Από όλη αυτή την κατατριβή, τέσσερις είναι οι εκτελέσεις του τραγουδιού, που θα μπορούσα να πω ότι με αντιπροσωπεύουν:
Με χρονική σειρά, η πρώτη-πρώτη, πριν 7 χρόνια ΜΕ ΤΟ ΤΖΟΥΡΆ, παρά τα κομπιάσματά της.
Επόμενη, η αρχική αυτού του θέματος, η ΜΠΑΛΑΝΤΑ, όπως τη χαρακτήρισε κάποιος φίλος.
Τρίτο, το ΧΑΣΑΠΙΚΟ.
Και τέταρτο το ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ. Όχι το γρήγορο, που το απέσυρα, αλλά ένα καινούργιο. Αργό. Πολύ αργό.
Η αλήθεια είναι ότι στο τελευταίο υπάρχουν 2,3,4 σημεία, όπου δε θα γλιτώσω το αγριοκοίταγμα του χορευτή.

Υπολογίζω όμως να τακτοποιηθούν τα πράγματα μ' ένα κλείσμο του ματιού από την πλευρά μου.

Όπως βλέπεις, Σωκράτη, θυμάμαι, και οι παρατηρήσεις σου σ' ένα προηγούμενο τραγούδι που είχα ανεβάσει πιάσανε τόπο σ' αυτό.
Και το ίδιο πιάνει τόπο και το μικρό σου μάθημα για τη μετατροπία, που θέλω να ελπίζω ότι σε άλλη προσπάθεια θα βρω ευκαιρία να το βάλω σε εφαρμογή.
Τέσσερις εκτελέσεις, διαφορετικές, οι οποίες, καθώς και τα διλήμματα που μού έθεσαν, παραπέμπουν στη μικρή συζήτηση που είχαμε εδώ:
viewtopic.php?f=92&t=5232#p32165
Τέσσερις διαφορετικές εγκλωβήσεις λοιπόν, [προσθήκη επεξεργασίας: ή τέσσερις αποκρυσταλλώσεις, κοιτώντας από μια λίγο διαφορετική οπτική γωνία] με μικρές λειτουργικές ειδοποιούς διαφορές η καθεμιά.socrates έγραψε: ................ Αλλά και πάλι διευκρινίζω πως μία κανονική ηχογράφηση είναι για μένα μία εγκλώβηση του ήχου σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή. Οπότε υπάρχουν άπειρες τέτοιες δυνατές ή πιθανές μουσικές πραγματώσεις ...........
Ενώ από την άλλη, οι στίχοι του ποιήματος, από μόνοι τους, μένουν ανοιχτοί σε "άπειρες" αναγνώσεις, ανεγκλώβιστοι.
Θα ήθελα να πω και κάτι ακόμα για τη διάρκεια στο συγκεκριμένο τραγούδι και γενικότερα.
Έχουμε μάθει να θεωρούμε μεγάλο κάθε τραγούδι που ξεπερνά τα 3,5 λεπτά, και τώρα με το ίντερνετ πριν ακούσουμε ένα τραγούδι κοιτάμε πρώτα τη διάρκεια. Μάλιστα ακόμα και την ώρα που το ακούμε ρίχνουμε μια ματιά στον time elapsed για να βεβαιωθούμε πού βρισκόμαστε, πόσα λεπτά και πόσα δεύτερα απομένουν.
Από την άλλη αν τύχει και ξεχαστούμε, κι ακούσουμε ένα τραγούδι χωρίς να δώσουμε εκ των προτέρων σημασία στη διάρκεια, τότε ο χρόνος κυλά διαφορετικά και μαζί του και το τραγούδι, εφόσον βέβαια παρέχει ένα ενδιαφέρον ερέθισμα στο ακουστικό νεύρο...
Αυτά γενικά.
Για το συγκεκριμένο τώρα, θέλω να ελπίζω ότι αφενός η μελωδική γραμμή στο εσωτερικό της κάθε στροφής αντισταθμίζει εν μέρει την έλλειψη μελωδικής διαφοροποίησης ανάμεσα στις στροφές. Κι ότι έτσι η επανάληψη αποτελεί ένα κατάλληλο "όχημα" για την ανάδειξη της στιχουργικής ανέλιξης.
Από εκεί και πέρα ναι είναι μεγάλο σε διάρκεια. Κι αν έμπαινε θέμα "εμπορικότητας", θα μπορούσα να κάνω αυτό που συχνά συνηθίζεται σε μελοποιήσεις ποιημάτων, πχ να αφαιρούσα την δεύτερη συγκεκριμένα στροφή (καθώς έτσι δεν επηρεάζεται "ποιοτικά" η νοηματική συνέχεια). Και επίσης να παιζόταν η τελευταία στροφή του ποίηματος μόνο μια φορά μετά το οργανικό θέμα, στο τέλος, χωρίς επανάληψη. Θα μπορούσε. Έτσι πχ η διάρκεια θα μειωνόταν κατά τα 2/7. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω τέτοια διλήμματα και προτιμάω την υλοποίηση ολόκληρης της ιδέας από την αρχή ως το τέλος. Με τη δεύτερη στροφή - σαν εισαγωγική μαζί με την πρώτη - και με επαναλαμβανόμενη την τελευταία στροφή πριν και μετά το οργανικό θέμα.
Αυτά, με την απαραίτητη διευκρίνιση ότι όσα γράφω αφορούν κυρίως τον τρόπο που βλέπω ο ίδιος το τραγούδι "μου", δηλαδή "τον εαυτό μου", ο οποίος τρόπος μπορεί και να απέχει παρασάγκες από το πώς το βλέπουν οι άλλοι. Και με τις απαραίτητες ευχαριστίες για τη βοήθεια, που μετράει στο αποτέλεσμα όσο κι αν δεν είναι εμφανής σ' αυτό.