοφόρησε μαζί με το cd "Ανθολογία Σμυρναίικου Τραγουδιού vol. 2" (FM Records) όπου για το τραγούδι "Μοδιστρούλα μου γλυκιά", αναφέρει: "Π. Μπαϊντιρλή. Τραγουδά ο Πωλ Σαβαρής...", αν και στο εξώφυλλο γράφει: "Τραγουδούν οι Πωλ - Σαβαρής"

Όποιος φίλος έχει περισσότερες πληροφορίες, ας συμπληρώσει...

Άβαταρ μέλους
hondrosk
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 236
Εγγραφή: 28 Νοέμ 2004 02:50 pm
Τοποθεσία: Ηράκλειο

#3 Δημοσίευση από hondrosk »

Πωλ Σαβαρής μάλλον δεν υπάρχει.
Ο Σαβαρής είναι ο Γιώργος Σαβαρής μέλος της Εστουδιαντίνας Σιδερή ή όπως ήταν πιο γνωστή "Τα Πολιτάκια".
Στο βιβλίο του Αριστομένη Καλιβιώτη "ΣΜΥΡΝΗ η μουσική ζωή 1900-1922" αναφέρεται σαν τραγουδιστής Σμυρναίκων τραγουδιών ο Πωλ Αρμάο που πιθανόν να είναι ο ίδιος με κάποιον Paul Armand που ηχογραφησε στην Αμερική μαζί με την "Πριγκιπική Ορχήστρα"

sakispap
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 185
Εγγραφή: 02 Φεβ 2006 12:46 pm

#4 Δημοσίευση από sakispap »

Υπήρξαν τρία διαφορετικά πρόσωπα:
- Πωλ Μήλιαρης
- Γιώργος Σαβαρής
- Πωλ Σαβαρής

Υ.Γ.: Αυτά μου λένε τα δικά μου κιτάπια.

Άβαταρ μέλους
bill1961
συντονιστής<br>(03/2008 ως τώρα)
Δημοσιεύσεις: 1024
Εγγραφή: 10 Μάιος 2005 11:51 pm
Τοποθεσία: Ηγουμενίτσα

#5 Δημοσίευση από bill1961 »

Όσον, αφορά το Μηλιάρη, υπάρχουν δύο: Ο Λουσιέν Μηλιάρης και ο ανηψιός του Τζον Μηλιάρης, που εμφανίζονται στη δισκογραφία μαζί με το Γ. Σαβαρή ως "Τρίο Σαβαρή" ή ως "Σαβαρής - Μηλιάρης - Λουσιέν" σε ελαφρά κυρίως τραγούδια (π.χ. Ο καφές (υπάρχει) ή Οι μπεκροξενύχτηδες). Στο βιβλίο του Αριστομένη Καλυβιώτη: "Σμύρνη - Η Μουσική ζωή 1900 - 1922", υπάρχει και φωτογραφία των τριών, από κατάλογο της Columbia του 1928.
Όσον αφορά το Γ. Σαβαρή, δύο ακόμη στοιχεία: Πρώτον ότι εμφανίζεται στην Ελληνηκή δισκογραφία με ελαφρά τραγούδια (Το Φαληράκι, Της κολομπίνας το φιλί) και δεύτρον ότι πέθανε το 1949.
Τέλος, Πωλ Σαβαρής, δε νομίζω ότι υπάρχει (μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου), αλλά μάλλον έχει "δημιουργηθεί" το πρόσωπο ως αποτέλεσμα σύγχισης όπως είπα και παραπάνω.


Υ.Γ. Μη ξεχνιόμαστε ότι αρχή-αρχή έχω βάλει και μια αναζήτηση τραγουδιού 8)

kostops
More than 50 posts user
Δημοσιεύσεις: 63
Εγγραφή: 23 Νοέμ 2005 11:42 pm

#6 Δημοσίευση από kostops »

Πολύ απλά να ξεκαθαρίσουμε: Άλλος ο Πωλ άλλος ο Σαβαρής. Έχω μπροστά μου 78άρι που τραγουδούν δυωδία ένα ελαφρό τραγούδι του Αττίκ με τίτλο ‘Και όμως‘. Η ετικέτα γράφει Σαβαρής - Πώλ. Επομένως είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα, ο Γιώργος Σαβαρής και ο Πωλ Γαδ, Εβραίος εκ Πόλης

sakispap
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 185
Εγγραφή: 02 Φεβ 2006 12:46 pm

#7 Δημοσίευση από sakispap »

bill1961 έγραψε:Όσον, αφορά το Μηλιάρη, υπάρχουν δύο: Ο Λουσιέν Μηλιάρης και ο ανηψιός του Τζον Μηλιάρης, που εμφανίζονται στη δισκογραφία μαζί με το Γ. Σαβαρή ως "Τρίο Σαβαρή" ή ως "Σαβαρής - Μηλιάρης - Λουσιέν" σε ελαφρά κυρίως τραγούδια (π.χ. Ο καφές (υπάρχει) ή Οι μπεκροξενύχτηδες). Στο βιβλίο του Αριστομένη Καλυβιώτη: "Σμύρνη - Η Μουσική ζωή 1900 - 1922", υπάρχει και φωτογραφία των τριών, από κατάλογο της Columbia του 1928.
Όσον αφορά το Γ. Σαβαρή, δύο ακόμη στοιχεία: Πρώτον ότι εμφανίζεται στην Ελληνηκή δισκογραφία με ελαφρά τραγούδια (Το Φαληράκι, Της κολομπίνας το φιλί) και δεύτρον ότι πέθανε το 1949.
Τέλος, Πωλ Σαβαρής, δε νομίζω ότι υπάρχει (μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου), αλλά μάλλον έχει "δημιουργηθεί" το πρόσωπο ως αποτέλεσμα σύγχισης όπως είπα και παραπάνω.


Να συμπληρώσω στα στοιχεία που δίνεις bill, για τον Γιώργο Σαβαρή, ότι γεννήθηκε το 1880.

Υ.Γ. Μη ξεχνιόμαστε ότι αρχή-αρχή έχω βάλει και μια αναζήτηση τραγουδιού 8)

Απάντηση

Επιστροφή στο “Αναζήτηση τραγουδιού”