ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ή ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Kάποιος βάζει πληροφορίες,στοιχεία,φωτο , οι άλλοι ας συμπληρώνουν να μαζέψουμε όσο περισσότερα μπορούμε.
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
bill1961
συντονιστής<br>(03/2008 ως τώρα)
Δημοσιεύσεις: 1024
Εγγραφή: 10 Μάιος 2005 11:51 pm
Τοποθεσία: Ηγουμενίτσα

ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ή ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

#1 Δημοσίευση από bill1961 »

ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ή ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Ο Μαρινάκης είναι ένας από τους λιγότερο εως ελάχιστα γνωστούς ρεμπέτες, αν και τραγούδια του έχουν πει ο Στράτος, η Μπέλλου, η Χρυσάφη κ.ά.
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1919, και πέθανε στην Αθήνα το 1977. Στο πάλκο ανέβηκε το 1936, σχεδόν παιδί γι' αυτό και το παρατσούκλι "Μαρινάκης". Δούλεψε με όλους τους μεγάλους: "Δούλεψα σχεδόν με όλους τους παλιούς. Όλοι τους άλφα-άλφα κι ας λένε οι εχθροί μας ότι τους κατέβει."
Συνεργάστηκε ιδιαιτέρως με τον Φώτη Μιχαλόπουλο (αδελφό του Παναγιώτη) και τον Ηλία Ποτοσίδη: "Σε κακές στιγμές δε σταυρώσαμε χέρια. Φτάνει να σου πω πως όταν χρειάστηκε, ο Ποτοσίδης έκανε και το λούστρο. Το λέω με καμάρι για το φίλο μου αυτό, γιατί δεν έπεσε στην ανομία αλλά στάθηκε παλικάρι.... Έτσι είμαστε εμείς οι ρεμπέτες. Άλλο ρεμπέτης και άλλο παλιάνθρωπος... Και με τους δυο βγήκα πολλές φορές σφουγγάρι... Δεν κλέψαμε, δεν αδικήσαμε δε μπήκαμε στη δούλεψη της ρουφιανιάς. Όχι εμείς οι τρεις, αλλά κι όλοι άλλοι. Ο Μάρκος, ο Γενίτσαρης, ο Κηρομύτης, ο Μπαγιαντέρας, ο Ρούκουνας, ο Χατζηχρήστος και πολλοί άλλοι. Σφουγγάρι-σφουγγάρι αλλά το κούτελο καθαρό και το κεφάλι ψηλά. Κι οι Μικρασιάτες το ίδιο. Ένας κι ένας κι αυτοί..."
Ο Μαρινάκης, τραγούδησε με πάθος τους καημούς του λαού μας, τα βάσανα και τους αγώνες του στην Κατοχή, την αγάπη τον πόθο για μια άσπρη μέρα. Μερικά από τα τραγούδια του: Ο περιπλανώμενος (το πρώτο του το 1938), Μποέμικα θα ζήσω τη ζωή μου, Κάπελα καταραμένε, Ρεμπέτικη κυβέρνηση, ΕΑΜ, Φράγκο δε θ' αφήσω, Ο Αγαθοκλής, Το Γαβαλά σκοτώσανε, Παράτα το παλιό βιολάκι, Είμαι ένα παλιόπαιδο, Λεμονίτσα, Μαζί σου πούχω μπλέξει, κ.ά.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Βιογραφίες”