ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ ΣΕ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
ntouzenis
More than 150 posts user.

#22 Δημοσίευση από ntouzenis »

Ισως θελεις να πεις τελικα οτι ΑΠΤΑΛΙΚΟ ειναι γιατι ξεκιναει στο τελος του μετρου στο 7-8-9, αν καταλαβα καλα ... και οχι στο 1 οπως "Η γουβα" ή το "Εφουμερναμε" ή το Χθες το βραδυ κλπ αφου το προβλημα δεν ειναι η ταχυτητα !!
Και κει ερχομαστε παλι στη διαφωνια οτι ο Μητσακης, αυτο ακριβως το ονοματιζει ΓΙΟΥΡΟΥΚΙΚΟ !!

Η λυση θα δοθει αν καποιος σχετικος με χορους και τοποθεσιες, μας πει αν καποιο αλλο παραδοσιακο ζειμπεκικο χορευεται ζευγαρωτα ...

Παρομοια "παρεξηγηση" υπαρχει με το Μπαλλο, που ειναι ζευγαρωτος -αντικρυστος, σε αντιθεση με το (νησιωτικο) Συρτο που ειναι κυκλικος
ΜΠΑΛΟΙ : Αρμενακι, Ματια σαν και τα δικα σου
ΣΥΡΤΑ : Να σ'αγαπω ιντα θελα, Στο παραθυρι μπροβαλε κλπ

Άβαταρ μέλους
Εύκαιρος

#23 Δημοσίευση από Εύκαιρος »

ακριβώς. Αυτόν τον ρυθμό εγώ το ξέρω ως «απτάλικο».
Ο γιουρούκικος δεν ξέρω τί είναι, αλλά θυμάμαι πως ένα τραγούδι του Χ"χρήστου γράφει πάνω στο δίσκο «γιουρούκικο».
Τώρα δεν θυμάμαι ποιο...Νομίζω πως είναι έανα από τα παρακάτω: "ώιντε μπρε" ή "μη μου γκρινιάζεις κούκλα μου".
Το δεύτερο είναι κλασσικό ζεϊμπέκικο.
Το πρώτο είναι απτάλικο, αλλά παιγμένο με το στυλ του «νέου» ζεϊμπέκικου.
Ίσως να μην υπάρχει συγκεκριμένος γιουρούκικος χορός. Μπορεί να είναι απλά ένας χαρακτηρισμός.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Εύκαιρος την 23 Ιουν 2008 08:24 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
ntouzenis

#24 Δημοσίευση από ntouzenis »

Η αποψη αυτη ειναι κατι που δεν μπορει να τεκμηριωθει.

Πρωτον λογω εστω κι αυτης της κουβεντας Μητσακη
Δευτερον γιατι εκτος απο το Μητσακη, περι Απταλικου κανεις αν δεν κανω λαθος απο τους ρεμπετες της κλασσικης περιοδου και νεωτερης δε μεταφερει αυτη την πληροφορια.
Τριτον λογω του οτι και αργα ζειμπεκικα εποχης 1930 αλλα και "καμηλιέρικα" ξεκινουν απο το 7, οπως Γκρινιαρικο κ.α. Ακομα και οι Βεργουλες (οι παλιες) δεν εμπνεουν για απταλικο ... αφου μπαινουν στο 7 !!
Τεταρτον, γιατι πρωτη φορα που ευρυτατα ειδαμε απταλικο ζευγαρωτο, ητανε στην εκπομπη της ΕΡΤ και του Κουναδη καπου το 1995 ! Μεχρι τοτε απταλικα γενικως λεγαμε τα γρηγορα ζειμπεκικα και δεν ειχε παρει χαμπαρι κανεις ποιο ειναι το απταλικο ακριβως και τα βηματα του !!

Συμπληρωνω & διορθωνω
Πρωτη φορα ευρυτερα ειδαμε ζειμπεκικο ζευγαρωτα, στο "Παλλας" στις Μερες μουσικης που οργανωσε ο Στ.Ελληνιαδης το Φεβρουαριο (; ) του 1992 και χορεψαν ο .... (χοντρουλης) και ο Γρηγορης ο Βασίλας. Στη συναυλια αυτη παρευρεθην μετα απο ντου που εγινε στην εισοδο απο πληθος ρεμπετοφρονων που δεν καταφεραν να εχουν εισιτηριο αφου η ζητηση ηταν τεραστια, με αποτελεσμα και πολλοι ακομα που ειχαν εισιτηριο, να "καθησουν" ορθιοι ...

Άβαταρ μέλους
Γιωργος Κουκος
More than 50 posts user

#25 Δημοσίευση από Γιωργος Κουκος »

χαιρετε ολοι.

Καταρχας η κουβεντα σας δεν νομιζω πως εχει να κανει με τον τιτλο αυτου του ποστ..παρολα ταυτα οι ρυθμοι ειναι ενα πολυ ενδιαφερον θεμα. Μια ομως και αναζητατε αποψεις των πιο σχετικων με το θεμα γιατι δε ριχνετε μια ματια στα ποστ του Νικου Τριηρη σχετικα με το θεμα 'Ρυθμος -χορος- μετρο'? εγω τουλαχιστον δεν εχω δει καποιο ποστ που να περιγραφει αναλυτικοτερα και σωστοτερα το θεμα σας. Οποιος εχει ορεξη να διαβασει και να μαθει θα παρει μια παραπανω απο καλη ιδεα. Ελπιζω να βοηθησα. Γεια και Χαρα

Άβαταρ μέλους
Εύκαιρος

#26 Δημοσίευση από Εύκαιρος »

(Έχεις δίκαιο είμαστε off-topic.)

όντως πολύ καλή δουλειά του Τριήρη, να το λινκ σχετικά με τον απτάλικο:
forum/viewtopic.php?t=1971&postdays=0&p ... c&start=42

1. Δεν ξέρω τί είπε ο Μητσάκης, δεν την διάβασα την συνέντευξη. Αν μπορείς να την ανεβάσεις να τη διαβάσουμε κι εμείς (και όχι μόνο για το "γιουρούκικο" ). Υποθέτω πως ο Μητσάκης θα λέει πως τα απτάλικα τα λένε και γιουρούκικα ή κάτι τέτοιο....δεν έχω ιδέα.....πρέπει να το διαβάσω για να καταλάβω.
Μήπως είναι η ίδια συνέντευξη που λέει πως δεν έχει καπνίσει ποτέ χασίσι; :lol:

2. Τί θα πει "κανεις απο τους ρεμπετες της κλασσικης περιοδου και νεωτερης δε μεταφερει αυτη την πληροφορια" ; ποιά πληροφορία; όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτά και πρώτα-πρώτα οι μουσικοί ξέρουν ως απτάλικο αυτό που σου είπα.
Εσύ, σαν κιθαρίστας που είσαι, άμα σου πει κάποιος πχ μπουζουξής να παίξετε κάποιο κομμάτι (που δεν γνωρίζεις) το οποίο είναι "απτάλικο" τί θα παίξεις; (χωρίς να τον περιμένεις για να "πιάσεις" τον ρυθμό)

3. Γιατί κολλάς συνέχει με την ταχύτητα; το "γκρινιάρικο" και οι "βεργούλες" είναι απτάλικα.

4. Ευτυχώς πιάνουν ΕΡΤ στη Λέσβο κι έμαθαν να χορεύουν....έστω και το '95...

Άβαταρ μέλους
ntouzenis

#27 Δημοσίευση από ntouzenis »

Κατ'αρχην μην ξεχναμε οτι και το απταλικο ειναι ζεϊμπεκικο !!
Ο Μητσακης το εχει πει (οτι αυτο που λες εσυ ΑΠΤΑΛΙΚΟ λεγεται ΓΙΟΥΡΟΥΚΙΚΟ και το εξηγει με το μπουζουκι παιζοντας) σε συνεντευξη σε ειδικο αφιερωμα της ΕΡΤ δε θυμαμαι αν ηταν σε αυτον ή γενικα στο ρεμπετικο. Πρεπει καπου να εχω τη βιντεοκασετα ... σιγουρα ομως θα βρισκεται στο αρχειο της ΕΡΤ.
Εσυ δεν ξερω αν παιζεις κατι, καπου θα το ακουσες αυτο περι απταλικου. Καποιος θα στο ειπε. Εγω δεν ξερω εκτος απο το sealabs, να θεωρουνται ντε φακτο ολα τα ζειμπεκικα που ξεκιναν στο "7" απταλικα. Απταλικα ξερω οτι λενε τα γρηγορα ζεϊμπεκικα !!! Βεβαια λεγε-λεγε στο τελος θα καθιερωθει απταλικα να λεμε ολα τα τραγουδια σαν το ΠΙΝΩ ΚΑΙ ΜΕΘΩ !!
Ακουσες τον Τσιτσανη, τον Παπαιωαννου, τον Καπλανη κλπ να λενε θα παιξω ενα απταλικο και να εννοουν αυτο ;; Σε καμμια βιογραφια ή αλλο βιβλιο ;; Ειναι ενας νεολογισμος ή μια εκ των υστερων γραφικη αποψη, που κολλησε εσφαλμενα ενα πιασαρικο ονομα στο τεμπο αυτο.
Ξαναλεω την αποψη μου γιατι θα παρεξηγηθω στο τελος ασε που το καλαμπουρι παει συννεφο ...

Απταλικο ειναι ο συγκεκριμενος σκοπος (μουσικη) απο την ΑΤΤΑΛΕΙΑ της Μικρας Ασιας.

Επειδη μπαινει "αναποδα" στο 7 του προηγουμενου μετρου, ίσως καποιος "κολλησε" την ετικετα απταλικο σε αυτα τα ζειμπεκικα.
Το Πολιτικο ζειμπεκικο, "Δεν παω πια στο Γαλατα" του ΝΤΑΛΓΚΑ ειναι κι αυτο απταλικο ;; Το "Αθηνα και Περαια μου" ενα απο τα αρχεγονα ζειμπεκικα ;;
Ξαναλεω οτι υπαρχει ομοιως το Αϊδινικο, Αϊβαλιωτικο, Λημνεϊκο, Κασαμπαλιωτικο και αλλα
Μηπως το Αιδινικο που ειναι καμηλιερικο θα πρεπει να ομαδοποιησει τα Καμηλιερικα σαν Αιδινικα ;;
Μηπως το Αιβαλιωτικο σαν αργο και που μπαινει στο 1, θα πρεπει να ομαδοποιησει τα αργα ζειμπεκικα και να λεγονται Αιβαλιωτικα ;;
Παντως ατυχεστατο το παραδειγμα του "Πινω και μεθω" σαν απταλικου και μαλιστα σε εκτελεση Τσερτου.

Επισης καλο θα ειναι να σεβεσαι την αποψη του αλλου χωρις να ειρωνευεσαι ...

Άβαταρ μέλους
Γιωργος Κουκος
More than 50 posts user

#28 Δημοσίευση από Γιωργος Κουκος »

χαιρετε ολοι..και παλι!..

Φιλοι μου..για μουσικη μιλαμε..οποτε πρεπει να βρισκουμε παντοτε και τους σωστους τονους. Ξαναλεω λοιπον. Διαβαστε το ποστακι (η μαλλον την ποσταρα-λογω μεγεθους) του Νικου Τριηρη.Σιγουρα θα σας διαφωτησει κα8ως ειναι καλογραμμενο και λεπτομερες.

Γεια χαρα και παλι.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”