Μαθήματα Σολφέζ

"Κονσούλτο"
Κλειδωμένο
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
Pikinos
More than 150 posts user.
Επικοινωνία:

Μαθήματα Σολφέζ

#1 Δημοσίευση από Pikinos »

Τας συν και ημίν φιλίας σαπέρδης διέλυσεν!

Διογένης

Ελάχιστος φόρος τιμής από μένα τον αδαή:

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΟΛΦΕΖ

Φήμες πολλές ακούστηκαν
(κι' όμως δεν είναι πλάκα!)
τα όσα εσυνέβησαν
εις την Σχολή του Νάκα!

Που 'χε δασκάλους διαλεχτούς
και μαθητές αστέρια,
είχε και δυο καθηγητάς
μαγκίτες με μπεγλέρια!

Οι γνώσεις των τα πέρατα
της γης τα ξεπερνούσαν
(μ' από το βράδυ ως το πρωί
άσματα τυραννούσαν!)

Μ' απόψε κουραστήκανε
διδάσκοντας αράδες
και είπανε για αλλαγή
κρασί να πιούν οκάδες!

Έτσι ρολά κατέβασαν
κλείσανε και τις θύρες
και για κουτούκι τράβηξαν
για να μασήσουν λίρες!

(μα κι' όμως δεν το γνώριζε
κανείς από τους δύο
πως είχε μόνο του ζωή
το ξακουστό ωδείο...)

"Λάστιχο πια τις κάνανε
τις τόσες μελωδίες!"
αρχίσαν να γκρινιάζουνε
πρώτες οι συγχορδίες.

"Οι νότες μου ετσάκισαν
απ' την πολύ βαβούρα!"
φώναξε μες τα νεύρα της
ευθύς η παρτιτούρα.

"Μήτε μαέστροι να 'τανε,
ξεπέρασαν τον Πόγγη!"
με τακτ ειρωνευότανε
δεσπόζοντες οι φθόγγοι!

"Στη μάπα τους να έπιπτε
εφτά κιλά ντομάτα!"
μούγκριζε στην απελπισιά
η συμπαθής τοκάτα.
(και πάνω στα μεράκια της
λησμόναγε τη φούγκα,
που θυμωμένη κάθονταν
εις τη γωνιά κι' εμούγκα!)

"Απ' την λεζάντ' αρχίσαμε
να κελαηδούμε πρίμα!"
τσίριζαν οι μπασογραμμές
(κακό τους ήβρε κρίμα...).

"Σιωπή!" είπ' η αντίστιξη,
"Το πράμμα θέλει ρώμη!
Κάλλιο να καθαρίσουνε
μια και καλή οι δρόμοι!"

"Ορθά τα λέγεις σύντροφε!"
απάντησ' η οκτάβα,
"και ένα μάθημα σολφέζ
ας τους κρατήσουν κάβα!"

"Έννοια σας!" είπε το Κιουρντί,
"Φωνάζω τον Μπεγιάτι,
που 'ναι μεμέτης νταγλαράς,
τον στέλνω στον Σωκράτη!"

"Όσο για τον Ισίδωρα
(παράπονο μην μείνει!)
του έχω δρόμο μερακλή,
τον άραψ Χουσεΐνι!"

"Προτείνω", κράζει το Χιτζάζ,
"για να μη γίνει απάτη,
μινόρε στον Ισίδωρο,
ματζόρε στον Σωκράτη!"

(μα λόγια στρίβει το Ουσάκ
και κάνει την κυρία
μιας και ως γένος...μαλακού(!)
σιχαίνονταν τη βία!)

Όλοι λοιπόν συμφώνησαν
με τούτη 'δω τη λύση!
(και τους συνθέτας σύντομα
τους περιμένει κρίση...)

Οκτώ φορές οι δείκτες πια
του ρολογιού χτυπάνε,
κι' οι δυό καλοί συνάδελφοι
στ' ωδείο τους γυρνάνε.

Και πριν ακόμα το κλειδί
στην κλειδαριά γυρίσει,
αιματηρή επίθεση
ευθύς έχει αρχίσει!

Την πρώτη φάπα έριξε
με λύσσα το Νιαβέντι
και τα σορόπια πήρανε
τον Ίσι τον λεβέντη!

Νάσου πετιέται το Χουζάμ
με πάθος και λαχτάρα,
σκάει νεορομαντική
avant-garde σφαλιάρα!

Μπουνίδια έριχνε βροχή
με φόρα το Σαμπάχ,
κι' ο Ίσι μες τον πόνο του
βογγούσε "αχ!" και "βαχ!"!

Κλωτσίδια αποκλειστικά
ανέλαβε το Ράστι,
μιζέρωσε τον Σώκρατες!
(χαίρε Μακαμοπλάστη!)
.
.
.
(η φιέστα συνεχίστηκε
κι' αν το 'χετ' απορία
αυτοί αν έβαλαν μυαλό...
ειν' άλλη ιστορία!)

Κι' οσιο-Μάρκος (λεβεντιά!) τζουγκρίζει τα ποτήρια,
όλα τα βλέπει και γελά
στου Παραδείσου τα ψηλά
τα μπλε τα παραθύρια!

"Πολλά είδαν τα μάτια μου
μα τούτο πού ακούστει(;!)
να βάζουν το ρεμπέτικο
στην κλίνη του Προκρούστη;!"

"Πάντως τις καταχάρηκα
τις μύριες-όσες μάπες,
των τραγουδιών βασανιστές,
των στίχων μου σατράπες!" :twisted:
Von allem Geschriebenen liebe ich nur das, was einer mit seinem Blute schreibt. Schreibe mit Blut: und du wirst erfahren, dass Blut Geist ist.

Άβαταρ μέλους
socrates

#2 Δημοσίευση από socrates »

ΓΕΛΑ Ο ΜΩΡΟΣ ΚΑ’Ν ΤΙ ΜΗ ΓΕΛΟΙΟΝ ΗΝ

Αψογος θαναση! :D , many thanks.
Σαν τον αρχαιο Σωκρατη θα σταθω ορθιος να με βλεπει ολος ο κοσμος για οσο θα κρατησει η παρασταση σου, (αν φυσικα δεχεσαι να εισαι ο Αριστοφανης μου).
Ξέρεις κατι; Οταν πεφτει η αυλαια και γυρναμε στα σπιτια μας, εγω δεν πλητω με την ζωη μου, εχω πολλα να κανω και δεν το ριχνω στην αργοσχολη στιχουργικη οπως εσυ, αλλοιως θα σου απαντουσα εμμετρως για να γελαμε και οι δυο, μεχρι να μας βαρεθει ο κοσμος, αλλα που καιρος για τετοιες πολυτελειες. Τωρα, ο Ισιδωρος, νεο παιδι, στα ντουζενια του και με εκδηλη στιχουργικη φλεβα, ας κανει οπως νομισει.
Δεν νομιζω οτι υπαρχει κατι στον κοσμο που να μην υποκειται σε νομιμη και θεμιτη σατυρα και γι’ αυτο οταν και αν θα ευρω τον καιρο θα σου απαντησω πιο χυμα.
Χυμα στα λεγω, πως βαστω, δεν το καταλαβαινεις,
Οι μαπες σου ειναι ετοιμες και να τις περιμενεις.

Άβαταρ μέλους
socrates

#3 Δημοσίευση από socrates »

Καθώς εγώ κι’ ο Ισιπάπ πίναμε τα καρτούτσα,
Στα ξαφνικά το Πίκινο πετάχτηκε σαν π....τσα,
Ελάχιστο φόρο τιμής να μας αφιερώσει,
Μα είχαμε αποκοιμηθεί και είχε ξημερώσει,
Κι’ αυτός ακόμα έλεγε, έγραφε, στιχουργούσε,
Παράπονα η συμβία του, πως στο κρεβάτι αργούσε,
Μα πού ν’ αλλαξει γνώμη αυτός, ν’ αφήσει το βιολί του,
Ν’ αφήσει τα μολύβια του, να πιάσει το π..λί του,
Βελτιωμένη έμπνευση μην πας και του κατέβει,
Κι’ αφήσει ο δόλιος στίχος του τα σκοτεινά ερέβη,
Όπου για χρόνια βρήσκεται, ελλείψει αυτογνωσίας,
Κακόμοιρος και άτεχνος και άνευ σημασίας.
(Πουτάνα Τέχνη! Ξεγελάς, μας δίνεις λίγο οίστρο,
Και ύστερα μας τον σκορπάς Πουνέντε και Μαϊστρο,
Γράφουμε αριστουργήματα στης νύχτας την αγρύπνια,
Κι’ εκτρώματα βγαίνουν στο φως για τα μιαλά τα ξύπνια).
Πρωτού χαθεί το νόημα και κοιμηθεί η κούτρα,
Πίκινε ασ’ την ποίηση, ρίχ’το στο Κάμα-Σούτρα,
Σαν ποιητής ανύπαρκτος, σαν στιχουργός λαπάς,
Κάνε στροφή και πήγαινε όπου μπορείς να πας,
Και όταν νοιώθεις τις βραδιές τον οίστρο να σ’ αφήνει,
Πιάσε αυτό που είπαμε, (συν Αθηνά) και χείρα κίνει!

Άβαταρ μέλους
Pikinos
Επικοινωνία:

#4 Δημοσίευση από Pikinos »

Κοίταξε Σωκράτη,

διαισθητικά κάποτε, σε είχα (σε ειρωνικό τόνο) συγχαρεί για το ύφος και το ήθος σου, και καθώς φαίνεται δεν έπεσα και πολύ έξω. Έπειτα (και εδώ θα δυσκολευτείς να με βγάλεις ψεύτη καθότι όλα είναι καταγεγραμμένα), στα όσα κατά καιρούς έχω γράψει, δεν εκφράστηκα ΠΟΤΕ με χυδαιολογίες (δηλ. το προσφιλές σου σπορ). Σαφώς και εκτιμώ (περισσότερο ίσως απ’ ότι φαντάζεσαι!) την ευθεία οδό, από την άλλη πάλι κατανοώ το γεγονός ότι δεν μπορείς να εκφραστείς και καλύτερα λόγω περιορισμένου λεξιλόγιου!

‘Επειτα, αν εσύ με αποκαλείς αργόσχολο, εγώ έχω απλά να σου καταλογίσω έλλειψη, όχι χιούμορ (το οποίο και δικαίως είναι υποκειμενικό!), παρά φαντασίας [και συνεπώς θα ήμουν άδικος να θυμώσω απέναντι σ’ ένα δυστυχισμένο άνθρωπο, που δεν έχει καν το βασικό (προ)απαιτούμενο προσόν της βιοποριστικής εργασίας του, στην προκειμένη αυτή του δασκάλου (τραγική ειρωνεία βέβαια το...βαφτιστικό σου)!]!

Τώρα για το αν είμαι ατάλαντος, θα πω απλά ότι λίγο με αφορούν οι αρνητικές κριτικές, πόσο μάλλον οι θετικές (καθότι αν αφήσω σήμερα σε κάποιον να μου δώσει δίκιο, μπορεί να έρθει αύριο και να μου δώσει άδικο...).

Τελείωνοντας, να πω (αταξία, έπιασα δυστυχώς τα γράπτα σου από την ανάποδη...), πως αν και στην αρχή έπιασες την, ας την πούμε “λoγική“, του όλου “εγχειρήματος“, δηλ.:

>>αλλοιως θα σου απαντουσα εμμετρως για να γελαμε και οι δυο, μεχρι να μας βαρεθει ο κοσμος

κατάφερες περίτρανα (με το μπαρδόν κυρίες!) να τα σκατώσεις...ας κρίνουν οι υπόλοιποι.

Αυτά από πλευράς μου, επίσης χύμα.

ΥΓ Όσο για την νέα μόδα του καιρού μας, δηλ. τις “ασσύμετρες απειλές“ και τα περί Κάμα, έχω να σου πω (μιας και συχνότατα την βρίσκεις, ως αδιαμφισβήτητος μάστορας της ελληνικής, να σχολιάζεις και σε ξένες γλώσσες), ότι έγω για σένα είμαι ein Nummer zu gross, δηλ. σε ελεύθερη απόδοση “ένα νούμερο μεγαλύτερο“, οπότε μην προκαλείς την τύχη σου και πολύ!
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Pikinos την 15 Νοέμ 2007 08:20 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Von allem Geschriebenen liebe ich nur das, was einer mit seinem Blute schreibt. Schreibe mit Blut: und du wirst erfahren, dass Blut Geist ist.

Άβαταρ μέλους
Γιωργος Κουκος
More than 50 posts user

#5 Δημοσίευση από Γιωργος Κουκος »

μεχρι κει που γραφονται στιχακια-ποιηματακια ολα καλα και επιτρεπομενα..Μεταξυ αστειου ας την λετε και σοβαρα ο ενας στον αλλον. Αλλα τα υπολοιπα γιατι πρεπει να τα διαβαζουμε και μεις? τι εχει το κοινο καλο εχει να μας δωσει? Μηπως για να παρουμε θεση? για ποιον? ποιος εχει δικιο και ποιος αδικο για τα ασημαντα? γιατι απο τα ασημαντα να εκτοξευονται σημαντικες (για εσας) προσβολες? και τα ΠΜ αραγε γιατι υπαρχουν? Δεν ειμαι μπαμπουλας-μπατσος κανενος ουτε θα πω κατι παραπανω. Απλα θυμιζω πως "μαγκες ειμαστε και μεις σ'αυτο το τραπεζι".

Φιλε socrates

Διαβαζω τα ποστ σου για τους δρομους και τους ρυθμους πολυ προσεκτικα απο την αρχη. Μπραβο σου για τη γνωση σου, το μερακι σου και το χρονο που διαθετεις για να μας μαθεις κατι παραπανω (οσους ενδιαφερει τελος παντων. Οσους οχι ας διαβασουν τιποτε αλλο). Θα συνεχισω να ακολουθω εκεινη την κουβεντα και ελπιζω να μην συνεχησεις ετουτη.

Φιλε Pikinos

ΥΓ Όσο για την νέα μόδα του καιρού μας, δηλ. τις “ασσύμετρες απειλές“ και τα περί Κάμα, έχω να σου πω (μιας και συχνότατα την βρίσκεις, ως αδιαμφισβήτητος μάστορας της ελληνικής, να σχολιάζεις και σε ξένες γλώσσες), ότι έγω για σένα είμαι ein Nummer zu Gross, δηλ. σε ελεύθερη απόδοση “ένα νούμερο μεγαλύτερο“, οπότε μην προκαλείς την τύχη σου και πολύ!

Τι ειναι αυτο τωρα? Για να δουμε ποιος ειναι πιο 'μακρυς' ? Κατα καιρους γραφεις με εξυπνο χιουμορ. Εδω ομως?

Ζητω συγνωμη απο τους υπολοιπους θαμωνες που με το κειμενο μου το ποστ παραμενει στην κορυφη της σελιδας. Σεβομαι και τους δυο φιλους της σελιδας και θελησα να πω μια (ισως) αντικειμενικη κουβεντα.

ευχαριστω

Άβαταρ μέλους
Pikinos
Επικοινωνία:

#6 Δημοσίευση από Pikinos »

Φίλε Γιώργο,

έχεις απόλυτο δίκιο στα όσα λες.

Η δημοσίευσή μου δεν είχε σαν στόχο ούτε τους μύδρους, ούτε τους επαίνους των υπολοίπων (και για να επαναλάβω, ούτε και που μ' ενδιαφέρoυν οι μεν ή οι δε). Από τη στιγμή όμως που ο Σωκράτης έγραψε δημόσια, εξέλαβε και δημόσια απάντηση.

Εγώ από πλευράς μου δεν προκειται να δώσω συνέχεια, δημόσια ή μη.

Όσο για το σχόλιό σου περί μάκρους, λυπάμαι πολύ Γιώργο, αλλά λάθος το εξέλαβες και πραγματικά δε σε τιμά, άσε που με στεναχωρείς (έπειτα, αν θα έπεφτα στο ίδιο επίπεδο, αυτό της αισχρολογίας δηλαδή, θα ήμουν το λιγότερο Ταρτούφος!). Ούτε βέβαια και να περιμένεις από μένα περαιτέρω "σημασιολογική ανάλυση"...

Άβαταρ μέλους
socrates

#7 Δημοσίευση από socrates »

Ρε συ Πίκινε, πέριση είχα μια παρόμοια σοβαρή συζήτηση περι μουσικων τροπων στο φορουμ με αλλους θαμωνες που ενδιαφερονται για το θεμα, και τοτε παλι χωρις να σε εχω προκαλεσει ποτε, ουτε να σου εχω μιλησει ποτε, αντι (αν οντως σε ενδιεφερε η κουβεντα), να συνεισφερεις, πεταχτηκες μεσα απο τα βαθη της απυθμενης αγνοιας σου και αρχισες να κριτικαρεις το «καθηγητιστικο» υφος μου, να με παρομοιαζεις με τον Παπιστα (που δεν τον ξερω, τον ανθρωπο) και αλλα τετοια. Περυση, το’κανες με την κακοτραχαλη προζα σου και σου την ειπα, οσο πιο ελαφρα μπορουσα και αποσυρθηκες. Φετος το ξαναεκανες με την ακομψη στιχουργικη σου,παλι αναφορικα με την ιδια συζητηση και παλι χωρις να σε εχω ενοχλησει και χωρις να εχω ξανασχοληθει μαζι σου. Τι συμβαινει με σενα τελικα? Το καφενειο, αν δεν το’χεις προσεξει, το βαλαν οι αντμιν παραπερα. Εδω ειναι δημοσιο φορουμ για το Ρεμπετικο και μερικες φορες η συζητηση εξειδικευεται. Αν δεν μπορεις να την παρακολουθησεις και να συνεισφερεις, τουλαχιστον μην προσπαθεις να την εκλαϊκευσεις-δεν μας βλεπει ο οσιο-Μαρκος απο τον παραδεισο(ασε τα κουλα σου και μην προσπαθεις να κερδισεις ετσι συμπαθειες μεταξυ των θαμωνων). Αλλα αν σου αρεσει να σατυρησεις μια κουβεντα που γινεται με ζεση και καλη τη πιστη, ειναι δικαιωμα σου (ηδη το παραδεχθηκα αυτο), ομως πρεπει να δεχεσαι και την σατυρα των αλλων. Οσο για τις «αισχρολογιες» και «βωμολοχιες» που σε πειραξαν, τι μπορω να κανω? Δεν εχω τιποτα αισχρο στο νου μου για παρτη σου, αλλα σου απαντω σατυρικα στην σατυρα σου και δεν μπορω παρα να γραφω στο δικο μου υφος και στη δικη μου γλωσσα. Σκοπος μου ειναι να σε τσακισω, και θαρω πως το εκανα με δεκα αραδες και οχι με ανουσια κατεβατα. Αν δεν σου αρεσει ο πολεμος, τοτε μην μου τον κυρητεις, μην ασχολησαι μαζι μου στην σοβαρη δουλεια μου, οπως σου ζητησα και περυση, και δεν θα ασχοληθω μαζι σου, αλλοιως θα την ξανακουσεις και ακομα πιο χοντρα. Μπας και θα επρεπε να σου ζητησουμε και συγνωμη στην τελικη ρε μεγαλε, (δεν ξερω ποσα νουμερα μεγαλυτερε). Τσσς, ρε μορτη.

Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”