Hydra Rebetiko Conference - 16-19 October 2008 CfP

Συναυλίες ή εκδηλώσεις που θα είχε ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
ntouzenis
More than 150 posts user.

#15 Δημοσίευση από ntouzenis »

AGIS έγραψε:Θέλω να διευκρινίσω ότι αν δεν με προλάβαινε ο ντουζένης με την ένδειξη "akyron" σε προηγούμενο σχόλιό του θα είχα ήδη από πιο νωρίς διευκρινίσει πως δεν είναι ακριβής η διατύπωσή του: <<As Agis says, the Greek authorities seem so poor and opposite to the REBETIKO music and situation so, finally, it's an honour an Englishman to take those initiative !!>>.

Εννοώ ότι αυτό το "As Agis says" ανταποκρίνεται κάπως στη μισή μόνο πρόταση, ενώ στο δεύτερο μισό, από το finally και πέρα, το as agis says είναι πράγματι akyron. Χωρίς φυσικά να υποννοώ ότι ισχύει και το αντίθετο: για
Πολυ σωστα Agis κανεις το διαχωρισμο και συγγνωμη, δεν ηθελα να φανει οτι υιοθετεις το honour !! Το akyron κατα συμπτωση προεκυψε απο λαθος χειρισμο του φορουμ και τελικα κολλησε !!

Απο κει και περα και γω μιλαω ΓΕΝΙΚΑ, οτι ειναι ΤΙΜΗ ενας ξενος να ασχολειται -καλοπροαιρετα φυσικα- με τον τοπο καποιου αλλου και οι Αγγλοι το κανουν αυτο συχνα και με πολλους λαους, σε πολλες ευκαιριες μιλιταριστικου ή αλλου περιεχομενου ... Στην περιπτωση του "Ρεμπετολότζικαλ κόνφερεϊνς", θα ημουν εντελως θετικος αν δεν περιηχε εθνικου τυπου κολλητιλικια σε ενα φαινομενο καθαρα "ρωμέϊκο" οπως το ρεμπέτικο γιαυτο κανω και την υπομνηση για το Παλαμηδι και να προσθεσω τους ταμπουραδες που επαιζαν κατα παραδοση οι οπλαρχηγοι και που εχω τσεκαρει οτι μεχρι και το "Γαλατα" του Νικηφορου Λυτρα το 1895, ολες οι απεικονισεις ταμπουρατζηδων ηταν φουστανελαδες και απο Τουρκικης πλευρας κοπελλες σε χαρεμια. Την ιδια χρονια βλεπουμε το Μιλανο με ταμπουρομπουζουκο και παντελονι ευρωπαικο σε φωτογραφια εποχης !! Ολα αυτα εχουν τη σημειολογια τους ...
Αποσπασματικα ομως εθιμα και ιστορικα γεγονοτα της Οθωμανικης περιοδου ξενιζουν, οπως αυτο που καποιος μέχρι μου ορκιστηκε οτι ετσι ειναι, φετος στις ολιγοημερες διακοπες μου, οτι ολοι οι Βεζυρηδες μετα το 1600, ήταν Ελληνικης καταγωγης !!

Το κειμενο σου Agis απο κει και περα με βρισκει συμφωνο στα περισσοτερα αν και επικεντρωνεσαι μονο στη "φαουλ" υπενθυμιση του Ed περι Ισταμπουλ (οπως Ρεντ Μπουλ ....) που και μενα ασφαλως μου φανηκε τραβηγμενη και προκλητικη, τελικα ομως την κρινω σαν προβοκατορικη, μια και επιδιωκει το μπάχαλο παρα την ουσια !!
(μπάχαλο = trouble, too much noise)
Το παραδειγμα με τις 3 γλωσσες στη Σερβια καταπληκτικο !!

Εν κατακλειδι το θεμα αυτο βλεπω καλη ευκαιρια να αναπτυχθει η συζητηση για την προελευση του ρεμπετικου (απο τη "Γκαρσονα" εως τη "Νοσταλγια"
και απο το "Βαρα με με το στιλετο" μεχρι το "Τα λερωμενα τ'απλυτα") ακομα και σε εθνικη βαση πιο σωστα ομως την καταγωγη του γεωγραφικα, ιστορικα και λαογραφικα

Ed Emery

SOAS Rebetiko Band in Istanbul : Concerts and seminars

#16 Δημοσίευση από Ed Emery »

Dear Sealabs People,

Now in Greek. Let us hope that the text comes through OK!

[Here is the Greek version of our Istanbul programme. Feel free to circulate far and wide.]

ISTANBUL

Περιοδεία της Famous SOAS Rebetiko Band

Προσκαλούμε τους φίλους μας στην Ελλάδα και την Τουρκία να βρεθούν κοντά μας στις συναυλίες που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο 11-12 Οκτωβρίου 2008.

Αν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε κάποια απο αυτές τις εκδηλώσειες, παρακαλείστε να στείλετε e-mail στο ed.emery@soas.ac.uk ώστε να κάνετε κράτηση θέσεων και να λάβετε περισσότερες πληροφορίες.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008.

Απογευματινή εκδρομή κατά μήκος του Βόσπορου προς το &Uuml;sk&uuml;dar για μία μουσική βραδιά σε ένα εστιατόριο. Φέρτε όργανα! Για λεπτομέρειες σχετικά με το σημείο συνάντησης, στείλτε e-mail στη παραπάνω διεύθυνση.

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008.

Απόγευμα: Σεμινάρια με θέμα το ρεμπέτικο και τις σχέσεις Ελληνικής και Τούρκικης μουσικής. Ώρα 14:00. Στους συντελεστές περιλαμβάνονται οι: Ali Fuat Aydin, B&uuml;lent Aksoy και Ed Emery.

Βράδυ: Συναυλία της Famous SOAS Rebetiko Band. Μέρος: Talimhane Theatre, Taksim Dolapdere cad. No:97, Talimhane, Istanbul. Ώρα: 21:00. Μία εκδήλωση καλωσορίσματος του 2009 Pera Festival.

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Απόγευμα: Συναυλία της Famous SOAS Rebetiko Band. Μέρος: ERTHO Theatre, Lalaşahin Sokak No:40, Ferik&ouml;y, Istanbul. Δωρεάν δρομολόγιο 7.15 από Taksim Square (AKM – Atat&uuml;rk Kultur Merkezi). Ώρα: 20:00.

Κρατήσεις:marinadrymalitou@gmail.com. Οργάνωση: Μορφωτικός και Καλλιτεχνικός Σύνδεσμος Φερίκιοϊ [Friends of Art and Culture Association of Ferik&ouml;y].

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008.

Απόγευμα: Jam session στο Balkan Cultural Centre (κτίριο Koca Sinan Pasa). Στη διασταύρωση των δρόμων Yeni&ccedil;eriler και Bileyiciler. Παραπλεύρως του &Ccedil;emberlitaş. Από περίπου 15:00.

Βράδυ: Δείπνο στην ακτή στο Perşembe Pazar δίπλα στη γέφυρα του Γαλατά. Από περίπου 19:00.

Μετά από όλα αυτά, σας καλούμε να βρεθείτε μαζί μας στην επόμενη φάση της περιοδείας η οποία περιλαμβάνει συναυλίες και σεμινάρια στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Συνέδριο για το Ρεμπέτικο στην Ύδρα [16-19 Οκτωβρίου.
λεπτομέρειες στο rebetiko@soas.ac.uk].

Στη http://mondediplo.com/2008/08/06music μπορείτε να βρείτε ένα άρθρο
σχετικά με την περιοδεία.

Το website για το συνέδριο της Ύδρας είναι www.geocities.com/rebetology.

[Many thanks to Eleni for translating this.]

Άβαταρ μέλους
jpez

#17 Δημοσίευση από jpez »

voulou έγραψε:
I do not wish to seem hostile towards you, so, for a good laugh, try singing "Σαν τα μάρμαρα της Πόλης" or "Πολίτισσα" or "Απ΄την Πόλη ένας μόρτης", reading "Istanbul" for "Poli"(Contantinople).

voulou
Δηλαδη η λεξη πολιτισσα σημαινει "γυναικα απο την Κωνσταντινουπολη"? Το ιδιο σημαινει και το πολιτικο, δηλαδη απο την Κωνσταντινουπολη η κανω λαθος?

Άβαταρ μέλους
voulou
Συντονιστής

#18 Δημοσίευση από voulou »

Βεβαίως (προφανώς).

rebetika

#19 Δημοσίευση από rebetika »

Ειχα ακουσει για μια ετυμολογια της λεξεως Istambul ως ελληνικης προελευσης(εις-την-Πολη).
Ισχυει?

mpletsas

#20 Δημοσίευση από mpletsas »

Εγώ έχω κάποιες άλλες απορίες:

Ποιό είναι αυτό το «Ινστιτούτο Ρεμπετολογίας», με τον πομπώδη τίτλο; Έχει κάποιο καταστατικό; Έχει άλλα μέλη πλην του κυρίου Έμερυ, και άν ναι, ποιά;

Νομίζω ότι έχω δικαίωμα να εκφράσω τις απορίες μου αυτές, μια και ο κύριος Έμερυ δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία. Ελπίζω να μου τις λύσει γιατί μετά έχω κι άλλες.

Giota_uk

#21 Δημοσίευση από Giota_uk »

mpletsas έγραψε:Εγώ έχω κάποιες άλλες απορίες:

Ποιό είναι αυτό το «Ινστιτούτο Ρεμπετολογίας», με τον πομπώδη τίτλο; Έχει κάποιο καταστατικό; Έχει άλλα μέλη πλην του κυρίου Έμερυ, και άν ναι, ποιά;

Νομίζω ότι έχω δικαίωμα να εκφράσω τις απορίες μου αυτές, μια και ο κύριος Έμερυ δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία. Ελπίζω να μου τις λύσει γιατί μετά έχω κι άλλες.

Μια μπάντα από μέλη διαφόρων εθνικοτήτων συναντιόνταν εδώ και μερικά χρόνια μια φορά την εβδομάδα στο κτίρο SOAS (School of Oriental & African Studies) στο University of London, υπό την καθοδήγηση του Εd Emery. Ετυχε να παρακολουθήσω αρκετές τέτοιες πρόβες, οι οποίες συνήθως συμπεριλάμβαναν και μιά ομιλία περί ρεμπέτικου. Μέχρι πέρυσι συνήθιζαν να κάνουν πρόβες (κυρίως ρεμπέτικα) με σκοπό - κατά τον ο Emery- τη διάδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού. Τον τελευταίο χρόνο όμως έχουν γίνει μια πολυπληθέστερη μπάντα (και με λατίνους μουσικούς) και παίζουν και τούρκικα κάθε εβομάδα στην pub Horseshoe στο Λονδίνο, με ρεπερτόριο όμως πιό 'λαικό' απ'όταν -όπως δηλώνουν- ανακάλυψαν με ενθουσιασμό το ρεπερτόριο του Νταλάρα και του Νικολόπουλου. Προσωπική εκτίμηση: Ξεκίνησαν με αμιγώς ρεμπέτικο ρεπερτόριο ('30 - '40) με σκοπό τη διάδοσή του πέρα από την Ελλάδα, και έχουν εξελιχτεί σε κάτι πιο 'έθνικ' -multicultural .
Δεν πιστεύω να σε κάλυψα απόλυτα Bletsa, ας βάλει αν γίνεται και κανένας άλλος κανα λιθαράκι...

Απάντηση

Επιστροφή στο “Συναυλίες - Εκδηλώσεις”