Ρεμπέτικο ...πότε ;

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
ΤΑΓΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

Ρεμπέτικο ...πότε ;

#1 Δημοσίευση από ΤΑΓΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ »

Πότε, που και πως προτοεμφανίστηκε ο όρος "ρεμπετικο". Δεν θελω ερμηνεία αλλά ποιός τη χρησιμοποίησε πρώτα και που ...ευχαριστώ.

Άβαταρ μέλους
fakk
More than 150 posts user.

#2 Δημοσίευση από fakk »

Η πρώτη εμφάνιση της λέξης ρεμπέτικο σε ετικέττα δίσκου, που εκδόθηκε μάλλον το 1912 από την εταιρεία "ORFEON RECORD", με τίτλο "Απονιά" και Νο 10188. Το τραγούδι προέρχεται από επιθεώρηση που είχε κάνει μεγάλο σουξέ στη Σμύρνη. Είναι "ελαφράς" μουσικής, με "αστικό-λαϊκού" περιεχομένου στίχων και με ερμηνευτές την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ. Η Αγγέλα Παπάζογλου στο βιβλίο ΤΑ ΧΑΪΡΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩ(σελ.275), μιλάει για την "Απονιά" που την ζητούσαν επίμονα κάποιοι πελάτες στο μαγαζί "ΜΕΛΗΣ" στη Σμύρνη, στο οποίο τραγουδούσε.(Το τραγούδι και τα σχόλια από το βιβλίο του Πάνου Σαββόπουλου "Περί της λέξεως ρεμπέτικο το ανάγνωσμα...και άλλα").

Άβαταρ μέλους
nikolas Apf
More than 50 posts user

Η λέξη ρεμπέτικο

#3 Δημοσίευση από nikolas Apf »

Και ο δεύτερος δίσκος σύμφωνα με το βιβλίο του Π.Σαββόπουλου,είναι το "τικι τικι τακ".Ηχογραφήθηκε το 1913 απο την γερμανική εταιρεία Favorite record με αριθμό δίσκου 7-55014 και μήτρας 45-q.
Μάλιστα ο δίσκος πάνω γράφει στην μεν "Απονιά", : Aponia(rebetiko) Estudiantina grecque, και στο "Τικι τικι τακ", :Tic tic tac Jankos Psamatiail, cons tantinopel.Στο όνομα εννοεί τον Γιάγκο Ψαμαθιανό
...Φεύγω δυστυχής και πλάνος...

Νίκος Α. Πολίτης
More than 150 posts user.

#4 Δημοσίευση από Νίκος Α. Πολίτης »

Η πρώτη (μέχρι σήμερα) εντοπισμένη αναφορά σε λέξη σχετική με ρεμπέτες / - ικο βρίσκεται στο βιβλίο «Μηνάς Δ. Χαμουδόπουλος, Οι μυστηριώδεις νυκτοκλέπται, Σμύρνη 1871», όπου αναφέρεται επί λέξει: «Ρεμπέτα: Ούτως ονομάζουσιν οι νυκτοκλέπται το σύνολον των νυκτοκλεπτών.». Έχω γράψει σχετικά και στην Κλίκα.
Νίκος Α. Πολίτης

Άβαταρ μέλους
nikolas Apf
More than 50 posts user

#5 Δημοσίευση από nikolas Apf »

Κ.Νίκο εμείς γράψαμε για τον δίσκο.Την πρώτη επίσημη ετικέτα.
Και να ρωτήσω μιας και αναφεθήκατε σε κείμενο, γιατί εχω την εντύπωση οτι ίσως υπάρχει και κάτι πιο παλιό.Ξέρετε αν κάποιος απο τους περιηγητές είχε χρεισημοποιήσει την λέξη σε κάποιο κειμενό του;Αν και μου κάνει δίσκολο,γιατι δεν απαντήθηκε στις αρχές τουλάχιστον παντού σαν λέξη.Δεν θυμάμαι και δεν έχω όρεξη να ψάξω.Αν ξέρετε κάτι κ. Νίκο...
...Φεύγω δυστυχής και πλάνος...

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”