ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΑΝΤΙΝΗΣ

Kάποιος βάζει πληροφορίες,στοιχεία,φωτο , οι άλλοι ας συμπληρώνουν να μαζέψουμε όσο περισσότερα μπορούμε.
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
Adonis
συντονιστής<br>(03/2008 ως τώρα)
Δημοσιεύσεις: 232
Εγγραφή: 13 Οκτ 2005 12:10 am

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΑΝΤΙΝΗΣ

#1 Δημοσίευση από Adonis »

Ο Κώστας Γκαντίνης γεννήθηκε μεταξύ του 1885 και 1890 στη Σιάτιστα της Μακεδονίας. Ο καθηγητής και λαογράφος Γιώργιος Μέγας αναφέρει σχετικά: «Εις Σιάτισταν, ως και εις άλλας Ελληνικάς πόλεις, ήταν εγκατεστημένοι προ πολλών ετών διάφοροι μετοικούνες χριστιανοί. ήσαν δε συγκεντρωμένοι εις την βόρειαν είσοδον της πόλεως, και απεζών με την σιδηρουργικήν τέχνην(πέταλα, καρφιά, κ.λ.π.) καθώς και την μουσικήν…Έτσι συνέβαινε να εργάζοντο κατά την περίοδο 1900-1915, που ενθυμούμαι, τέσσερις κλαρινιτζήδες με την κομπανία τους(κλαρίνο-βιολί-κορνέττα-λαγούτο-νταϊρέ) ο Γιώργος Τζιούτζος, ο Ιωάννης Ντούντας, ο Κώστς Κασσαράς και ο Γκούντης ή Γεώργιος Μπάκας…προ δε αυτών ειργάζετο ο Κώστας Γκαντίνης…»

Στην δισκογραφία της Ελλάδος είναι άγνωστος. Το 1915 περίπου μετανάστευσε μαζί με άλλους Σιατιστινούς στην Αμερική. Στα πρώτα του χρόνια εκεί χάνουμε τα ίχνη του. Τον εντοπίζουμε στις 26 Οκτωβρίου του 1923 στην Νέα Υόρκη, όπου ηχογραφεί τον πρώτο του(?) δίσκο με τα τραγούδια ΛΙΟΥΛΙΟΣ και ΜΑΝΟΥΣΑΚΙ με Flip side το ΒΑΣΤΑΤΕ ΤΟΥΡΚΟΙ Τ’ ΑΛΟΓΑ στα οποία τραγουδά ο μεγάλος τραγουδιστής της ομογένειας ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ. Στη συνέχεια ηχογράφησε και άλλους δίσκους αλλά και δούλευε σε διάφορα κέντρα της Νέας Υόρκης.

Στο τέλος του 1926 τον επισκέφτηκε στο κέντρο ΑΣΤΟΡΙΑ της Νέας Υόρκης όπου δούλευε, ο παγκόσμια αναγνωρισμένος κλαρινετίστας Μπένυ Γκούντμαν, παρέα με τον επίσης κλαρινετίστα και καθηγητή Δ. Τάρρα. Οι δυο μουσικοί εντυπωσιάστηκαν από την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του Γκαντίνη και δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι, ένας πρακτικός κλαριντζής έπαιζε «έντεχνα» με τόση μεγάλη τέχνη. Αφού παρακολούθησαν το πρώτο μέρος του προγράμματος, στο πρώτο διάλειμμα του ζήτησαν να τους παίξει ένα μινόρε χασάπικο, ένα συρμπά χασάπικο, ένα ρουμάνικο, ένα Ηπειρώτικο μοιρολόι, και ένα τραγούδι της πατρίδας του της Μακεδονίας. Όταν τελείωσε τον αγκάλιασαν, τον φίλησαν και βάζοντάς τον στη μέση στρεφόμενοι προς τους θεατές ο Γκούντμαν είπε:
-«Αγαπητοί μας φίλοι και πατριώτες, σήμερα από το πάλκο της Αστόρια σας παρουσιάζω ένα πιο μεγάλο καθηγητή κλαρινετίστα, τον Μπένυ Γκούντμαν της Ελλάδος, της Μακεδονίας…».
Και στρεφόμενος προς τον Γκαντίνη του είπε:
-«Στην επικράτεια της γης, είσαι εσύ από σήμερα, ο παγκόσμιος Μπένυ Γκούντμαν. Δυστυχώς ο κύριος Τάρρας και εγώ, που καθίσαμε τόσα χρόνια μελετώντας και μαθαίνοντας βυζαντινές νότες και το πεντάγραμμο, δεν είχαμε ούτε καν φανταστεί, ότι πάνω απ΄ όλα χρειάζεται το μεράκι και το ταλέντο, που εσύ κύριε Γκαντίνη είχες κρύψει μέσ’ στα σωθικά σου!!!».
Και αγκαλιάζοντάς τον, πάλι τον φίλησαν, και ο Γκούντμαν του δώρησε μια μπουκαδούρα και ένα καλάμι με το μονόγραμμά του.

Την επομένη ο Στασινόπουλος κτύπησε το κουδούνι του σπιτιού του και του έδωσε τον Εθνικό Κήρυκα, την Ελληνόφωνη εφημερίδα της Νέας Υόρκης, με ολόκληρη σελίδα με φωτογραφίες και την περιγραφή του γεγονότος. Αυτό το δημοσίευμα έδωσε μεγάλη καλλιτεχνική ώθηση στον Γκαντίνη. Άρχισε να ηχογραφεί σε πολλές αμερικανικές εταιρείες, δίσκους 78 στροφών, solo κλαρίνο. Έγινε δε κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ σε δίσκους με solo κλαρίνο. Ηχογράφησε περίπου 300 δίσκους. Για την ιστορία αναφέρουμε, τις αμερικανικές εταιρείες για τις οποίες ηχογράφησε δίσκους και που ο Χαράλαμπος Παυλόπουλος στην Ελλάδα και ο Dino Papa στην Αμερική έχουν στις συλλογές τους.

Με διάρκεια 4 λεπτών και 12 ιντσών: VICTOR, COLUMBIA, OKEY, ORTHOPHONIC, RCA-VICTOR.
Με διάρκεια 3 λεπτών και 10 ιντσών: COLUMBIA, METROPOL, ME-RE RECORDS, PANELLENION, STADART, LIBERTY, NIKH, ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΛΑ και τέλος την δικιά του εταιρεία CANTINIS.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1955 το βράδυ, ο Γκαντίνης με τον Στασινόπουλο βρισκόντουσαν στην Αθήνα μαζί με τον Λάζαρο Ρούβα, τον Γιώργο Παπασιδέρη, τον κλαρινετίστα Κώστα Γιαούζο, τον Γιώργο Ανεστόπουλο και τον Βάιο Μαλλιάρα. Πήγαν δε στο σπίτι του σπουδαίου κλαρινετίστα Καρακώστα, που ήταν άρρωστος με 38 πυρετό και τον πήραν σηκωτό και πήγαν παρέα όλοι σε κάποιο σπίτι της Αθήνας και γλέντησαν μέχρι πρωίας. Το γλέντι αυτό το ηχογράφησαν ο Γκαντίνης με τον Στασινόπουλο. Το πρωί πήγαν τον Καρακώστα σπίτι του και το μεσημέρι ο Καρακώστας απεβίωσε, αφήνοντας το κύκνειον άσμα του, σε δίσκους εξ αλουμινίου με την σχετική εξωτερική απάλειψη της Εταιρείας: AUDIODISK RECORDING BLANNK NEW YORK.

Ο Κώνσταντίνος Γκαντίνης απεβίωσε στις 6 Ιουνίου του 1987 στην Αστόρια της Νέας Υόρκης και ήταν τσιγγάνος. Τον αποκαλούσαν Τσάρλυ ο Μακεδόνας, όπως ο ίδιος απαιτούσε να τον προσφωνούν στις ηχογραφήσεις ή Μπένυ Γκούντμαν της Ελλάδας όπως οι εταιρείες τον διαφήμιζαν ή ο Δάσκαλος όπως οι σύγχρονοί του μουσικοί αποκαλούσαν. Υπήρξε ένας ιδιοφυής κλαρινετίστας, που έπαιζε με 6 διαφορετικά κλαρίνα, δημοτικά, σμυρνέικα αλλά και αστικά τραγούδια της εποχής του με απαράμιλλη δεξιοτεχνία, καλλιτεχνικότητα αλλά και χάρη.

Τα στοιχεία για τον Κώστα Γκαντίνη συγκέντρωσε, έγραψε και δημοσίευσε ο Γρηγόρης Φαληρέας στο CD "ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΑΝΤΙΝΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 1938-1945".

Απάντηση

Επιστροφή σε “Βιογραφίες”