Ο λόγος λοιπόν στον Κώστα Βίρβο:
Κώστας Βίρβος
Δεν θεωρώ τον Τσιτσάνη άλφα άλφα
Να ξαναγυρίσουμε όμως λιγάκι στην αρχή. Ως έναν βαθμό με ξαφνιάζετε λέγοντας ότι ο Τσιτσάνης δεν είναι άλφα άλφα στιχουργός. Το ξέρετε όμως και εσείς πολύ καλά ότι έχει γράψει καταπληκτικά τραγούδια.
«Αν είναι δικά του...».
Μα είναι δυνατόν όλ' αυτά να μην είναι δικά του;
«Οταν λέτε "έχει γράψει πολύ ωραία τραγούδια" το γενικεύετε. Αν λέγατε "και πολύ ωραία τραγούδια" θα συμφωνούσα μαζί σας».
...
Απ' αυτά εσείς πόσα θα θεωρούσατε δικά του;
«Της πρώτης περιόδου τα τραγούδια, ως το 1940, όλα...».
Από πότε και μετά πιστεύετε ότι αρχίζει να παίρνει άλλα τραγούδια; Και γιατί να το κάνει; Τι κίνητρο είχε να παίρνει άλλα τραγούδια αφού μπορούσε να γράφει ο ίδιος;
«Γιατί ο Τσιτσάνης ήξερε να κρίνει ποιο τραγούδι είναι καλό και ποιο δεν είναι, ποιο είχε προοπτική και ποιο δεν είχε... Και όταν έβλεπε ένα τέτοιο τραγούδι, το άρπαζε γραμμή».
Υποθέτετε, δηλαδή, ότι μερικά από τα αριστουργήματά του δεν είναι δικά του;
«Δεν είναι».
Μπορεί, δηλαδή, να είναι και αγνώστων, οι οποίοι ποτέ δεν τα διεκδίκησαν, ή ξέρουμε ποιοι τα έχουν γράψει;
«Οχι, ξέρουμε».
Αυτό εσείς έχετε σκοπό να το αποκαταστήσετε ιστορικά;
«Ε, μερικά θα τα γράψω. Δεν πρέπει να αφήσω τον Τσάκαλο εγώ να τον πετάξουν πέρα...».
Μπορείτε να μου πείτε ενδεικτικά ένα τραγούδι, το οποίο να ανήκει σε άλλον και να θεωρείται του Τσιτσάνη;
«Το "Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα"».
Αυτό όντως είναι σημαντικό τραγούδι και θεωρείται του Τσιτσάνη. Εσείς σε ποιον λέτε ότι ανήκουν οι στίχοι;
«Το τραγούδι αυτό είναι του Τσάκαλου».
Τι εστί Τσάκαλος;
«Γιώργος Τσάκαλος, θεατρικός συγγραφέας, σεμνός, αθόρυβος και παράμερος. Αξιόλογος άνθρωπος».
Είχε δώσει κι άλλα τραγούδια στον Τσιτσάνη;
«Πολλά. Εκατό, από τα οποία γύρω στα τριάντα πέντε είναι γραμμένα στις καρτέλες της ΑΕΠΙ. Και του τα 'δωσε. Και εμφανίζονται αυτά με την υπογραφή του Τσιτσάνη. Αυτό ήταν και το μόνο τρωτό σημείο του Βασίλη».
Το ΒΗΜΑ, 18/03/2001 , Σελ.: C08
Κωδικός άρθρου: B13219C081
ID: 233657
Υ.Γ. Όσον αφορά την ιστορία με τον "Τρελό τσιγγάνο", εγώ την ξέρω τελείως ανάποδα (ότι δηλαδή το τραγούδι είναι της Γεωργακοπούλου καθαρά), αλλά θα επανέλθω μόνο όταν θα έχω στοιχεία. Εξάλλου ετοιμάζεται και η βιογραφία της Γεωργακοπούλου, που αν αποφασίσει να πει αλήθειες, άλλοι θα γελάσουν κι άλλοι θα κλάψουν πικρά! Κυριακή κοντή γιορτή...