Στέκι στην Πάτρα

Στέκια για πεννιές - πηρουνιές - κρασί και καλή παρέα
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
jimavagianos

#8 Δημοσίευση από jimavagianos »

Πολύ καλό αν ισχύει ακόμη! Θα το ψάξω και εγώ και θα ενημερώσω. Όντως έλειπε από την Πάτρα ένα σμυρνέικο σχήμα και μόνο ελάχιστες φορές το χρόνο δινόταν η ευκαιρία να παρακολοιυθήσει κάποιος μια τέτοια εκδήλωση από τα αφιερώματα, που κάνει κατά καιρούς Δευτέρες και Τρίτες ο "Σκέντζος". Από προχθές Παρασκευή ξεκίνησε ένα ακόμη ρεμπέτικο στέκι τη λειτουργία του στην Πάτρα με όνομα "Μπερντές" και είναι στο χώρο του πρώην καταστήματος "Θέατρο Σκιών" υπό νέα διεύθυνση και νέα ορχήστρα, με εκλεκτό ρεπερτόριο ρεμέτικων και κλασικών λαϊκών τραγουδιών. Όπως έμαθα, ο ήχος είναι φυσικός, δεν υπάρχουν ενισχυτές, όπως ήταν δηλαδή και στο "Θέατρο Σκιών" αρκεί βέβαια οι πελάτες να σέβονται την ορχήστρα και να μην κάνουν βαβούρα, δυσχαιρένοντας το έργο των μουσικών. Ανοιχτά είναι και Κυριακή μεσημέρι και θα προσπαθήσω να πάω σήμερα έστω και για λίγο να δω τι γίνεται. Το μουσικό σχήμα απαρτίζεται από κιθάρα (Γιάννης Μαρόπουλος), μπουζούκι τρίχορδο (Ντούκας Δημοσθένης) και μπαγλαμά (δεν γνωρίζω το επώνυμο του παιδιού, που παίζει). Για τους 2 πρώτους πάντως σίγουρα δεν χρειάζονται συστάσεις. Όσοι κατάγονται/μένουν Πάτρα ξέρουν πόσο καλοί μουσικοί είναι και οι 2 αλλά και το παιδί, που παίζει μπαγλαμά τα δίνει όλα και πιστεύω να το διαπιστώσω και εγώ όταν παρευρεθώ στο "Μπερντέ". Να ευχηθώ και εγώ καλό ξεκίνημα στο μαγαζί και στο σχήμα. Θυμίζω επίσης μέσα στην Πόλη στη Γερμανού τον πασίγνωστο "Σκέντζο" με την ανεπανάληπτη ορχήστρα του και το νέο στέκι "Πέριξ" στην Πλατεία Βούδη, ένα υπέροχο μαγαζί του γνωστού εδώ οργανοποιού Γιάννη Βαγενά, που τους τελευταίους μήνες έγινε στέκι ερασιτεχνών και επαγγελματιών μουσικών και είναι κάτι το μοναδικό για την Πάτρα μιας και δίνει τη δυνατότητα στον καθένα, που γνωρίζει, έστω λίγο, ένα λαϊκό μουσικό, να παίξει και να τραγουδήσει με την παρέα του σε αυτό τον υπέροχο χώρο που με πολύ τέχνη και μεράκι, έφτιαξε και διαμόρφωσε ο ιδιοκτήτης του. Πιο λαϊκό σχήμα στη Ζαΐρα, τέρμα Τσαμαδού κάτω αλλά ορχήστρα κάποιες μέρες και στο Κονάκι, Αράτου-Καραϊσκάκη, στο υπέροχο αυτό ταβερνάκι. Εκτός κέντρου πόλης, υπάρχουν και κάποια ακόμη στέκια, όπως το "Κελάρι του Κόρακα" στη Λεύκα με ρεμπέτικο σχήμα αλλά δεν αξιώθηκα ακόμη να πάω, όπως δεν έχω πάει και σε άλλους ακόμη χώρους, που λειτουργούν εδώ και κάποια χρόνια (π.χ. Αρετούσα) αλλά και σε νέους, που τυχόν δημιουργήθηκαν πρόσφατα και αγνοώ την ύπαρξή τους. Φιλικά,
Δημήτρης Αβαγιανός

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ταβέρνες - Στέκια - Οινομαγειρεία”