ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ ΣΕ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
ntouzenis
More than 150 posts user.

#15 Δημοσίευση από ntouzenis »

Ναι !
Μαλα..ια ειπα ;;

Άβαταρ μέλους
Εύκαιρος

#16 Δημοσίευση από Εύκαιρος »

Ναι

να κάποια βιντεάκια (από χορευτικούς συλλόγους μάλλον)
http://www.youtube.com/watch?v=hKkPZXR29jA
http://www.youtube.com/watch?v=YSzQsYvw ... re=related

Άβαταρ μέλους
ntouzenis

#17 Δημοσίευση από ntouzenis »

Θενκς !!
Απταλικος ηξερα ειναι ο χορος απο την Αττάλεια. Ειναι η συγκεκριμενη μελωδια του δευτερου βιντεου που επισυναπτεις !! Ο Ατταλικος λοιπον που χορευεται αν ρωτησεις ενα Κυπριο και στους γαμους στην Κυπρο (πολυ κοντα η Κυπρος με την Ατταλεια) ειναι ζειμπεκικος κι αυτος και χορευεται πιο γρηγορα. Απο κει πηραν ολα τα γρηγορα ζειμπεκικα την ονομασια Απταλικος χορος και οχι Αιβαλιωτικος πχ ή Αιδινικος. Δεν εχει να κανει με το οτι μπαινει στο 7 αλλα στην ταχυτητα. Αν ειναι λαθος ας το βεβαιωσουν και αλλοι πιο σχετικοι. Ο Μητσακης σε συνεντευξη του εχει πει οτι αυτος ο ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟΣ που μπαινει στο 7 (απταλικος, λεμοναδικα, πινω και μεθω, βεργουλες, πως θα περασει η βραδυα κλπ) λεγεται Γιουρούκικος.

Τωρα η ταχυτητα στου "Βαβουλα τη γουβα" πιστευω οτι το κανει απταλικο. Ενω τα Οταν με βλεπεις και περνω, Χθες το βραδυ στο σκοταδι, Ο μαγκας του Βοτανικου με Κασιματη κ.α. ειναι ζειμπεκικα (σκετα)
Ισως εμεις να το παιξαμε πιο γρηγορα στο φιναλε ...

Και αν τελικα ειναι αυτα τα 3 χτυπηματα η διαφορα ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟΥ-Α(Π)ΤΑΛΙΚΟΥ, χορευτικα ξερουμε τη διαφορα ;;

Άβαταρ μέλους
andreas37

#18 Δημοσίευση από andreas37 »

μπουζουκι παιζει ο χρηστος ο Κωσταντινου,θεωρειται ενας απο τους πιο καλους οργανοπαιχτες στην Ελλαδα

Άβαταρ μέλους
Εύκαιρος

#19 Δημοσίευση από Εύκαιρος »

δεν έχει σχέση με ταχύτητα καθαυτή, ο απτάλικος είναι ο χορός (στον ομώνυμο ρυθμό) που χορεύεται όπως στο βιντεάκι, ζευγαρωτά δηλαδή. Όπως τον χορεύουν στη Λέσβο και σ' άλλα νησιά όπου και είναι ο παραδοσιακός τους χορός. Τα γοργά ζεμπέκικα δεν λέγονται απτάλικα.
Εγώ τουλάχιστόν έτσι ξέρω.
Τα ζεϊμπέκικα που τα παίζουν απελπιστικά αργά πάντως, τα λένε «αθηναϊκές εκτελέσεις»...
Τώρα για Αττάλεια δεν έχω ιδέα. Απ' όσο κατάλαβα λες πως οι Κύπριοι έχουν έναν χορό που λέγεται αττάλικος;
Πάντως έχω την εντύπωση πως και οι Κύπριοι χορεύουν απτάλικο.

Άβαταρ μέλους
ntouzenis

#20 Δημοσίευση από ntouzenis »

Ας μην επαναλαμβανω τα ιδια, νομιζω ημουνα σαφης και για το πως πηρε το ονομα και για το τι γινεται στην Κυπρο. Για το δευτερο με εχει πληροφορησει ο φιλος Κυπριος μουσικος Χρ.Κλ. απο την Λευκωσια. Επισης καποιος Κυπριος εθνικ μουσικος, δε θυμαμαι ονομα, θα το βρω ομως, εχει κανει μια διασκευη σε cd του, στον παραδοσιακο σκοπο αυτο, πριν 3-4 χρονια, με τιτλο "Ατταλικος".

Στη δεκαετια του '20 τα ζειμπεκικα γενικως που ηχογραφηθηκαν ηταν καμμια 10-15ρια και αυτα ηταν τα παραδοσιακα !! Καποιος μαλιστα ως φαινεται μαγκας, μπουζουξης, ο Καραπιπερης, παιζοντας τα "Αιβαλιωτικο" και "Αιδινικο" και αλλα 2 μαγκικα, πιστοποιησε οτι οι λιγοστοι μπουζουξηδες εκεινης της περιοδου παιζαν ζειμπεκικα κυριως με το μπουζουκι, πραγμα που πιστοποιουν ακομα οι Κηρομυτης, Ζουριδακης, Μπαγιαντερας, Θ.Αθανασιου, στα βιβλια Πετροπουλου, Σχορελη. Λ.Παπαδοπουλου και του ιδιου του Αθ.Αθανασιου.
Οπως η Αθηνα το 1900 ειχε 30.000 κοσμο και σημερα εχει 5 εκατομυρια ετσι και τα ζειμπεκικα τοτε ηταν 10-20 ενω σημερα καπου 25.000 !!!
Ομοιως στην Κρητη το 1750 καποιος εφτιαξε συμφωνα με μαρτυριες τον Πρωτο ή Χανιωτικο ή Χανιωτη συρτο και σημερα υπαρχουν πανω απο 3.000 συρτα !!!

Ζειμπεκικο χορευουν παραδοσιακα και στα Μεγαρα εκτος απο τη Λεσβο και μια επαφη με τους γνωριζοντες θα μπορουσε να μας διαφωτισει για το θεμα του ζευγαρωτου ή ομαδικου ή μοναχικου και την εξελιξη τους !!
Το "Απταλικο" (οργανικο) ας πουμε οτι χορευεται ζευγαρωτα αφου ειναι μια παλια παραδοσιακη μελωδια τοπικης εμβελειας !! Το "Πινω και μεθω" απο που κι ως που χορευεται ζευγαρωτα ;; Λογω ιδιας ταχυτητας ; Αρα ερχεσαι στα λογια μου !!
Για το θεμα της Αθηναικης εκτελεσης δεν γνωριζω ... και στο Αγρινιο παντως ετσι τα χορευουν τα "μοντερνα" ζειμπεκικα ... εγω παντως τα παραδειγματα που εφερα ηταν πριν το 1936 οπου μπαινει ο Τσιτσανης κλπ

Καποια στιγμη και σαυτο το φορουμ πρεπει ψυχραιμα και χωρις εξυπναδες να κατασταλαξουμε στα βασικα των βασικων και παιρνοντας ΚΥΡΙΩΣ την αποψη των σχετικων !!

Άβαταρ μέλους
Εύκαιρος

#21 Δημοσίευση από Εύκαιρος »

ntouzenis έγραψε: Το "Απταλικο" (οργανικο) ας πουμε οτι χορευεται ζευγαρωτα αφου ειναι μια παλια παραδοσιακη μελωδια τοπικης εμβελειας !! Το "Πινω και μεθω" απο που κι ως που χορευεται ζευγαρωτα ;; Λογω ιδιας ταχυτητας ; Αρα ερχεσαι στα λογια μου !!
Δεν έχει σχέση η ταχύτητα. Το "πίνω και μεθώ" χορεύεται απτάλικο (χορός ζευγαρωτός κτλ) επειδή είναι απτάλικο (ρυθμός).

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”