Πολυ σωστα Agis κανεις το διαχωρισμο και συγγνωμη, δεν ηθελα να φανει οτι υιοθετεις το honour !! Το akyron κατα συμπτωση προεκυψε απο λαθος χειρισμο του φορουμ και τελικα κολλησε !!AGIS έγραψε:Θέλω να διευκρινίσω ότι αν δεν με προλάβαινε ο ντουζένης με την ένδειξη "akyron" σε προηγούμενο σχόλιό του θα είχα ήδη από πιο νωρίς διευκρινίσει πως δεν είναι ακριβής η διατύπωσή του: <<As Agis says, the Greek authorities seem so poor and opposite to the REBETIKO music and situation so, finally, it's an honour an Englishman to take those initiative !!>>.
Εννοώ ότι αυτό το "As Agis says" ανταποκρίνεται κάπως στη μισή μόνο πρόταση, ενώ στο δεύτερο μισό, από το finally και πέρα, το as agis says είναι πράγματι akyron. Χωρίς φυσικά να υποννοώ ότι ισχύει και το αντίθετο: για
Απο κει και περα και γω μιλαω ΓΕΝΙΚΑ, οτι ειναι ΤΙΜΗ ενας ξενος να ασχολειται -καλοπροαιρετα φυσικα- με τον τοπο καποιου αλλου και οι Αγγλοι το κανουν αυτο συχνα και με πολλους λαους, σε πολλες ευκαιριες μιλιταριστικου ή αλλου περιεχομενου ... Στην περιπτωση του "Ρεμπετολότζικαλ κόνφερεϊνς", θα ημουν εντελως θετικος αν δεν περιηχε εθνικου τυπου κολλητιλικια σε ενα φαινομενο καθαρα "ρωμέϊκο" οπως το ρεμπέτικο γιαυτο κανω και την υπομνηση για το Παλαμηδι και να προσθεσω τους ταμπουραδες που επαιζαν κατα παραδοση οι οπλαρχηγοι και που εχω τσεκαρει οτι μεχρι και το "Γαλατα" του Νικηφορου Λυτρα το 1895, ολες οι απεικονισεις ταμπουρατζηδων ηταν φουστανελαδες και απο Τουρκικης πλευρας κοπελλες σε χαρεμια. Την ιδια χρονια βλεπουμε το Μιλανο με ταμπουρομπουζουκο και παντελονι ευρωπαικο σε φωτογραφια εποχης !! Ολα αυτα εχουν τη σημειολογια τους ...
Αποσπασματικα ομως εθιμα και ιστορικα γεγονοτα της Οθωμανικης περιοδου ξενιζουν, οπως αυτο που καποιος μέχρι μου ορκιστηκε οτι ετσι ειναι, φετος στις ολιγοημερες διακοπες μου, οτι ολοι οι Βεζυρηδες μετα το 1600, ήταν Ελληνικης καταγωγης !!
Το κειμενο σου Agis απο κει και περα με βρισκει συμφωνο στα περισσοτερα αν και επικεντρωνεσαι μονο στη "φαουλ" υπενθυμιση του Ed περι Ισταμπουλ (οπως Ρεντ Μπουλ ....) που και μενα ασφαλως μου φανηκε τραβηγμενη και προκλητικη, τελικα ομως την κρινω σαν προβοκατορικη, μια και επιδιωκει το μπάχαλο παρα την ουσια !!
(μπάχαλο = trouble, too much noise)
Το παραδειγμα με τις 3 γλωσσες στη Σερβια καταπληκτικο !!
Εν κατακλειδι το θεμα αυτο βλεπω καλη ευκαιρια να αναπτυχθει η συζητηση για την προελευση του ρεμπετικου (απο τη "Γκαρσονα" εως τη "Νοσταλγια"
και απο το "Βαρα με με το στιλετο" μεχρι το "Τα λερωμενα τ'απλυτα") ακομα και σε εθνικη βαση πιο σωστα ομως την καταγωγη του γεωγραφικα, ιστορικα και λαογραφικα