ΤΖΙΤΖΙΦΙΩΤΙΣΣΑ: ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΩΝ
ΤΖΙΤΖΙΦΙΩΤΙΣΣΑ: ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΩΝ
1. Ας ακούσουμε προσεκτικά τις φωνές των δύο ερμηνευτών και
2. Ας λάβουμε υπόψη το βιβλίο του Μανιάτη και τους σχετικούς σχολιασμούς του, βάσει των οποίων έκανα και τις σχετικές διορθώσεις επί του τραγουδιού, τις οποίες τώρα δεν βλέπω.
Προσωπικώς τείνω να συμμορφωθώ με τα σχόλια του Μανιάτη, ήτοι ότι η δημιουργία είναι του (αγνώστου) Ν. Θεοδοσίου, ο οποίος και τραγουδά ντουέτο με κάποιον επίσης άγνωστο Ι. Σκλάμη.
Επιτονίζω ότι το τραγούδι το πρωτάκουσα πριν 14 χρόνια, ήτοι πριν κυκλοφορήσει το σχετικό CD της FM RECORDS, από τον 902, όπου και η παρουσιάστρια επιβεβαίωσε τα ανωτέρω αναγραφόμενα.
Επί του θέματος θα ήθελα την γνώμη σας.
Re: ΤΖΙΤΖΙΦΙΩΤΙΣΣΑ: ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΩΝ
kostops έγραψε:Επί της Τζιτζιφιώτισσας που φέρεται ως σύνθεση Δεληά με τον ίδιο και τον Στράτο δύο επισημάνσεις:
1. Ας ακούσουμε προσεκτικά τις φωνές των δύο ερμηνευτών και
2. Ας λάβουμε υπόψη το βιβλίο του Μανιάτη και τους σχετικούς σχολιασμούς του, βάσει των οποίων έκανα και τις σχετικές διορθώσεις επί του τραγουδιού, τις οποίες τώρα δεν βλέπω.
Προσωπικώς τείνω να συμμορφωθώ με τα σχόλια του Μανιάτη, ήτοι ότι η δημιουργία είναι του (αγνώστου) Ν. Θεοδοσίου, ο οποίος και τραγουδά ντουέτο με κάποιον επίσης άγνωστο Ι. Σκλάμη.
Επιτονίζω ότι το τραγούδι το πρωτάκουσα πριν 14 χρόνια, ήτοι πριν κυκλοφορήσει το σχετικό CD της FM RECORDS, από τον 902, όπου και η παρουσιάστρια επιβεβαίωσε τα ανωτέρω αναγραφόμενα.
Επί του θέματος θα ήθελα την γνώμη σας.
Δυστυχώς λίγα πράγματα είναι γνωστά (ή σίγουρα, καλύτερα) για το συγκεκριμένο τραγούδι, κι αυτά όχι καλά τεκμηριωμένα:
1. Τυπικά ανήκει στον ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΓΡΥΠΑΡΗ.
Δύο επισημάνσεις για τον δημιουργό αυτόν:
α) Συνθέτης του ελαφρού τραγουδιού.
β) Στιχουργός αρκετών ρεμπέτικων τραγουδιών.
2. Λέγεται (αλλά μου είναι άγνωστο από που τεκμέρεται) ότι το τραγούδι είναι συνδημιουργία του ΑΝΕΣΤΗ ΔΕΛΙΑ (σύνθεση) και του Ε. ΓΡΥΠΑΡΗ (στιχουργική). Επ' αυτού όμως -εγώ προσωπικά- δεν έχω αποδεικτικά στοιχεία.
3. Ως 1ος ερμηνευτής μάλλον φαίνεται να είναι ο Αρτέμης (Δελιάς), ενώ ο 2ος ερμηνευτής πιθανόν να είναι ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ.
Επομένως, ούτε και οι ερμηνευτές είναι σίγουρα οι παραπάνω.
Διαφωτίστηκες? Αμφιβάλλω!

«έχω το δισκάκι, έτσι γράφει» ή
«βιβλίο τάδε του δείνα»
κλπ
Αν τώρα υπάρχουν διχογνωμίες:
α) Να συμπεριλαμβάνετε τις διαφορετικές εκδοχές στο σχόλιο και να γράφετε (μέσα στο σχόλιο σε αυτή την περίπτωση και μόνο) ποιός ισχυρίζεται τί.
Προτιμότερο είναι μάλιστα είναι να μην πάρετε θέση.
β) Σε περίπτωση που είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα και σηκώνουν κουβέντα, επειδή οι περιλήψεις των σχολίων δε χωράνε πολλά λόγια και επειδή επ' ουδενί δεν πρέπει να γίνεται κουβέντα μέσα στο σχόλιο μεταξύ θαμώνων, να ανοίγετε στο φόρουμ μια σχετική συζήτηση (όπως τώρα καλή ώρα). Σε αυτή θα ξεκαθαρίζουμε κατά το δυνατόν τα πράγματα και θα μπορείτε να γράφετε και την προσωπική σας άποψη (η οποία είπαμε δεν έχει θέση θέση στο σχόλιο). Ύστερα, δέον είναι να προστίθεται στο σχόλιο, μαζί με τα ξεκαθαρισμένα κατά το δυνατόν στοιχεία, και λινκ στη συζήτηση του φόρουμ. Πχ
«Βλέπε και τη συζήτηση στο forum/vt.php?t=1252 »