Δυο καρπούζια σ'ενα χέρι

Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
member21
More than 100 posts user

Δυο καρπούζια σ'ενα χέρι

#1 Δημοσίευση από member21 »

Έπεσε στα χέρια μου ένα cd με τίτλο Παίξε Μάρκο - Μεγάλες Επιτυχίες. Μέσα υπάρχει ένα τραγούδι με τον τίτλο Δυο καρπούζια σ' ένα χέρι σε στίχους Σπ. Ζαγοραίου και μουσική του Μ. Βαμβακάρη. Στο cd το τραγούδι το ερμηνεύει ο Απ. Νικολαίδης σε μια καταπληκτική εκτέλεση.
Ερώτησις: Ποιος το έχει πει σε α' εκτέλεση; Μήπως είναι αυτή η α' εκτέλεση του τραγουδιού;
Μέσα στο γενικό ψάξιμο που έριξα ανακάλυψα το όνομα του Χρήστου Παλέντζα στον οποίο δίνουν την σύνθεση αυτού του τραγουδιού. Τελικά ποια είναι η αλήθεια σε όλα αυτά;

Υπόψιν πως το τραγούδι αυτό ουδεμία σχέση έχει με το ομότιτλο του Στελλάκη Περπινιάδη που υπάρχει και στη σελίδα.
...τον τεκετζή εδιάταξαν, τις λουλαδιές ντουμπλέδες.

Άβαταρ μέλους
Χασκίλ
Συντονιστής

#2 Δημοσίευση από Χασκίλ »

Στο βιβλίο της Ιωάννας Κλειάσιου γίνεται αναφορά από τον Μπίνη για το τραγούδι που ρωτάς. Ήξερα και μια εκτέλεση με τον Χρηστάκη. (ναι, αυτόν που τραγουδάει 'από κανάρα σε κανάρα) :)

Η ιστορία του τραγουδιού «ΣΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ»

Mε τον Mπαλέντζα αρκετές ώρες κάθε μέρα τις αφιερώναμε φτιάχνοντας τραγούδια. Tου είχα πει ότι είχα ήδη καμιά δεκαριά τραγούδια έτοιμα και πως ο σκοπός που πήγαινα στην Aθήνα, ήταν να κάνω τα τραγούδια μου δίσκους. "Tα 'χεις γραμμένα τα τραγούδια, να τα δω, με ρώτησε ο Mπαλέντζας, γιατί έχω κι εγώ μερικά και να διαλέξουμε τα καλύτερα να 'ρθω κι εγώ μαζί στην Aθήνα". "Tα 'χω γραμμένα στο μυαλό μου, του είπα κι ευχαρίστως να τ' ακούσεις".

Tου τα έπαιξα και τ' άκουσε ο φίλος μου και μετά έπαιξε τρία δικά του που, να πω την αλήθεια, δεν μ' ενθουσίασαν. Το πήρε χαμπάρι αυτός και μου λέει: "Ακου κι αυτά τα δυο που δεν έχουν ακόμη λόγια ούτε και τελειωμένη μουσική". Oι βάσεις που είχε ήταν καλές. Δηλαδή ο δρόμος ήταν χιτζάζ κι εγώ από τα πρώτα μου βήματα είχα ιδιαίτερη προτίμηση στο χιτζάζ. Tο ένα ήταν ζεϊμπέκικο και τ' άλλο χασάπικο. Στο ζεϊμπέκικο είχε μισό στίχο κι έλεγε: Δυο καρπούζια σ' ένα χέρι θέλεις να κρατάς και στο χασάπικο έλεγε χασικλίδικα λόγια και άρχιζε: Σαν Xριστιανός ορδόδοξος. M' άρεσαν και τα δυο και του 'πα "Xρήστο, αυτά τα δυο θα κάτσουμε να τα φτιάξουμε μαζί και θα γίνουν ωραία τραγούδια". Περισσότερο από ένα μήνα παλεύαμε, μέχρι που τα τελειοποιήσαμε. Tα περισσότερα λόγια τα 'γραψα εγώ, αλλά στη μουσική τον πρώτο λόγο είχε ο Mπαλέντζας, γιατί αυτός είχε κάνει τις βάσεις κι απάνω στη δική του μελωδία βασιστήκαμε. Eίχαμε συμφωνήσει πως θα τα κάναμε δίσκο και θα βάζαμε και οι δυο τα ονόματά μας, Mπίνης-Mπαλέντζας. Το λέγαμε συνέχεια και μας άρεσε αυτό. Καμαρώναμε και μόνο που το σκεφτόμασταν.
άσ' ένα γύρο απόψε στην αγκαλιά σου

mpletsas
More than 150 posts user.

#3 Δημοσίευση από mpletsas »

Για το άλλο το τραγούδι πάντως, αυτό που τραγουδάει ο Στελλάκης, τα στοιχεία υπάρχουν στο γουΐκι της σελίδας:

wiki/mediawiki/index.php/Columbia_7273-F

Απάντηση

Επιστροφή στο “Αναζήτηση τραγουδιού”