Ο Αμερικάνος του Ι. Μοντανάρη

Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
dkarantonis

Ο Αμερικάνος του Ι. Μοντανάρη

#1 Δημοσίευση από dkarantonis »

Καλησπέρα σε όλους,

γνωρίζει κάποιος να με διαφωτίσει τι είναι η 'μανίτα' που αναφέρεται σε κάποιο στίχο του τραγουδιού?

...

Πιάσαν’ ένα Αμερικάνο, πιάσαν’ ένα Αμερικάνο,
πιάσαν’ ένα Αμερικάνο,
στη μανίτα, σαν το χάνο

...

Ευχαριστώ

Άβαταρ μέλους
Εύκαιρος
More than 150 posts user.

#2 Δημοσίευση από Εύκαιρος »

η μανίτα είναι το κόλπο, η μηχανή (μάλλον ένα συγκεκριμένο κόλπο αν θυμάμαι καλά. κάπου το είχα διαβάσει..)

spyros-

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΝΙΤΑ

#3 Δημοσίευση από spyros- »

Μανίτα ήταν κόλπο για να αρπάξουν τα χρήματα του θύματος.Πέταγαν στο δρόμο ένα άδειο πορτοφόλι και όταν κάποιος το έβρισκε ξεπετάγονταν αμέσως οι μάγκες μπροστά του, έλεγαν πως είναι δικό τους και ζητούσαν τα χρήματα που τάχα είχε μέσα.Έτσι εκβιαστικά του έπερναν τα δικά του χρήματα.Μανίτα από το μανιτάρι (φύτρωναν σαν τα μανιτάρια).

Άβαταρ μέλους
Σωτήρης
Επικοινωνία:

#4 Δημοσίευση από Σωτήρης »

Σπύρο, αυτό που περιγράφεις είναι υπαρκτό, αλλά είναι το "μανιτάρι" ή "μέθοδος του μανιταριού" κι αυτοί που την εξασκούσαν, οι "μανιταριτζήδες". Η "μανίτα" είναι γενικά η απάτη, όπως το λέει ο Εύκαιρος.
Σύμφωνα με το "Λεξικό της πιάτσας" του Βρασίδα Καπετανάκη (στο οποίο έχω αναφερθεί και σε παλιότερα post):
Μανίτα, η. = 1) Ο τρόπος κλοπής. Η μηχανή. "-Μας στήσανε μ α ν ί τ α, και μας φάγανε τον παρά." 2) Ο πάσης φύσεως τρόπος απάτης. "-Πήραμε ζάχαρη μαύρη αγορά, και πέσαμε στη μ α ν ί τ α τους, γιατ' η μισή ήτανε γύψος."

spyros-

#5 Δημοσίευση από spyros- »

Εντάξει Σωτήρη να΄σαι καλά.

Άβαταρ μέλους
Pikinos
Επικοινωνία:

#6 Δημοσίευση από Pikinos »

Έχω επίσης ακούσει από το γερο-δάσκαλό μου στο μπαγλαμά, ότι η μανίτα ήταν ένα είδος δίχτυ για ψάρεμα.

Οπότε έχει επίσης νόημα, μια και τον "πιάσαν σαν το χάνο" και στο τέλος του την πασάραν πίσω!

Χαιρετίσματα από Γερμανία

Απάντηση

Επιστροφή στο “Αναζήτηση Στίχου”