ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

"Κονσούλτο"
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
Alcibiadis
More than 150 posts user.
Επικοινωνία:

#8 Δημοσίευση από Alcibiadis »

pelagia έγραψε:ΘΑΝΑΣΗ , ο.κ. πολυ καλα τα ειπες ...

οι συγκεντρωσεις γινονται για να γνωριστουν ανθρωποι με κοινα ενδιαφεροντα ...

'

Αν παιχτεί και η μουσική με μεράκι θα μας χαλάσει βρε Πελαγία μου!
για τα πλαίσια του "παρείστικου" αναφέρομαι και όχι του Μεγάρου και της Λυρικής!
η πείρα είναι μια χτένα που την αποκτάς όταν είσαι πια φαλακρός! (Αρκάς)

http://rembetikoidialogoigmail.blogspot.com

Άβαταρ μέλους
bill1961
συντονιστής<br>(03/2008 ως τώρα)

#9 Δημοσίευση από bill1961 »

Τα ρεμπέτικα τραγούδια δεν μπορούν να παιχτούν με πάνω απο δυό μπουζούκια. Το ένα για παράδειγμα παίζει τη "πρώτη φωνή" το άλλο τη "δεύτερη".
Συμφωνώ πως αυτή ήταν η συνήθης ταχτική για τις ρεμπέτικες ορχήστρες. Πριν όμως το αποδώσω σε λόγους αισθητικής, θα μου περνούσαν από το μυαλό και άλλοι λόγοι, πχ οικονομικοί (άλλο να μοιράζεται η χαρτούρα στα 4 άλλο στα 3).
Τα πολλά όργανα και η ταυτοφωνία δεν ταυτίστηκαν ποτέ με το ρεμπέτικο.
Επίσης συμφωνώ πως δεν ταυτίστηκαν, δεν ήταν όμως άγνωστη ως τακτική ούτε και φαίνεται να πείραζε τους ρεμπέτες. Προς απόδειξη, να μερικές φωτογραφίες πάλκου, με περισσότερα από 2 μπουζούκια:

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Αν παιχτεί και η μουσική με μεράκι θα μας χαλάσει βρε Πελαγία μου!
Δε νομίζω πως έλειψε ποτέ το μεράκι στις παρέες μας, αλλά φαντάζεστε για παράδειγμα να πούμε πως όσοι θέλετε ναρθείτε φέτος στην Κουρούτα, θα περάσετε πρώτα από δεκαήμερο σεμινάριο και εντατικές πρόβες και μετά θα σας επιτραπεί η είσοδος ?????
Ούτε πιστεύω πως μπορεί να φανταστεί κανείς μας την περίπτωση καλέσουμε στις μαζώξεις μας, μια ορχήστρα επαγγελματιών μουσικών, η οποία θα μας παίξει το πρόγραμμά της, εμείς στο τέλος θα χειροκροτήσουμε και άντε καλώς να βρεθούμε και του χρόνου...

Και εν τέλει ρε παιδιά, αφήστε και μας τους φάλτσους να καθόμαστε σε μια γωνιούλα και να γουστάρουμε....

Άβαταρ μέλους
Alcibiadis
Επικοινωνία:

#10 Δημοσίευση από Alcibiadis »

Alcibiadis έγραψε:ΥΓ. Στίς παλιές ρεμπέτικες φωτογραφίες (πάλκα με πολλά μπουζούκια) δεν έπαιζαν ποτέ όλοι μαζί! Σ αυτό άλλωστε έχω τη μαρτυρία των ίδιων των τότε επιζώντων ρεμπετών που είχα την τύχη και τη τιμή να είμαι μαζί τους.

το υγ. στο προηγούμενο κείμενο είχε την έννοια μήπως και προλάβω τις φωτογραφίες ως επιχείρημα! Δυστυχώς ατύχησα.....

δεν μίλησα ποτε για εντατικές πρόβες!! Μη με παρερμηνεύεις Μπιλ να χαρείς ότι αγαπάς!
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Alcibiadis την 06 Απρ 2009 03:01 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
bill1961
συντονιστής<br>(03/2008 ως τώρα)

#11 Δημοσίευση από bill1961 »

Δεν έβαλα 5 φωτογραφίες τυχαία, Άλκη.
Για τις 3 τουλάχιστον πιστεύω πως δεν είναι στημένες για διαφημιστικές ανάγκες. Είναι κανονικές φωτογραφίες από κέντρο (ή συναυλία) την ώρα που έπαιζαν. Και έπαιζαν όλοι, απ' όσο μπορώ να καταλάβω.

Άβαταρ μέλους
Alcibiadis
Επικοινωνία:

#12 Δημοσίευση από Alcibiadis »

bill1961 έγραψε:Δεν έβαλα 5 φωτογραφίες τυχαία, Άλκη.
Για τις 3 τουλάχιστον πιστεύω πως δεν είναι στημένες για διαφημιστικές ανάγκες. Είναι κανονικές φωτογραφίες από κέντρο (ή συναυλία) την ώρα που έπαιζαν. Και έπαιζαν όλοι, απ' όσο μπορώ να καταλάβω.

και στις 5 φωτογραφίες Μπίλ μόνο τα 2 μπουζούκια σολάρουν. Τα άλλα η "μπαγλαμαδίζουν" κάτι που συχνά γινόταν ή είναι διακριτικά εκτός κομματιού. Για παράδειγμα ο Μπίνης μου έλεγε ότι το μπουζούκι το κράταγε αλλά τα σόλα τα έπαιρναν άλλοι πάνω τους. Δεν γινόταν να μη κρατάς όργανο εκείνη την εποχή. Ο Τόλης ο Χάρμας όταν έβλεπε πολλά μπουζούκια στις φωτογραφίες γελούσε. Εγώ για να καταλάβεις δεν έκανα άλλη δουλειά απο το να τους ρωτάω τέτοια πράγματα.
Οι ρεμπέτες δεν είχαν "μπούγιο" στο παιξιμο τους. Είχαν φοβερή μουσικότητα και διακριτικότητα στα παιξίματα. ...

ΑΝΤΩΝΑΣ

#13 Δημοσίευση από ΑΝΤΩΝΑΣ »

[b]bill1961[/b] έγραψε: Και εν τέλει ρε παιδιά, αφήστε και μας τους φάλτσους να καθόμαστε σε μια γωνιούλα και να γουστάρουμε....

Γεια σου ρε καρντάση!!!
Μαζί καθόμαστε στη "γωνία" πάντοτε!!!
Σίγουρα πάντως γουστάρουμε με την ψυχή μας!!!
Και σιγά-σιγά σα να.....βελτιωνόμαστε κιόλας :wink:

Άβαταρ μέλους
Alcibiadis
Επικοινωνία:

#14 Δημοσίευση από Alcibiadis »

να θυμήσω ότι το σχήμα "ΛΑΒΥΡΥΘΜΟΣ" στηρίζεται στη πραγματική ερασιτεχνική σχέση που πρέπει να υπάρχει στη μουσική και με η και με οι !!
οι περισσότεροι απ αυτούς (τυχαίνει να τους ξέρω) είναι απλοί παίχτες όπως και εμείς. Απλά στο μεράκι ξεχώρισαν!!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”