Τρίχορδο ή τετράχορδο;;;

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την κατασκευή ενός οργάνου. Πού μπορούμε να βρούμε μουσικά όργανα.
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
ziannisgd

#8 Δημοσίευση από ziannisgd »

Λοιπόν εγώ τον Καρβούνη δεν τον ξέρω όποτε άποψη δεν μπορώ να εκθέσω. Τώρα όσον αφορά το τρίχορδο ή τετράχορδο και εγώ ξεκίνησα με τετράχορδο και τώρα έχω και 2 τρίχορδα. Το να ρίχνουμε το τετράχορδο έτσι απλά στο ανάθεμα δεν νομίζω ότι είναι σωστό. Τα πάντα εξαρτώνται από το στυλ παιξίματος και από το κούρδισμα. Να δώσω και ένα παράδειγμα: κουρδίστε το τετράχορδο ΡΕ-ΛΑ-ΡΕ-ΛΑ και παίξτε. Σας πληροφορώ ότι μπορείς να παίξεις ρεμπέτικα μια χαρά ιδίως αν το όργανο έχει και ρεμπέτικο ήχο. Από την άλλη η μαγεία του τρίχορδου είναι στα διαφορετικά ντουζένια. Πόσοι όμως από εμάς τα ξέρουμε και τα χρησιμοποιούμε? Εγώ για παράδειγμα μπορεί που και που να το κουρδίσω σε ΡΕ-ΣΟΛ-ΡΕ αν παίζω από ΣΟΛ ή σε ΡΕ-ΣΟΛ-ΝΤΟ. Ελπίζω κάποτε να βγει κάποιος από τους παλιούς και να μας πει τα πάντα για τα ντουζένια και πως χρησιμοποιούταν.
Μπουζούκι γλέντι του ντουνιά......

Άβαταρ μέλους
ΑΓΓΕΛΙΚΗ
More than 150 posts user.

#9 Δημοσίευση από ΑΓΓΕΛΙΚΗ »

Έγω έχω δει και ακούσει από κοντά 2 μποζούκια του Καρβούνη και ήταν εξαιρετικά.

Άβαταρ μέλους
Εύκαιρος

#10 Δημοσίευση από Εύκαιρος »

ziannisgd έγραψε:Το να ρίχνουμε το τετράχορδο έτσι απλά στο ανάθεμα δεν νομίζω ότι είναι σωστό.
έχεις δίκαιο, όμως έχει πλάκα.... :lol:
ziannisgd έγραψε:ιδίως αν το όργανο έχει και ρεμπέτικο ήχο
έψαξα στο λεξικό αλλά δεν βρήκα τί σημαίνει αυτή η φράση.....
ziannisgd έγραψε:Από την άλλη η μαγεία του τρίχορδου είναι στα διαφορετικά ντουζένια.
και βέβαια ΔΕΝ έγκειται στα κουρδισματα η μαγία του τρίχορδου! Αμα ήταν έτσι θα παίζαμε όλοι τετράχορδο απ' το .....'36. Τα ντουζένια πέθαναν 20 χρόνια πρίν βγεί το τετράχορδο καν στην δισκογραφία!! αν νομίζεις οτι αυτό είναι το τρίχορδο (δηλ. τα ντουζένια) γύρνα το πάλι στο τετράχορδο.......

Άβαταρ μέλους
Εύκαιρος

#11 Δημοσίευση από Εύκαιρος »

και για να μην παρεξηγούμαι, πέρα από την πλάκα και την καζούρα, θεωρώ πως και στο τετράχορδο μπορείς να παίξεις μπουζούκι και υπήρξαν μεγάλοι μάστορες στο τετράχορδο όπως πχ ο Ζαμπέτας, ο Τσιμπίδης κλπ

Άβαταρ μέλους
ziannisgd

#12 Δημοσίευση από ziannisgd »

Λοιπόν Εύκαιρε τον ήχο που θα βγάλει ένα όργανο τον καθορίζει αυτός που το παραγγέλνει μαζί με τον οργανοπειό. Π.χ. θα πεις στον οργανοπειό το θέλω το μπουζούκι μπάσο ή πρίμο , σκληρό μαλακό κλπ. Τα μπουζούκια που κάνανε πριν την έλευση του ηλεκτρισμού από ότι ξέρω ήταν πιο πρίμα και με δυνατό ήχο (γιατί βεβαίως έπρεπε να ακούγονται) . Μετά την έλευση του ηλεκτρισμού τα πράγματα αλλάξανε πλέον φτιάχνανε κιθάρες δεν κάνανε μπουζούκια. Αυτό εννοούσα. Έχω δει τετράχορδα με αχλαδωτό σκάφος που έχουν γαμώ τους ρεμπέτικους ήχους. Μπουζούκια όμως που είναι φτιαγμένα για να παίζουν ξερά, χωρίς ενίσχυση.Επίσης θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα τετράχορδα μπουζούκια υπήρχαν από παλιά. Απλώς έγιναν γνωστά με τον Χιώτη όταν τους άλλαξε το κούρδισμα. Τώρα με αυτά που λες εννοείς την φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής που κουβαλάει το κάθε όργανο από πίσω του τότε θα συμφωνήσω μαζί σου. Απλώς δεν μου αρέσουν τα αναθέματα.
Μπουζούκι γλέντι του ντουνιά......

Άβαταρ μέλους
Εύκαιρος

#13 Δημοσίευση από Εύκαιρος »

ziannisgd συμφωνώ γενικά μ' αυτά που λες απλά βρίσκω λάθος (και δεν μου αρέσει κιόλλας) ο χαρακτηρισμός "ρεμπέτικος ήχος" του οργάνου. Δεν υπάρχει τέτοιο πράμα.
Δεν εννοώ τον "τρόπο ζωής" που κουβαλάει το όργανο (ποιός είναι αυτός; ο τρόπος ζωής του παίχτη μήπως; ) αλλά το τρόπο παιξίματος. Αλλιώς παίζεις το τρίχορδο αλλιώς το τετράχορδο.

Billaras
More than 100 posts user
Επικοινωνία:

#14 Δημοσίευση από Billaras »

Συμφωνώ λίγο πολύ και με τους δυό σας. Αλλα αν ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ να παιζεις τι σημασια έχει με τι οργανο παίζεις. ΤΕΝΕΚΕ ΗΧΟ ΘΑ ΒΓΑΖΕΙΣ.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κατασκευαστές”