Ερωτήσεις για σκέβρωμα οργάνων

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
georgalasg
More than 150 posts user.

Ερωτήσεις για σκέβρωμα οργάνων

#1 Δημοσίευση από georgalasg »

καλημερα

Επειδη εχω ταλαιπωρηθεί λιγο με το σκεβρωμα των οργάνων μου θέλω να σας κάνω μερικές ερωτησούλες.... :(

Μεχρι στιγμής επειδη τα όργανά μου δεν είναι και της καλύτερης ποιότητας τα κουρδίζω σε ντο # και όχι σε ρε για να μην επιβαρύνονται πολύ. Πιστευετε ότι οι δυνάμεις που αναπτύσονται είναι σημαντικά μικρότερες ή δεν έχει νοημα αυτο που κάνω; Εχετε διαβασει καπου τι μεγεθος εχουν αυτες οι δυναμεις και πως διαμορφώνονται με διαφορετικό κουρδισμα;
Ρωταω γιατί 1.το όργανο δε βγαζει σωστό ήχο έτσι, 2. δεν μπορω να παίξω με κανέναν (αντε να πω σε κιθαριστα θα το παίξουμε απο ρε#... ) και 3. οταν θελω να βγαλω ένα τραγούδι παιδευομαι με τους περίεργους αυτούς τόνους.

και μια δευτερη ερωτηση. Είδα ότι υπάρχουν διάφορα πάχη χορδών . πχ για τη ρε υπάρχουν πάχη 0,10mm και 0,11mm. Εγω τοσο καιρό (τώρα το είδα) βάζω 0,11. Οι πιο λεπτές χορδές επιβαρυνουν λιγότερο; Έχει νοημα να τις αλλάξω; Ποια τα μειονεκτήματά τους; ( πχ σπανε ποιο ευκολα , εχουν χειρότερο ήχο; )

Ολα αυτά μέχρι να παραγγείλω και παραλάβω το καινουργιο μου μπουζουκάκι που ελπίζω να μην έχει τέτοιου είδους προβλήματα.

Παρεπιπτώντως θα είναι τριχορδο. Τα παλιά είναι τετράχορδα. :wink:

ευχαριστώ :D
Τρίχορδο και ξερό ψωμί

Αδαμος Αδαμου

Σκεβρωμα

#2 Δημοσίευση από Αδαμος Αδαμου »

Κοιταξε να δεις φιλε μου, οταν ενα οργανο σκεβρωσει πρεπει να παει σ,ενα μαστορα να το διορθωσει. Τα δεδομενα με τις τασεις των χορδων δεν ειναι αρκετα για να λυσουν το προβλημα. Οταν κουρδισεις χαμηλοτερα οντως οι τασεις ειναι λιγοτερες αλλα οχι τοσο οσο να κανουν την δουλεια.
Να σε ρωτησω κατι, οταν το ξεκουρδισεις τελειως το μπρατσο ειναι σε ευθεια, η εχει μια κλιση προς τα πισω; Αν δεν εχει λιγη κλιση προς τα πισω μονο με επεμβαση απο μαστορα διορθονεται.
Αυτα ετσι προχειρα, αν εχεις αλλες αποριες τα ξαναλεμε.

Άβαταρ μέλους
georgalasg

#3 Δημοσίευση από georgalasg »

Καλησπέρα
Ευχαριστώ για την απάντηση
Δυστυχώς το πρώτο όργανο εχει κλίση προς τα μπροστά ακόμα και χωρίς χορδές. οποτε με το κουρδισμα χειροτερεύει το προβλημα.
Το δευτερο (και καλύτερο) μπουζούκι μου το αγορασα το 1998 και απο τότε δεν το έχω πάει ποτέ για έλεγχο. Ελπίζω, μιας και το είχα πάρει καινούργιο, το πρόβλημα να παρουσιαστηκε τα πρώτα χρόνια που είναι φυσιολογικό (νομιζω) και όχι στη συνεχεια (δεν θυμάμαι καλά) . Οπότε μετα την επιδιορθωση να μην ξαναπροκύψει πρόβλημα. Ηδη το έχω δώσει στον Γιάννη Καρβούνη για έλεγχο, μιας και όταν έρχομαι Αθήνα μένω πολύ κοντά και εχω ακουσει και καλά λόγια.

Άρα συνεχίζω με το ένα μπουζούκι το κουρδισμα χαμηλότερα, αφού βοηθάει έστω και λίγο (δεν αξίζει να το παω για έλεγχο καθώς είναι πολυ φτηνή κατασκευή) και με το άλλο παρακαλάω να γίνει σωστό όργανο...

Με τις λεπτότερες χορδές; Επιβαρύνουν λιγότερο το όργανο;

Να σαι καλά και πάλι....
Τρίχορδο και ξερό ψωμί

Αδαμος Αδαμου

#4 Δημοσίευση από Αδαμος Αδαμου »

Οπως σου πα και πιο πριν η διαφορα ειναι ελαχιστη, εστω και με λεπτοτερες χορδες, οι τασεις που δημιουργουντε απο τις χορδες ειναι πολυ μεγαλες,δεν λυνουν το προβλημα. Τωρα οσον αφορα το αλλο μπουζουκι που το πηγες στο Καρβουνη (ο οποιος θεωρειται καλος μαστορας)λογικα εαν γινει σωστη δουλεια δεν θα εχεις προβλημα τουλαχιστον για πολλα χρονια ακομα.

Άβαταρ μέλους
georgalasg

#5 Δημοσίευση από georgalasg »

για να δούμε.... :wink:

Ευχαριστώ
Τρίχορδο και ξερό ψωμί

Άβαταρ μέλους
ntouzenis

#6 Δημοσίευση από ntouzenis »

Αν κουρντισουμε χαμηλοτερα ενα οργανο οι τασεις θα ειναι μικροτερες αρα λογικο ειναι να επιβαρυνεται λιγοτερο !! Το θεμα ειναι οτι δεν θα βγαζει τον ιδιο ηχο με τις χορδες πιο τεντωμενες και δεν θα συνηχει με τα υπολοιπα οργανα αν ειναι κουρντισμενα κανονικα που ειναι και το μεγαλυτερο προβλημα ... Επίσης θα ειναι μαλακότερο στο παιξιμο και θα κανουν μεγαλύτερες διαδρομες οι χορδες παιζοντας με την ιδια δυναμη !!
(Ο Χεντριξ εχω ακουσει οτι κουρντιζε ενα ημιτονιο ή τονο χαμηλοτερα για να τραβαει τις χορδες ...)

Την περιοδο ομως που οι μουσικοι ηταν σπανιοι και ο καθενας κουρντιζε οπως εμαθε απο καποιον αλλο ή εκανε τα δικα του κουρντισματα χωρις διαπασόν και αλλους τονοδότες ... καθενας ειχε το δικο του κουρντισμα στο περιπου ...
Και ασφαλως υπηρχαν και τα ντουζενια που μπορουσες να συναντησεις το καθε αλλοκοτο κουρντισμα με τις χορδες να ανεβοκατεβαινουν σε καθε ντουζενι ...
Σημερα που ειναι σχεδον ολα τυποποιημενα, το πολυ να κανεις ενα κουρντισμα της αρεσκειας σου χαμηλότερα, στο σπιτι ή στην παρεα το πολυ ...
Αν ομως το οργανο δεν εχει καλα (γερα) ξυλα θα σκεβρωσει ουτως ή αλλως ...

Ενα αλλο θεμα ειναι τα τελια που εβαζαν παλια (προπολεμικα), που ηταν απο καποιο αλλο υλικο, νομιζω εχει ξανασυζητηθει το θεμα.

Οσο για τα κρητικα λαουτα εδω παλια ειχαν κουρντισμα λα-ρε-σολ-ντο και απο το 1955 και μετα περιπου εγινε μι-λα-ρε-σολ με τα καντινια 17ρες ενω για πεννα παλια ειχαν το φτερο του κούκλη (τσαλαπετεινού) ή της σκάρας (το αρπακτικο πουλι καναβός)

Αδαμος Αδαμου

#7 Δημοσίευση από Αδαμος Αδαμου »

Το να κουρντισουμε ενα ημιτονιο πιο χαμηλα οπως ανεφερε ο φιλος πιο πριν δεν πετυχαινουμε και πολλα γιατι η διαφορα στις τασεις ειναι ελαχιστη. Για να καταλαβεις, κατι που εδω στην Κυπρο λογω υγρασιας γινεται συχνα, τα οργανα που ερχονται απο Ελλαδα πανε προς τα πισω, τολοιπον αυτα για να ερθουν στην θεση τους τα κουρδιζουμε φα ντο φα, αντιλαμβανεσαι σε ποση πιο πολλη πιεση τα βαζουμε, κι'αν ερθουν.
Το πιο σημαντικο βεβαια ειναι, να ειναι το οργανο σωστα κατασκευασμενο απ'αρχης. Οταν ο κατασκευαστης βαλει σωστα τα ξυλα του μπρατσου με τη σωστη φορα και τη σωστη γωνια, ουτως ωστε οι τασεις του ξυλου να κοντραρουν με τις τασεις των χορδων τοτε ειναι πολυ πιο δυσκολο να εχουμε προβληματα.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”