Περί σεβασμού...

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
Σωτήρης
More than 150 posts user.
Επικοινωνία:

Περί σεβασμού...

#1 Δημοσίευση από Σωτήρης »

Μετά από το πρόσφατο θέμα που προέκυψε στο topic για τον Ιορδάνη, και επειδή για δεύτερη φορά μετά το topic για τον Λιόση, τέθηκε ζήτημα σεβασμού (γενικότερα) εγώ προσωπικά αφού άφησα να περάσουν κάποιες μέρες και να ηρεμήσουν τα πνεύματα, επαναφέρω το θέμα με ψυχραιμία! Κι αυτό γιατί κάποια στιγμή τα σοβαρά θέματα που προκύπτουν, πρέπει να ξεκαθαρίζονται. Άλλωστε εδώ συζητήσαμε τόσο πολύ για τα greeklish, θα αφήσουμε αυτό το θέμα να περάσει έτσι;
Η δικιά μου απορία είναι η εξής, μπορεί ο καθένας σε αυτό το site που υποτείθεται πως απαρτίζεται από φιλόμουσους, αν μη τι άλλο, ανθρώπους (άρα και πολιτισμένους!) να λέει ότι θέλει, στο όνομα της δημοκρατίας, χωρίς καμία αυτολογοκρισία; Και πόσο μάλλον χωρίς καμία αντίδραση από εμάς τους υπόλοιπους. Και δεν μιλάω συγκεκριμμένα για τον Billara με τον οποίο διαπληκτίστηκα. Σήμερα ήμασταν εμείς, αύριο θα είναι κάποιοι άλλοι, για άλλο θέμα.
Δεν πρέπει ο καθένας μας να βάζει τα όριά του; Και σε άλλους δεν αρέσει ο Ιορδάνης (π.χ. Εύκαιρος και δικαίωμά του αναμφισβήτητο) αλλά δεν εκφράστηκαν έτσι ("κοντορεβυθούλης", "μηδαμηνή προσφορά", "πολλοί σαν του λόγου του" και ξέρω γω τι άλλο!). Στο φινάλε μιλάμε για έναν άνθρωπο 75 χρονών, που και μόνο η ηλικία του αρκεί για να είμαστε ποιο ΣΕΜΝΟΙ και προσεκτικοί στις εκφράσεις μας! Αυτό είναι καραμέλα;
Έπειτα είναι και το θέμα της προσφοράς στη μουσική. Κι εμένα, ας πούμε, δεν μου αρέσει ο ήχος του Λεμονόπουλου! Τι πρέπει να πω, πως δεν έχει ΘΕΣΗ στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού; Και στην τελική όταν ο Ιορδάνης κι αυτή η γενιά (Μπέμπης, Χιώτης, Λεμονόπουλος κλπ), γέμιζε μαγαζιά στην Αμερική οι περισσότεροι από μας είμασταν αγένητοι! Μπορώ εγώ να μιλάω τόσο υποτιμητικά γι αυτούς χωρίς να έχω προσφέρει στη μουσική γενικά, και στο μπουζούκι ειδικότερα, ούτε τόσο δα; Όταν μουσικά, είμαι μια τρίχα απ' τα... ΦΡΥΔΙΑ τους; Για να υποτιμήσω κάποιον δεν πρέπει να έχω και ένα υπόβαθρο; Μπορώ να αρχίσω να λέω, παραδείγματος χάριν, πως αυτός που έφτιαξε το site έχει μηδαμινή προσφορά στη διατήρηση και διάσωση του λαϊκού τραγουδιού, επειδή δεν μου αρέσει η αρχιτεκτονική της σελίδας και κάποιοι άλλοι έχουν φτιάξει καλύτερες; Στην τελική εγώ τι κάνω; Γιατί δεν φτιάχνω ένα καλύτερο site (αν μπορώ!) για να τον βγάλω μαλάκα;
Πάνω απ' όλα, νομίζω, πως οταν λέμε την άποψή μας πρέπει να έχουμε ως γνώμονα το αν προσβάλλουμε κάποιον άλλο (είτε καλλιτέχνη, είτε θαμμώνα) κι αν κάποιος νομίζει πως είμαι υπερβολικός, περιμμένω να δω την αντίδρασή του, τη μέρα που κάποιος θα αρχίσει να λέει για τον Μάρκο π.χ. "...ο χασικλής, που υποβάθμιζε την τέχνη, που ήταν λούμπεν, που ήταν μουσικά ημιμαθής, που δεν έχει καμία προσφορά στην παγκόσμια μουσική και μπροστά στον Μπαχ και τον Σοπέν ήταν ένα... μύδι" και ξέρω 'γω τι άλλη αστήριχτη μαλακία μπορεί κανείς να σκεφτεί! Πόση ώρα του δίνετε για να "λυντσαριστεί"; Και αυτή η (δικαιολογημένη) ευθιξία από ποιο "επίπεδο προσφοράς" του καλλιτέχνη και πάνω, αρχίζει να μας διακατέχει; Αν είναι να βγάλουμε κλίμακα και να λέμε " ο Μάρκος έχει προσφέρει 9.8 στην κλίμακα sealabs, αλλά μόλις 4.5 στην κλίμακα Σωτήρη και 3,6 στην κλίμακα Billara!". Αστεία πράγματα...
Τέλος πάντων θα ήθελα και τη γνώμη όλου του forum για το πως πρέπει να εκφραζόμαστε και από ποιο σημείο και μετά αρχίζει η ασέβεια και η ασυδοσία. Καλά για το θέμα των νεκρών δεν συζητάω καν. Το θεωρώ άτυχη στιγμή (και ακόμα πιο άτυχη το ότι δεν ζητήθηκε ούτε μια συγγνώμη) που αναλύαμε μαλακίες πάνω από τον "τάφο" του Λιόση και το αφήνω να ξεχαστεί.
Περιμένω τις απόψεις σας,

Σωτήρης.

Άβαταρ μέλους
giorgos100
More than 100 posts user

#2 Δημοσίευση από giorgos100 »

Φιλε Σωτηρη Καλησπερα!!!
Απο την μερια σου εχεις δικιο...
ΑΛΛΑ!!!!
Εγω ειμαι ενας απο αυτους που γνωριζουν ΚΑΛΑ τον Ιορδανη.
Αλλα ας υποθεσουμε οτι δεν τον ξερω ,για να κανουμε την κουβεντα..
Τον ακουσα και διαβασα γιαυτον εδω στην σελιδα αυτην.δεν ηξερα πριν τιποτα.
ουτε τον γνωριζω φατσικα και το παιξιμο του μου ειναι αδιαφορο.ιστορικα δεν αναφερεται πουθενα εκτος απο 2 δισκους με διασκευες δεν εχει κανει τιποτα αλλο , και επειδη κινουμαι στον χωρο της μουσικης τον Ιορδανη τον ξερουν ΜΟΝΟ οι μπουζουξηδες ΟΛΟΙ οι μπουζουξηδες αντε να τον ξερουν και 10 κιθαριστες(το νουμερο 10 υποθετικα μπορει να ειναι περισοτεροι)
Αν ρωτησεις στην Ερμου 1000 ατομα αν γνωριζουν τον Μαρκο θα τον ξερουν και οι 1000,αν τους πεις τον Τσομιδη? θα τον ξερουν 10.
Αλλοι 10 θα σου πουν #κατι λιγα#
Τον νομιζω κοντο και τον λεω κοντορεβυθουλη(ειναι 185!!Βουνο!)
Το παιξιμο του δεν μου λεει τιποτα.
Σαν κι αυτον το Μοναστηρακι γεματο..
ΤΟΣΑ ξερω τοσα λεω..
Αρα?
απο που εως που δεν εχω σεβασμο?
ουτε τον θιγω μ αυτα που λεω ουτε τον βριζω!!Τον κρινω σαν Ακροατης.
επαγγελματιας εισαι και ξερεις απο κριτικη..
εγω ειμαι πελατης δικος σου αλλα και του Ιορδανη κλπ
αρα δεν τιθεται θεμα σεβασμου αλλα Αγνοιας!!
.....................................................................
Τωρα σαν Γιωργος.
Γνωριζω τον Ιορδανη δισκογραφικα απο το 1984 περιπου δεν θυμαμαι καλα.
Τον εχω δει να παιζει και ειμαι θαυμαστης του.
ο παππους παιζει καλα οταν βλεπει καμια γκομενιτσα!!
εκει δινει ρεστα ,τωρα θα μου πεις περασαν τα χρονια.μαι κοντευει τα 80!!!
να τα χιλιασει και ναχει κουραγιο να παιζει να τον δει κι φιλος Μπιλαρας αλλα και ο Ευκαιρος..
....
Δεν ξερω αν με καταλαβες, αλλα αν ολοι συμφωνουσαμε δεν θα ειχαμε λογο να συζηταμε!!!!
............

Φιλικα ετσι?
Γιωργος

dream

#3 Δημοσίευση από dream »

Φίλε Γιώργο έχεις δίκιο σε αυτά που λες, αλλά θα συμφωνήσω με το Σωτήρη !

Δεν είναι το θέμα πολλές φορές τι λες αλλά κ ΠΩΣ το λες. Για αυτό ειπώθηκαν κ όλα αυτά περί ασέβειας και καραμέλας κλπ κλπ.
Για μένα δεν είναι το θέμα στο αν αρέσει στον καθένα ή όχι ο Τσομίδης .Νομίζω αυτό εννοούσε ο Σωτήρης .
Ας πούμε γιατί ο Εύκαιρος βγηκε πχ κ είπε απλά δεν μαρέσει και το σεβάστηκαν όλοι, ενώ στο μπιλλάρα πέσανε όλι επάνω ? Γιατί απλά άρχισε να λέει επιπλέον ότι η συνεισφορά του είναι μηδενική κλπ κλπ Και όταν παρόμοια συμπεριφορά έχει υπάρξει και με το μακαρίτη Σπύρο Λιόση (του στυλ "ποιος είναι αυτός, τον ξέρει η μάνα του?") είναι δικαιολογημένο να υπάρξει και η ένταση.
Δεν έιναι απλά ότι λες ότι δε σαρέσει , τα μηδενίζεις όλα σε στυλ αυτός είναι ανάξοιος λόγου και αναφοράς της σχέσης του με το λαΙκό τραγούδι. Κι όταν ο Σωτήρης ή εγώ (προσώπικά δε μαρέσει ο Τσομίδης ) πχ έχει κάτι μέσα του,μερακλώνει όταν θυμάται και ακούει πχ το Λιόση ή τον Τσομίδη-- γιατί όλοι εδώ μέσα μιλάμε για τη μουσική ,κάτι που μας αγγίζει βαθύτερα -- είναι λογικό πιστεύω να τα πάρει "στο κρανίο" όταν μιλάει ο άλλος μηδενιστικά .

Προς θεού , μεγάλα παιδιά είμαστε , είμαι σίγουρος ότι δεν ξεκίνησε η ένταση γιατί υπήρξε απλά μια διαφωνία στα γούστα .. Σίγουρα τραβήχτηκε λίγο παραπάνω το σχοινί ..

Άβαταρ μέλους
Giannis_Naxos
More than 50 posts user

#4 Δημοσίευση από Giannis_Naxos »

Παιδιά εγώ πιστεύω τα εξής πράγματα.

Το ότι δεν αρέσει κάποιος σε κάποιον δεν είναι καθόλου κακό! Κακό είναι να μιλάς με άσχημα λόγια για το πρόσωπο του! Όπως προαναφέρθηκε, μεγάλα παιδιά είμαστε. Αν λοιπόν κάποιοι νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να μιλάνε προσβλητικά για τόσο αξιόλογους ανθρώπους στον τομέα ρεμπέτικο, είναι πραγματικά πολύ γελασμένοι. Θέλω να ξαναπώ ότι αυτό το σάιτ φτιάχτηκε από αγάπη και μεράκι που είχαν τα παιδιά, και εμείς δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να το χαλασουμε αυτό! Που θέλω να καταλήξω. Τα λόγια που είπε ο Billaras εγώ τα θεώρησα προσβλητικά για τον Τσομίδη. Απ'ότι κατάλαβα έχει ξανασυμβεί τέτοια φασαρία για σχεδόν τον ίδιο λόγο. Αυτά δεν είναι σωστά πράγματα. Μόνο και μόνο που ο άλλος είναι 80 χρονών ωφείλουμε να δείχνουμε τον σεβασμό μας. Όποιος δεν μπορεί να το κάνει αυτό είναι καλύτερο για όλους να μην εκφράζεται. Μπορεί αυτό που λέω να αντικρούεται με τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας (γιατί τέθηκε και αυτό το ζήτημα), αλλά πιστεύω είναι η καλύτερη λύση πλέον για να αποφεύγονται τέτοιες διαφωνίες εδώ μέσα.

Εγώ λοιπόν προτείνω εγκράτεια (και όποιος δεν μπορει υπάρχουν τα pampers), πριν ανάφέρει κάτι που πρόκειται να υπονομεύσει οτιδήποτε!

Αυτά προς το παρών. Ότι άλλο ήθελα να πω με πρόλαβαν τα παιδιά. :(

Άβαταρ μέλους
sss

#5 Δημοσίευση από sss »

Πρεπει να ειναι τιμη για ολους αν καποτε συναντησετε καποια απο αυτα τα ιερα τερατα του ρεμπετικου.
Αλλωστε δεν εχουν απομεινει και πολλα.
Εγω θεωρω τιμη μου που εχω κατσει και μιλησει και εχουμε πιει ουισκακι με τον μεγαλο Κουλη Σκαρπελη.
Το ιδιο με με τον Δημητρη Τσαουσακη παροτι νεοτερος.
Τιμη μου που εχω δει εστω και απο κοντα χωρις ομως να μιλησουμε τον Νακο, μπινη και τον Γενιτσαρη.
Στεναχωριεμαι που δεν προλαβα να δω αλλους σαν τον Μαρκο κτλ.
Και αλλους να δω που δεν μου αρεσουν και παλι το θεωρω ΤΙΜΗ μου.
Αυτο νομιζω απαντα στο θεμα που εβαλε ο Σωτηρης.
Νασται ολοι καλα.
Παυλος

Billaras
More than 100 posts user
Επικοινωνία:

#6 Δημοσίευση από Billaras »

Ας ξεχάσουμε για μια στιγμή τον Τσομίδη, τον Λιόση, τον καυγά της προηγούμενης εβδομάδας και τις υποκειμενικές απόψεις του καθενός μας γύρω από τη μουσική και το ρεμπέτικο και ας δούμε τι σημαίνει σεβασμός και πότε πρέπει να σεβόμαστε κάποιον και για ποιούς λόγους.

Σεβασμός (δεν έχω λεξικό εδώ στην ξενητιά αλλά κάποιος μπορεί να το κοιτάξει και να συμπληρώσει) σημαίνει εκτίμηση στο προσωπο κάποιου γιατί αναγνωρίζουμε ότι εχει κάποιες ιδιότητες οι οποίες έχουν συνεισφέρει σε κάποιο τομέα που επηρεάζουν άμμεσα ή έμμεσα την ζωή μας. Σέβομαι την μάνα μου γιατί με γέννησε, σέβομαι τον Αινσταιν γιατί άλλαξε την αντίληψη μου για τον κόσμο, σέβομαι τους φίλους μου γιατί μπορώ να μοιραστώ και να ανταλλάξω απόψεις με αυτούς σε ποιότικό επίπεδο κτλ. Για να 'ρθουμε στα δικά μας, σέβομαι τον Μάρκο γιατί ήταν ο "πατέρας" του ρεμπέτκου (που μου αρέσει και ακούω), τον Τσιτσάνη που το εξέλιξε κτλ.

Αν τωρα ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ να ακούω ρεμπέτικο και ακούω π.χ μόνο ηλεκτρονική μουσική για μενα οι ρεμπέτες δεν αποτελούν κανένα απολύτως σημέιο αναφοράς και είναι ίσως και ανύπαρκτα για μένα άτομα οπότε δεν οφείλω και σεβασμό. Ενδεχομένως να ευχόμουνα και να μην υπήρχαν.

Αναφέρθηκε ότι πρέπει να σεβόμαστε τους "μεγαλυτέρους" μας. Οι λόγος που σεβόμαστε τους μεγαλυτέρους μας είναι ότι είναι πιο "αδύναμοι" (βιολογικά) απο μάς τους νέους και οπότε αφού και εμείς κάποτε θα καταλήξουμε γέροι πρέπει να συμπεριφερόμαστε καλά αν θέλουμε να μας συμπεριφέρονται καλά όταν θα γίνουμε και εμείς γέροι. Αυτός είναι ο μόνος λόγος, κατα την αποψη μου, και κανένας αλλος, που οφείλουμε σεβασμό στους γερόντους.

Κατω λοιπόν από αυτό το πλαίσιο δεν οφείλω ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΒΑΣΜΟ στον Τσομίδη και στον Λιόση (και άλλους παρόμοιους δευτερης κλασης ρεμπετες) και μπορώ να εκφράζομαι όπως θέλω. Αν κάποιος δεν συμφωνεί με τους χαρακτηρισμούς μου (που είναι ΗΠΙΕΣΤΑΤΟΙ) ε, δεν έγινε και τίποτα.

Εγώ πάντα έλεγα τις ΜΟΥΣΙΚΕΣ μου υποκειμενικές απόψεις αλλά κάποιοι συνθαμώνες θεωρησαν καλό να το ανάγουν σε προσωπικό επίπεδο και να αρχίσουν να λεν τις θεωρίες τους γύρω από ύβρη, σεβασμό, τρόπους σωστής συμπεριφορας κτλ, κτλ.

ΠΟΤΕ δεν μίλησα για τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Τσομιδη και Λιόση γιατι στο κάτω κάτω δεν τους ξέρω ούτε στην φάτσα και ουτε με αφορουν.

Ο Σωτήρης, διερωτάται ".......από ποιο σημείο και μετά αρχίζει η ασέβεια και η ασυδοσία". Νομίζω ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα γιατί απλά και μόνο δεν λαμβάνονται ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ οπότε είναι εξ-ορισμού ΑΤΟΠΟ το ερώτημα. Απλα συζητάμε να περνάει η ώρα και ο καθένας λεεί ότι νομίζει.

Υ.Γ: Φιλε Giannis τα pampers είναι για την ΑΚΡΑΤΕΙΑ και όχι για την ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ.

Άβαταρ μέλους
Giannis_Naxos
More than 50 posts user

#7 Δημοσίευση από Giannis_Naxos »

Billaras έγραψε:
Αναφέρθηκε ότι πρέπει να σεβόμαστε τους "μεγαλυτέρους" μας. Οι λόγος που σεβόμαστε τους μεγαλυτέρους μας είναι ότι είναι πιο "αδύναμοι" (βιολογικά) απο μάς τους νέους και οπότε αφού και εμείς κάποτε θα καταλήξουμε γέροι πρέπει να συμπεριφερόμαστε καλά αν θέλουμε να μας συμπεριφέρονται καλά όταν θα γίνουμε και εμείς γέροι. Αυτός είναι ο μόνος λόγος, κατα την αποψη μου, και κανένας αλλος, που οφείλουμε σεβασμό στους γερόντους.

ΠΟΤΕ δεν μίλησα για τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Τσομιδη και Λιόση γιατι στο κάτω κάτω δεν τους ξέρω ούτε στην φάτσα και ουτε με αφορουν.

Υ.Γ: Φιλε Giannis τα pampers είναι για την ΑΚΡΑΤΕΙΑ και όχι για την ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ.
Όπως είδες Billaras παραθέτω τα ίδια τα λόγια σου για να ξεκινήσω να σου απαντήσω.

Πρώτα απ'όλα τα Pampers που είπα τα προτείνω σε 'οσους δεν μπορούν να κρατηθούν. Αλλά απ'ότι φαίνεται ούτε αυτό το κατάλαβες.

Όσο για το ότι λες ΠΟΤΕ δεν μίλησα... πήγαινε στο εξής: και ο καθένας που διαβάζει.
forum/viewtopic.php?t=749&postdays=0&po ... c&start=10

Και τέλος για να κλείσω ''φίλε'' Billara, αν πραγματικά πιστεύεις αυτό που λες ότι τους παπούληδες και τις γριες τους σεβόμαστε γιατι πολύ απλά είναι βιολογικά αδύναμοι, δεν έχω λόγια να απαντήσω. Πιστεύω ότι με αυτή την έκφραση έδειξες τι σημαίνει για σένα η λέξη σεβασμός... Και εκτός αυτού πιστεύω ότι πολλοί θα εκτιμήσουν την προσωπικότητα σου από εδώ και πέρα.

''ΦΙΛΑΡΑ BILLARA'' μια τελευταία συμβουλή από κάποιον μικρότερο σου...!
ΠΑΡΕ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”