Μαγκες πιαστε τα γεφυρια.. μπατσοι κλαστε μας τα @@

Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
kyma
More than 50 posts user

#8 Δημοσίευση από kyma »

Re manges, oi Stoixoi pou anafer8ikane einai la8eumenes ( oti afora to kommati me ton Marko ). Edw aad mbikes sto " Kithara.gr" kai eki oi stoixoi einai la8os!
O Markos den to eipe to tragoudi me auta to logia, exei alous stoixous. Den to 8imame twra, ala 8a to kitaksw spiti kai 8a sas pw... ean sas endiaferi.

arxizei :

Xtes to Bradu sto skotadi,
"mou thn skasane ( stisase?)" duo mauroi,
ere mbloko na mou kanoun,
kai to mauro na mou paroun.

to toutoi mbatsoi pour8an twra, einai se alo kommati....(Ioannidhs kai Karapiperhs New York 192kai kati , kai me ton Katsaro, kai se ektelesi me ton Marko)

...exa kripsi sto sakaki
duo sakoules me mabraki.

"Hroini kai mauraki" tou Tounta me ton Stellakiki eiparxei sthn selida...

kyma

NIKOS
More than 50 posts user

#9 Δημοσίευση από NIKOS »

Χτες το βράδυ στο σκοτάδι
μου την πέσανε δυο μαύροι
έρευνα για να μου κάνουν
και το μαύρο να μου πάρουν

είχα κάνει φίνα ζούλα
που τους έπιασε πρεμούρα
βρε ψαξανε να μου το βρούνε
μάγκες τώρα θα τον πιούνε

αγριέψανε οι μάυροι
μου την στήνουν τ'άλλο βράδυ
βρε και με κάνουνε πιαστό αμαν αμαν
με τραβούνε στο πλεκτό ή ψητο(δεν θυμάμαι ακριβώς)

Όσο για τους υβριστικούς στίχους εμένα μ'αρέσουν και μην ξεχνάμε οτι ο Βαμβακάρης σύμφωνα με τον Πετρόπουλο είχε πεί πολλά μουρμούρικα.Επίσης οι ρεμπέτες ήταν άνθρωποι του περιθωρίου κτλ κτλ οπότε είναι λογικό και επόμενο να έχουν ειπωθεί τραγούδια με βρισιές τα οποία δεν βγήκαν στην δισκογραφία για ευνόητους λόγους.Πόσο μάλλον τα μουρμούρικα που ειπώθηκαν από νταβατζήδες μαχαιροβγάλτες και άλλους φυλακισμένους
Επίσης παρατηρώ οτι μυθοποιούνται κάποια πρόσωπα του ρεμπέτικου.Όσο για τον Βαμβακάρη όλοι ξέρουνε οτι ήταν χασάπης και όταν έγραφε δεν σκεφτόταν καλλιτεχνικά!!!Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβιτώ το ταλέντο του, αλλα δεν μου αρέσει να μεγαλοποιούνται κάποια πράγματα

Άλα μάγκες!

Άβαταρ μέλους
vacondios
More than 150 posts user.

#10 Δημοσίευση από vacondios »

Το γνήσιο ρεμπέτικο τραγούδι πάντοτε σεβάστηκε τον ακροατή του. Δεν υπάρχουν ρεμπέτικα τραγούδια με βωμολοχίες, ούτε με αισχρά υπονοούμενα. Τι κι αν ο Μάρκος Βαμβακάρης ήταν χασάπης? Έξασκούσε το επάγγελμα για να ζήσει με τους φτωχούς γονείς του. Πλήν όμως όλα του τα τραγούδια είναι διαμάντια.

Άβαταρ μέλους
vacondios

#11 Δημοσίευση από vacondios »

NIKOS έγραψε: Επίσης παρατηρώ οτι μυθοποιούνται κάποια πρόσωπα του ρεμπέτικου.Όσο για τον Βαμβακάρη όλοι ξέρουνε οτι ήταν χασάπης και όταν έγραφε δεν σκεφτόταν καλλιτεχνικά!!!
Άλα μάγκες!
E τώρα μη τρελλαθούμε! Εαν δε σκεφτόταν καλλιτεχνικά ο Μάρκος όταν έγραψε αυτά που έγραφε και είναι έργα τέχνης και τα ακούμε σήμερα μετά από 70 χρόνια τότε πώς σκεφτόταν? Και εαν δεν σκεφτόταν καλλιτεχνικά ο Μάρκος όταν έγραφε για πές μου ποιος σκεφτόταν καλλιτεχνικά? Ο Φοίβος και ο Καρβέλας που ούτε οι ίδιοι δε θυμούνται τί έχουν γράψει πριν 3 χρόνια?

NIKOS
More than 50 posts user

#12 Δημοσίευση από NIKOS »

''είμαι αλανιάρης στους δρόμους και γυρίζω κι απ'την πολύ μαστούρα μου τον νου μου δεν ορίζω''

''ο δάσκαλος με μάλωνε τα γράμματα να μάθω και 'γω από την μαστούρα μου δεν έβλεπα να γράφω''

Τον Βαμβακάρη τον πάω με χίλια αλλά δεν μπορώ να ακούω για καλλιτεχνείες και τα σχετικά.Οι άνθρωποι βίωσαν σε συγκεκριμένη εποχή με δεδομένες συνθήκες και δημιούργησαν αυτά που δημιούργησαν.Δεν μπορούμε εμείς σήμερα να μιλήσουμε για πόνο και φτώχια.Επίσης οι πιο πολλοί ξέρουν πως ξεκίνησε ο Βαμβακάρης την δισκογραφία αλλά και πως , που και γιατί έπαιζε πριν γίνει γνωστός.Δεν ήθελε να γίνει καλλιτέχνης, βιοπαλαιστής ήταν και το ταλέντο του το έκανε επάγγελμα.(Ευτυχώς για μας)
Επίσης για μένα αυτή είναι η διαφορά του ρεμπέτικου και του δημοτικού σε σχέση με άλλα ελληνικά είδη μουσικής, έναι το γεγονός οτι άνθρωποι με μεράκι λαϊκοί παίζουν και τραγουδούν τις χαρές τα πάθη τους καϋμούς τους και όχι την αλαζωνία τους για δόξα χρήμα και καλλιτεχνίες πασπαλισμένες με μπόλικη σαντιγή και φραμπαλά.
Εμείς ακούμε τραγούδια που ηχογραφήθηκαν σε δίσκους εταιριών την εποχή που αν έβλεπες γάμπα θεωρούταν μπανιστήρι.Δεν μπορεί σε ένα χώρο(τεκέ) όπου υπήρχαν μόνο πουτάνες και άνδρες ανω των 21 να μην ακούγονται υβριστικά τραγούδια!!
παραθέτω και δυο ποιηματάκια από ένα βιβλίο του Πετρόπουλου

-Κούνα μπέμπη τον κεφτέ σου να 'φχαριστηθεί ο τζες σου(Κούνα πούστη τον κώλο σου να εχφαριστηθεί η καρδιά σου)

-Πάει ο πούτσος στο παζάρι και δεν ξέρει τι να πάρει, βρίσκει του μουνιού τον πάτο και τον κάνει άνω κάτω

Την εποχή που ζούσαν οι ρεμπέτες θεωρούνταν ως ρεμάλια και αποβράσματα και αν αναφέρεις σε παλιούς για αργιλέ και τα σχετικά( επειδή το έχω κάνει) θα σε περάσουν κατευθείαν για χασικλή και θα σε κοιτάνε με μισό μάτι.
Τέλος αν παρητηρήσουμε την πορεία των τραγουδιών που πρωτοκυκλοφόρησαν οι ρεμπέτες και τα τραγούδια που έπεζαν στο τέλος φαίνεται οτι τους είχε επηρεάσει αυτή η κάποια δημοσιότητα και πρόσεχαν τι έπαιζαν
Υ.Γ Συγκεκριμένα στο δίσκο που έκανε ο Βαμβακάρης με τον Μπιθικώτση δεν λέει κανα τραγούδι για λουλάδες τεκέδες σούρες και μαστούρες!!!!
Τώρα μην μου πείτε οτι οι δισκογραφικές απαιτούσαν και έπρεπε να συμφωνήσουν οι ρεμπέτες για να ζήσουν ,γιατί και ο Μπάτης ζωχαδιάστηκε και άραξε στα καφενεδάκια του να τραγουδάει!

Άλα μάγκες!!

NIKOS
More than 50 posts user

#13 Δημοσίευση από NIKOS »

Για Φοίβους και τέτοια δεν γράφω τίποτα για είναι σαν να συγκρίνουμε την βούρτσα με την που..........!!!!!!

Άβαταρ μέλους
PLANTMAN

#14 Δημοσίευση από PLANTMAN »

E oxi re paidia an den einai o Markos kallitexnis tote poios einai? Oi simerinoi pou alloi tous grafoune tragoudia, alloi tin mousiki, alloi tous diorthonoune tis fones sta studio kai exoune spoudasei kai mousiki kiolas!
Kai ama o Markos den skeftotane kallitexnika pws apo ta tragoudia tou dixnei tin psixi tou kai min ksexname oti ta perissotera tragoudia tou Markou einai apo ti zwi tou kai ta egrafe epidi ta eniwthe oxi gia na kanei kanenan na agorasei tous diskous tou oxi san simera pou grafoune arloubes gia na piasoun sto koino. Kai min ksexname oti o Markos itan autodidaktos kai o kallitexnis geniete den ginete. Kai ama itan xasapis kai anthropos tis piatsas? Apo tetious anthropous tha matheis kati parapanw.
Opoios exei diavasei tin autoviografia tou tha katalavei oti prokeite gia enan pragmatiko kallitexni kai tha piasei kalutera to noima twn tragoudiwn tou.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Αναζήτηση τραγουδιού”