wiki και παρτιτούρες-ταμπλατούρες

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
ikarus260
More than 100 posts user

#15 Δημοσίευση από ikarus260 »

να γράφω παρτιτούρες δεν έχω πρόβλημα, έχω γράψει ούτως η άλλως πολλές, το πρόβλημα είναι ότι λίγο δυσκολεύομαι να χειριστώ το wiki, και το έψαξα λίγο σήμερα άλλα δεν τα κατάφερα. Δεν ξέρω βασικά πως ακριβώς θα πάμε εκεί για να φτιάξουμε τις παρτιτούρες. Κι αν πάμε, πρέπει να πάμε στο τραγούδι και μετά να τις φτιάξουμε ή μπαίνουν αυτόματα στο wiki?

Άβαταρ μέλους
max
More than 150 posts user.
Επικοινωνία:

#16 Δημοσίευση από max »

Κώστα είναι σε γενικές γραμμές απλό.

Καταρχήν πας στο τραγούδι που σε ενδιαφέρει όπως θα πήγαινες απλά για να βρεις μια πληροφορία, ένα στίχο. Εκεί από πάνω πατάς "επεξεργασία" και από κει και πέρα προσθέτεις/αλλάζεις εσύ ό,τι πληροφορία θέλεις πάνω στο τραγούδι.

Αυτό είναι όλο κι όλο.
Μετά αν θες να βάλεις παρτιτούρα πηγαίνεις σύμφωνα με τις οδηγίες στο λινκ που έδωσα παραπάνω ή για γρήγορα πας και κοιτάς πώς έφτιαξε ο jpez ή ο bill1961 τα αντίστοιχα τραγούδια που έχουμε μέχρι στιγμής.

Άβαταρ μέλους
jpez

#17 Δημοσίευση από jpez »

Κωστα παλεψε το, και εαν δεν βγαζεις ακρη τα στελνεις σε μενα η καπιον αλλο που γνωριζει και τις βαζει στην τελικη. Το πιο δυσκολο ειναι να φτιαξεις την παρτιτουρα απο την μουσικη, το να το βαλεις στο wiki ειναι πιο ευκολο.

GiannisΜ

#18 Δημοσίευση από GiannisΜ »

Υπάρχει τρόπος να βλέπουμε σε ποιά τραγούδια υπάρχει παρτιτούρα;
ή πρέπει να τα ανοίγουμε ένα-ένα αναγκαστικά;

Άβαταρ μέλους
ikarus260
More than 100 posts user

#19 Δημοσίευση από ikarus260 »

σωστός φίλε max, θα το παλέψω και πιστεύω τελικά με την βοήθεια που μου έδωσες ότι θα τα καταφέρω τελικά :)

Άβαταρ μέλους
Kokona

#20 Δημοσίευση από Kokona »

Όσον αφορά την αναζήτηση παρτιτούρας στο wiki ο χρήστης jpez έχει ήδη προσθέσει ειδική στήλη στα λήμματα του Μπάτη και του Μαρκου με την ένδειξη για την ύπαρξη παρτιτούρας
Δε φοβούμαι τους βορειάδες και το αλμυρό νερο
μον’ φοβούμαι τους ανθρώπους στη στεριά να μην πνιγώ

Άβαταρ μέλους
socrates

#21 Δημοσίευση από socrates »

Γεια σας παιδια. Θελω πρωτα να συγχαρω ολους οσους αρχησαν αυτην την προσπαθεια καταγραφης τραγουδιων. Επιτελους εχουμε ενα προγραμμα να δουλεψουμε. Δεν το γνωριζω καθολου, μα θα προσπαθησω να το μαθω και να συνεισφερω οταν εχω χρονο. Ειδα και ακουσα μονο την παρτιτουρα για τα "Μπλε Παραθυρια" και θελω να επισημανω τα εξης:
1.Η μουσικη καταγραφη των ζεϊμπεκικων χορων (δεν αναφερομαι καθολου στο παραπανω τραγουδι), μπηκε σε λαθος βαση εξ'αρχης απο ανιδεους περι ελληνικης ρυθμολογιας πιανιστες κυριως και απο ακομα πιο ανιδεους και απληστους εκδοτες. Αυτοι οι μαγκες ισοπεδωσαν ολες τις παραλλαγες του ζεϊμπεκικου και του καρσιλαμα στο ρυθμο των 9/8 χωρις καμια διαφοροποιηση, με αποτελεσμα να υπαρχει σοβαρη συγχηση ως προς τα ισχυρα και ασθενη μερη του μετρου, τις αρχες και καταληξεις μουσικων φρασεων, τις ανακρουσεις,την ρυθμικη αγωγη και αισθηση της ταχυτητας κ.λ.π. κ.λ.π.
Θα πρεπει, ισως, οσοι καταπιαστουμε με την καταγραφη των ενιασημων ρυθμων να συμφωνησουμε σε μια στρατηγικη ωστε να υπαρχει η μεγαλυτερη δυνατη ομοιογενεια στις παρτιτουρες του wiki. Το θεμα της ρυθμολογιας ειναι και αρκετα μεγαλο και πολυπλοκο και δεν με παιρνει ο χρονος μου για να επεκταθω, αλλα θα προτεινα να μην καταγραψουμε επ' ουδενι τροπω τα κοφτα, συριανα, αταλικα και αλλα μετριας ρυθμικης αγωγης ζεϊμπεκικα σε ρυθμο 9/8. Ειναι αφυσικος για την ταχυτητα τους και δυσαναγνωστος γιατι γεμιζει την παρτιτουρα με τριακοστα δευτερα και εξηκοστα τεταρτα, ιδιως στα μερη του μπουζουκιου. Αντιθετα ο ρυθμος 9/4 ειναι πολυ πιο φυσικος και ευαναγνωστος για μετριας και αργης ταχυτητας τραγουδια οπως ειναι πολλα απο τα ζεϊμπεκικα της κλασικης ρεμπετικης εποχης 1930-1950, μετατρεποντας τα τριακοστα δευτερα σε δεκατα εκτα κ.ο.κ. Τα καμηλιερικα ζεϊμπεκικα καθως και ολες οι παραλλαγες του καρσιλαμα ειναι απο φυση τους πιο γοργα και μπορουν να αποδοθουν ευκολα σε 9/8.
Ενα αλλο προβλημα που διαβλεπω για τους εννιασημους ρυθμους ειναι η ομαδοποιηση (grouping) των νοτων μεσα σε ενα μετρο 9/8 η 9/4.
Για λογους ρυθμικης σαφηνειας και ευκολης αναγνωσεως προτεινω για ολους και θα ακολουθησω για τον εαυτο μου την εξης ομαδοποιηση:
9/4 = 1+1+1+1+1+1+1+1+1
9/8 = 2+2+2+3
---------------------------------------------------------------------------------------
2. Ενα απο τα συμβολα που δεν ειναι αισθητα απαραιτητο στην παραπανω καταγραφη "Μπλε Παραθυρια" ειναι η συζευξη προσωδιας, η μικρη καμπιλη γραμμη πανω η κατω απο δυο η περισσοτερες νοτες διαφορετικου υψους που δηλωνει οτι αυτες οι νοτες τραγουδιωνται μελισματικα πανω στο φωνηεν μιας συλλαβης. Δεν ξερω αν ειναι διαθεσιμο αυτο το συμβολο στο Lillypond, αλλα ειναι τελειως απαραιτητο για φωνητικη μουσικη και θα χρειαστει σιγουρα για αλλα οχι τοσο συλλαβικα τραγουδια. Ουτως η αλλως θα χρειαστουμε το ιδιο συμβολο και για συζευξεις διαρκειας σε πολλες περιπτωσεις.
Μια ατελεια (ρυθμικη ανακριβεια) που παρατηρησα στο παραπανω τραγουδι ειναι οτι ολες οι φωνητικες εισοδοι ειναι γραμμενες στην θεση (στην αρχη καθε μετρου), ενω αντιθετα, οπως προκυπτει απο την ακροαση οποιασδηποτε εκτελεσης αυτου του τραγουδιου (και αυτο ισχυει για ολες τις στροφες) η εισοδος του τραγουδιστη ειναι παντα στην αρση, συγκεκριμενα στο τελευταιο δεκατο εκτο του προηγουμενου μετρου. Δηλαδη:
9/8- περ/ΝΟΥ σα και σ' αντικριζα
9/8- ε/ΠΗ γες σ'αλλη γειτονια
και οχι
9/8- ΠΕΡ νουσα
9/8- Ε πηγες κ.λ.π.
Με άλλα λογια ο ρυθμικος τονισμος ειναι στην δευτερη συλλαβη του στιχου που σιμπιπτει με το πρωτο μερος του μετρου, ενω η πρωτη συλλαβη τραγουδιεται σαν ανακρουση στο προηγουμενο μετρο, οπως συμβαινει σε μεγαλο πληθος τραγουδιων ιαμβικου ρυθμου.

Αυτα τα ολιγα, συγνωμη για την πολυλογια μου, αναμενω αποψεις. Και παλι μπραβο ρε παιδια που κατι αρχησε!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”