Υποσελίδα με Παραδοσιακά

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
stylianos

#22 Δημοσίευση από stylianos »

Καταρχας γεια και χαρά, ειναι η πρώτη φορά που γράφω και ειπα να χαιρετίσω εισαγωγικώς.

Θα ήθελα αρχικά να αναφέρω ότι η σελίδα μου έχει δώσει ωραία και σπάνια ακούσματα Ιδιαίτερα που η ανακάλυψή της συνέπεσαι με τον ερχομό μου στον Καναδά για σπουδές! Η ευκολία να βρεις ένα τραγούδι, οι φωτογραφίες, τα θέμα που συζητιούνται, τα ιστορικά στοιχεία που αναφέρονται και πολλά άλλα διαμορφώνουν ένα ενδιαφέρον και όμορφο κλίμα στη σελίδα και σε αυτό πιστεύω ότι οφείλεται και η επιτυχία της.
Τώρα ότι καμιά φορά πετάγεται και ο Billaras και ανάβει (τις περισσότερες φορές χωρίς λόγο) τα αίματα και αυτό μέσα στο όλο κλίμα δίνει ένα ενδιαφέρον στη σελίδα.

Το ζήτημα που ανοίχτηκε μου φαίνεται ότι είναι σημαντικό και το ότι ξαναανοίγεται δείχνει ότι ακόμα και μεταξύ ανθρώπων που έχουν κοινά ακούσματα υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και παραστάσεις και ο καθένας έχει δικές τις προσωπικές του συμπάθειες και αντιπάθειες.

Μου φαίνεται όμως ότι γίνεται απο κάπους θαμώνες μια άδικη κριτική στο δημοτικό, παραδοσιακό τραγούδι και σε σύγκριση με το ρεμπετικο επιχειρείται μια σχετική υποβάθμισή του. Το ότι για προσωπική ευκολία, για πιο εύκολο ψάξιμο και κατέβασμα των τραγουδιών μπορεί να γίνει μια κατηγοριοποίηση, δεν είναι τόσο τραγικό και δεν θα κολήσω εκεί. Αλλά έτσι όπως μπαίνει το ζήτημα πολλές φορές, το δημοτικό - παραδοσιακό τραγούδι (οι ειδικοί ας δώσουν τους ορισμούς) βγαίνει "θιγμένο". Καταλαβαίνω πως γενικά δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση αλλά κοιτάχτε τι συζητάμε: Βάλτε το κάπου αλλού , να μην το έχουμε στα πόδια μας (εκτός αν δεν κατάλαβα καλά)

Απο ότι φαίνεται αυτή η σελίδα αποτελεί διαφήμιση για την παραδοσιακή - ρεμπέτικη ελληνική μουσική. Το ρεμπετικο λίγο ή πολύ είναι αποδεκτό και ακούγεται (έστω και κακοπαιγμένο τις περισσότερες φορές) σε μαγαζιά, ραδιόφωνο, τηλεοράσεις κλπ, αντίθετα το δημοτικό υποβαθμισμένο, παλέυει να κρατηθεί ζωντανό με κάποιες προσπάθειες του Πετρολούκα, της Δόμνας Σαμίου και μερικών άλλων ηρωικών ! Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και ο Χριστόδουλος έκανε επίθεση σε κομμάτι του παραδοσιακού – δημοτικού τραγουδιού.
Τα κομμάτια που πολλοί θαμώνες έχουν ανεβάσει (στην πλειοψηφία νομίζω είναι ποιοτικά κομμάτια) δίνουν μια ευκαιρία στον κόσμο που επισκέπτεται την σελίδα να έρχεται σε επαφή με κομμάτι της μουσικής μας παράδοσης - της ιστορίας μας που έχει ή τείνει να ξεχαστεί εντελώς. Σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι πρέπει να παραμείνουν αυτά τα τραγούδια μέσα στη λίστα – εννιαία με τα άλλα - γιατί θεωρώ ότι όταν "μπλέκονται" στα πόδια μας κάθε φορά που θέλουμε να κατεβάσουμε κάτι άλλο, μάλλον καλό μας κάνουν. Το χρονικό κόστος είναι αμιλητέο, δεν αξίζει κάν να το συζητάμε. Αν πάλι θέλουμε να αναπτύξουμε αυτό το κομμάτι στη σελίδα και θα διευκολύνει να δούμε τι έχει η σελίδα και τι δεν έχει να το ξανακουβεντιάσουμε. Αλλά σε αυτή την βάση που μπαίνει διαφωνώ και προτείνω να μην το εκδιώξουμε απο την κύρια μάζα των τραγουδιών.

Δεν μπορώ να πω ότι προσωπικά είμαι τακτικός ακροατής δημοτικών - παραδοσιακών αλλά που και που το βάζω το κλαρίνο και γουστάρω. Δεν λέω να γίνει η σελίδα κλαρίνο και άγιος ο θεός απλά λέω απο το να προσπαθούμε να το πετάξουμε παράμερα ας κοιτάξουμε να το εμπλουτίσουμε και να το αναδείξουμε και ίσως έτσι κάποια στιγμή γίνει αναγκαίός ο διαχωρισμός.

Εξάλλου νομίζω ότι ιδιαίτερα επειδή αυτή η σελίδα χρησιμοποιείται απο μουσικά ευαίστητους ακροατές είναι κρίμα να περνάει ένα κλίμα: πετάξτε κάπου παράμερα αυτά που δεν τα πολυ ακούμε να μην μας ενοχλούν. Έχει νομίζω τη σημασία του να διατηρήσουμε αυτή την ενότητα της παραδοσιακής - δημοτικής - ρεμπέτικης μουσικής και να μην προσπαθήσουμε να την διασπάσουμε γιατί θα βγει χαμένο κάθε είδος ξεχωριστά.

Αυτά και καλό κουράγιο και συνέχεια

Άβαταρ μέλους
ΑΓΓΕΛΙΚΗ
More than 150 posts user.

#23 Δημοσίευση από ΑΓΓΕΛΙΚΗ »

Παιδιά, να ξεκαθαρίσω το σκεπτικό της πρότασης:

Σαφώς και ΔΕ θεωρώ τα παραδοσιακά, δημοτικά κλπ "σκουπιδάκια", ή παρακατιανά ή δεν ξέρω τι άλλο.

Απλώς πρότεινα το διαχωρισμό τους στη σελίδα επειδή αποτελούν διαφορετικό είδος και είμαστε πολλοί (οι περισσότεροι ίσως) που ασχολούμαστε με αυτά περιστασιακά και μόνο. Δεν είπα να μην ανεβαίνουν, ούτε να σβηστούν, ούτε να γίνει άλλη σελίδα γι' αυτά. Απλώς να ανεβαίνουν και να αναζητούνται χωριστά.

sakispap
More than 150 posts user.

#24 Δημοσίευση από sakispap »

mpletsas έγραψε:Σάκη νομίζω ότι η δική σου ορολογία είναι εσφαλμένη. Ξεκαθαρίζω:

Στη σελίδα, παραδοσιακά λέμε αυτά για τα οποία δεν υπάρχει γνωστός συνθέτης. Γι'αυτό στη στήλη συνθέτης βάζουμε με κεφαλαία γραμματα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ.

Τα «δημοτικά» (κλαρίνα, βιολιά κλπ με θεματολογία από την ύπαιθρο) είναι ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ των παραδοσιακών. Αυτά που εσύ θεωρείς ότι θα έπρεπε να μονοπωλούν τον όρο «παραδοσιακά» λέγονται επί το ορθότερον «αστικά παραδοσιακά» ή «αδέσποτα ρεμπέτικα». Για να το κάνω ακόμα πιο λιανά:

(ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ)=(ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ)+(ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ)

Επίσης υπάρχουν τραγούδια με ύφος και θεματολογία δημοτικών της υπαίθρου στο όνομα συνθετών. Αυτά είτε είναι όντως δικές τους συνθέσεις είτε πρόλαβαν και κόλλησαν το όνομά τους δίπλα πρώτοι. Αυτά συνήθως στη στήλη συνθέτης αναφέρουν το αντίστοιχο όνομα.

Αν βάζαμε κι αυτά μέσα, τα αντίστοιχα νούμερα που ανέφερα πριν θα ήταν ανεβασμένα.

Τέλος πάντων, κατά τη γνώμη μου, παλιότερα είχε ζητηθεί από μερικούς θαμώνες να πάρουν πόδι τα δημοτικά. Τώρα το αίτημα είναι σε «αφού δε γίνεται να τα στείλουμε, ας γίνει κάπως να μην τα βλέπουμε καθόλου μπροστά μας».

Επειδή έχουμε πολλά να κάνουμε από εργασίες στη σελίδα και είμαστε λίγοι, χρειάζεται κάθε φορά να αφιερώνουμε τον χρόνο μας εκεί που θα φέρει τα περισσότερα αποτελέσματα. Γι'αυτό μερικές βελτιώσεις χρονίζουν. Αυτιά έχουμε, πρώτα όμως θα το συζητήσουμε κάτι εκτενώς μεταξύ μας και μετά θα το ανακοινώσουμε στο φόρουμ.

Θα γίνουν διάφορα για την ταξινόμηση αλλά θα γίνουν με γνώμωνα την καλύτερη αναζήτηση στην κατηγορία ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ (στο ίδιο επίπεδο που μπορεί να γίνει για τα «ρεμπέτικα» των γνωστών συνθετών). Δεν θα γίνουν με γνώμωνα να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα ένας θαμώνας που δεν γνωρίζει τίποτα για την παραδοσιακή μουσική (όπως πολλοί Έλληνες πλέον, νέοι και γέροι) παρά στερεότυπα, να «πέσει» τυχαία πάνω σε ένα ωραίο δημοτικό και να γνωρίσει κάτι καινούργιο γι'αυτόν.

Υπάρχουν κι άλλα πράματα πέρα από τα μπουζούκια. Η «μονοκαλλιέργεια» του μπουζουκιού (από τον καιρό της λογοκρισίας του δικτάτορα Μεταξά) έδωσε αυτά που έδωσε ως καρπούς αλλά έκοψε της ρίζες του δέντρου και «στέγνωσε» την έμπνευση. Σε συνδυασμό με το «σνομπάρισμα» των δημοτικών από τους αστούς που μαϊμουδίζανε τας ευρώπας από τη μία και με την «ινδοποίηση» από την άλλη, επέφερε σύντομα σκυλίλα μαύρη.

Η τελευταία παράγραφος είναι αποκλειστικά δικές μου απόψεις και δεν ισχυρίζομαι ότι εκφράζουν τη σελίδα ή τον αντμίν.
Αγαπητέ Κώστα δεν νομίζω να έχουμε ουσιαστικές διαφορές στις απόψεις μας. Μια προσεκτικώτερη ανάγνωση στο κείμενό μου μάλλον θα το επιβεβαιώσει.
Τα είπα αρκετά συμπυκωμένα και ίσως δεν έγινα αρκετά σαφής.
Ελπίζω τουλάχιστο να συμφωνούμε επί κάποιων βασικών σημείων, όπως:
1. Το ρεμπέτικο είναι αστικό ενώ το δημοτικό όχι.
2. Άλλο αδέσποτο (της ανώνυμης δημιουργίας, με έναν δημιουργό -συνήθως αστικό τραγούδι) και άλλο παραδοσιακό (της ανώνυμης εργογραφίας, με δημιουργό τον ίδιο τον λαό. Δηλαδή, με περισσότερους του ενός δημιουργούς, εξ' ου και οι παραλλαγές του ίδιου τραγουδιού).
3. Παραδοσιακά μπορεί να έχουμε και ρεμπέτικα (ή, αν θέλεις, μικρασιατικά) αλλά και δημοτικά.
4. Δημοτικά υπάρχουν και επώνυμης εργογραφίας (πρωτογενή, ή/και διασκευασμένα, ή/και "καπαρωμένα" στο όνομα κάποιων επιτήδιων ενώ είναι παραδοσιακά).

Αν δεν συμφωνούμε στα παραπάνω, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Κρατάει ο καθένας τις απόψεις του.

Rempetis
More than 50 posts user

#25 Δημοσίευση από Rempetis »

Billaras έγραψε:Πολυ ευαίσθητος μας βγήκες ρε rempetis και παραξηγιεσαι εύκολα. Μήπως θέλεις και ΠΡΟΔΕΡΜ? Ποιος μίλησε γι αυτούς που κατεβάζουνε παραδοσικα ρε? Είπα γω τιποτα για αυτούς? Αν για μένα είναι σκουπιδάκια εσένα τι σε κόφτει? Ε? Και επιπλεόν τι τον νοιάζει αυτόν που ακούει παραδοσιακά αν εγώ τα λέω σκουπιδάκια εντός ή εκτός εισαγωγικών? Θα μας τρελάνεις φιλαράκι? Αντε κανε μου τη χάρη σε παρακαλώ.
Να απαντήσω με το ίδιο ύφος και ήθος;
Μπά! Δε λεει! Ας μην ανάψουμε φωτιά στη σελίδα.

Που διάβολο είναι η ΠΡΟΔΕΡΜ; Κάπου την είχα καταχωνιάσει πρίν
καμιά 50αριά χρόνια περίπου.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”