Τζουράς

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
Kokona
More than 150 posts user.

Τζουράς

#1 Δημοσίευση από Kokona »

Γιατί δεν έχετε τον τζουρά στις κατηγορίες οργάνων που παίζουμε;
Αν κάποιοι θεωρούν ότι ανήκει στην ίδια κατηγορία με το τρίχορδο μπουζούκι, θα διαφωνήσω

Άβαταρ μέλους
Πέχλι

#2 Δημοσίευση από Πέχλι »

Πες τα Κοκονα!

Γι αυτό βγαίνουν 18.000 τριχορδομπουζουκοπαίχτες και 4 τετράχορδοι!
Οι εγκάθετοι της δημοσκόπησης! είναι στημένο το πολ!
χαχαχαχα
:lol: :lol: :lol: :lol: :P
Καημό μες στην καρδούλα μου

Άβαταρ μέλους
Εύκαιρος

#3 Δημοσίευση από Εύκαιρος »

Ο τζουράς είναι ένα μικρό μπουζουκάκι. Δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείς πως είναι διαφορετικό όργανο

sachtar

#4 Δημοσίευση από sachtar »

Εύκαιρος έγραψε:Ο τζουράς είναι ένα μικρό μπουζουκάκι. Δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείς πως είναι διαφορετικό όργανο
Ασωστόσσσσς
...και το Βιολί είναι ένα μικρό Κοντραμπασάκι :lol:

ΙΩΑΚΕΙΜ

#5 Δημοσίευση από ΙΩΑΚΕΙΜ »

ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΤΖΟΥΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ.ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΖΟΥΡΑΔΑΚΙ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΚΑΒΟΥΚΙ(ΗΧΕΙΟ) ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΓΙΟΥΦ(ΤΡΥΠΟΥΛΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙ).ΤΑ ΜΠΑΓΛΑΜΑΔΑΚΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΖΟΥΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΑΓΛΑΜΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΤΖΟΥΡΑΔΕΣ ΤΑ ΜΙΣΟΜΠΟΥΖΟΥΚΑ!ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΛΙΑ ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΤΖΟΥΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ?

Άβαταρ μέλους
ΑΓΓΕΛΙΚΗ

#6 Δημοσίευση από ΑΓΓΕΛΙΚΗ »

Λοιπόν, εγώ ξεκίνησα το 1998 με ένα τζουρά. Μου άρεσε ο ήχος του. Κάποια στιγμή, 2-3 χρόνια μετά, σε μια παρέα μου είπε ένας φτασμένος μπουζουξής (ο Παναγιώτης ο Κουτσούρας): "Τζουράς σημαίνει τζούρα, μυρωδιά μπουζουκιού. Πήγαινε πάρε ένα μπουζούκι και θα δεις".

Εγώ, βλακωδώς, δεν τον άκουσα και τελικά πήρα μπουζούκι πέρσι, 4-5 χρόνια μετά την κουβέντα αυτή. Έχω μετανοιώσει χίλιες φορές που έχασα τόσα χρόνια ασχολούμενη με το τζουρά. Τώρα κατάλαβα τι εστί τρίχορδο. Ο τζουράς είναι διχασμένη προσωπικότητα, ούτε μπαγλαμάς, ούτε μπουζούκι. Ένα υποκατάστατο μπουζουκιού. Για να μη μιλήσουμε τώρα και για την τεχνική βελτίωση που φέρνει το μπουζούκι στα δάχτυλα...

Γι' αυτό, σπεύσατε όλοι να πάρετε μπουζούκι. Και μη φοβάστε, όταν παίζεις μπουζούκι τον μασάς τον τζουρά. Το αντίθετο όμως δε γίνεται!! :P :P

Άβαταρ μέλους
Kokona

#7 Δημοσίευση από Kokona »

Δε διαφωνώ στο ότι κατασκευαστικά, τουλάχιστον με τη μορφή που έχει σήμερα ο τζουράς, δεν διαφέρει από το τρίχορδο μπουζούκι ούτε στο ότι όποιος παίζει τρίχορδο έχει το τζουρά στο τσεπάκι του. Ο λόγος για τον οποίο θεωρώ ότι ο τζουράς πρέπει να διαχωρίζεται, είναι στη φιλοσοφία του παιξίματος. Είμαι σίγουρη ότι όσοι ασχολούνται και με τα δύο, δεν παίζουν σε καμία περίπτωση το ίδιο τραγούδι με τον ίδιο τρόπο. Η γλυκύτητα του ήχου του τζουρά σε παραπέμπει και σε άλλη τεχνική. Ουσιαστικά είναι άλλα τα στοιχεία μιας μελωδίας στα οποία δίνεις βαρύτητα όταν παίζεις με τζουρά και άλλα όταν παίζεις την ίδια μελωδία με τρίχορδο.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”