Να συμπληρώσω στα στοιχεία που δίνεις bill, για τον Γιώργο Σαβαρή, ότι γεννήθηκε το 1880.bill1961 έγραψε:Όσον, αφορά το Μηλιάρη, υπάρχουν δύο: Ο Λουσιέν Μηλιάρης και ο ανηψιός του Τζον Μηλιάρης, που εμφανίζονται στη δισκογραφία μαζί με το Γ. Σαβαρή ως "Τρίο Σαβαρή" ή ως "Σαβαρής - Μηλιάρης - Λουσιέν" σε ελαφρά κυρίως τραγούδια (π.χ. Ο καφές (υπάρχει) ή Οι μπεκροξενύχτηδες). Στο βιβλίο του Αριστομένη Καλυβιώτη: "Σμύρνη - Η Μουσική ζωή 1900 - 1922", υπάρχει και φωτογραφία των τριών, από κατάλογο της Columbia του 1928.
Όσον αφορά το Γ. Σαβαρή, δύο ακόμη στοιχεία: Πρώτον ότι εμφανίζεται στην Ελληνηκή δισκογραφία με ελαφρά τραγούδια (Το Φαληράκι, Της κολομπίνας το φιλί) και δεύτρον ότι πέθανε το 1949.
Τέλος, Πωλ Σαβαρής, δε νομίζω ότι υπάρχει (μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου), αλλά μάλλον έχει "δημιουργηθεί" το πρόσωπο ως αποτέλεσμα σύγχισης όπως είπα και παραπάνω.
Υ.Γ. Μη ξεχνιόμαστε ότι αρχή-αρχή έχω βάλει και μια αναζήτηση τραγουδιού
Πήραν τα φρύγανα φωτιά - Leopold Gad
kostops έγραψε:Πολύ απλά να ξεκαθαρίσουμε: Άλλος ο Πωλ άλλος ο Σαβαρής. Έχω μπροστά μου 78άρι που τραγουδούν δυωδία ένα ελαφρό τραγούδι του Αττίκ με τίτλο ‘Και όμως‘. Η ετικέτα γράφει Σαβαρής - Πώλ. Επομένως είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα, ο Γιώργος Σαβαρής και ο Πωλ Γαδ, Εβραίος εκ Πόλης
Πως ξέρουμε ότι αυτός που ονομάζεις Πωλ Γαδ (το επίθετο, υποθέτω, δεν αναφέρεται στη ετικέτα του δίσκου) δεν είναι ο Πωλ Μήλιαρης ? Ή δεν υπήρξε τέτοιο πρόσωπο??
- bill1961
- συντονιστής<br>(03/2008 ως τώρα)
Πήραν τα φρύ- πήραν τα φρύ- πήραν τα φρύγανα φωτιά
πήραν τα φρύγανα φωτιά απ' τα δικά μας τα φιλιά.
Κάηκαν κι οι- κάηκαν κι οι- κάηκαν κι οι αλυγαριές
κάηκαν κι οι αλυγαριές και πού θ' αλλάζουμε αγκαλιές.
Σίγουρα, είναι διασκευή παλιού "αδέσποτου" τραγουδιού που το απαντάμε με διάφορες εκδοχές δίστιχων. Μια από αυτές είναι και το "Αντιλαλούν οι φυλακές" του Μάρκου. Η παλιότερη καταγραφή είναι "Τα ούλα σου" με την Παπαγκίκα.
Άλλα είναι (όπως σωστά σημειώνει ο bill1961) τα κωνσταντινουπολίτικα "Φρύγανα" (http://www.rebetiko.gr/disk.asp?id=12) στις συλλογές που επιμελήθηκε ο Ταμπούρης :
Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ VOL.9
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΦΩΝΟΓΡΑΦΟΣ
FM RECORDS - ARCHIVES 635 (1993)
Νο 19. Πήραν τα φρύγανα φωτιά
Ηχογράφηση στην Κων/πολη πριν το 1922
Παίζουν: Πιάνο, μαντολίνα, κιθάρα. Η μελωδία ακολουθεί τον τρόπο Κιουρντί.
Πήραν τα φρύγανα φωτιά
και κάψανε το μαχαλά
- Γεια σου Δημητρό μου
Εκάψανε και μένανε
που μ' είχε η μάνα μου ένανε
Άνοιξε μάνα, άνοιξε, γιατί με κυνηγούνε
κι αν δεν ανοίξεις το πορτί, το αίμα μου θα πιούνε.
Σημείωση:
Η ερώτησή σου είναι αν υπάρχει ηχογράφηση με τα λόγια του Αναγνώστου;
Το τραγούδι στηρίζεται σε παλιά λαϊκή μελωδία της Σμύρνης (Πήραν τα φρύ - σεβντή μ' αμάν- πηραν τα φρύγανα φωτιά... Σε ήχο πλ. Α΄ δίφωνο (Μακάμ Ουσάκ)). Στην ίδια μελωδία η Παπαγκίκα ηχογράφησε "Τα ούλα σου" και αργότερα ο Μάρκος "Αντιλαλούνε οι φυλακές".
Αρα, μήπως ο Βάγγος με το : Πήραν τα φρύ - σεβντή μ' αμάν- πηραν τα φρύγανα φωτιά... είναι καταλληλότερος να βοηθήσει.