Θεώρησα γοητευτική και ενδιαφέρουσα μία αναφορά στο παρελθόν με στοιχεία που δύσκολα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Με τα παραλειπόμενα της ιστορίας και σε παραλληλισμό πάντα με το ρεμπέτικο τραγούδι. Τι άλλο γινόταν επί παραδείγματι ταυτόχρονα την ίδια εκείνη στιγμή που η Μαρίκα Παπαγκίκα ερμήνευε το Ελενάκι… Τα στοιχεία προέκυψαν από δημοσιεύσεις στον περιοδικό τύπο εκείνης της εποχής καθώς και από συγγραφείς που ασχολήθηκαν με τέτοιες καταγραφές όπως π.χ. ο Γιάννης Καιροφύλας, Δημ. Καμπούρογλου και Αλ. Φιλαδελφέας, κ. ά.
Ας κάνουμε λοιπόν ένα άλμα πίσω στο χρόνο…
1920-1930
1.- Το 1924, στους στύλους* του Ολυμπίου Διός, υπάρχει Τένις κλαμπ, όπου κάθε απόγευμα, εκτός από τους νεαρούς και τις νεαρές τενίστριες, συγκεντρώνεται όλη η Αθηναϊκή αφρόκρεμα και απολαμβάνει το τσάι ή το παγωτό της.
Μεταξύ των ωραίων γυναικών ξεχωρίζουν οι δεσποινίδες: Σκουζέ, Καυταντζόγλου και Μεταξά, καθώς και οι κυρίες Παγκάλου και Ραγκαβή. Εκεί πηγαίνει συχνά και η μεγάλη ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη.
* Το ορθό είναι στύλοι= κολόνες (όπως και έτσι είναι πραγματικά) και όχι στήλες. Στήλες είναι οι ενεπίγραφες και στημένες όρθια πλάκες.
2.- Θεωρείται απρεπές, ένας άνδρας να τοποθετεί τα χέρια του στις τσέπες του παντελονιού του ή τους αντίχειρες στο γιλέκο του και να περιφέρεται χαζολογώντας.
Απρέπεια είναι επίσης να μπαίνει σε ένα γραφείο ή οποιονδήποτε άλλο χώρο και να κρατάει τσιγάρο αναμμένο.
Δείγμα κακής συμπεριφοράς είναι επίσης το να βάζει το ένα πόδι απάνω στο άλλο όταν κάθεται.
3.- Το πρωτάθλημα των Πόλεων, κερδίζει το 1923-1924, η «Ποδοσφαιρική Ομάς» του Ποδοσφαιρικού και Αθλητικού Συλλόγου «Πειραιώς».!!!
Ποδοσφαιριστές οι: Πανόπουλος, Κουράντης, Νικολαϊδης, Κλειδουχάκης, Πέππας, Βλάσσης, Χατζηανδρέου, και τέσσερις Ανδριανόπουλοι (προφανώς αδέρφια ή πρωτοξάδερφα).
4.- Η Τράπεζα Αθηνών «αγοράζει εις τας καλλιτέρας τιμάς παντός είδους ξένα χρεώγραφα. Εκτελεί πάσης φύσεως χρηματιστικάς εντολάς εις τα χρηματιστήρια, Λονδίνου, Παρισίων και Ν. Υόρκης»!
5.- Αρχές Ιουνίου του 1924 πεθαίνει ο ποιητής Ιωάννης Πολέμης και η είδηση του θανάτου του γίνεται πρωτοσέλιδο στον τύπο. Κάποιοι στίχοι του θυμίζουν έντονα ρεμπέτικο: «…Εγώ γυρνώ μερόνυχτα με μάτια δακρυσμένα και βλέπω, βλέπω μοναχά, παράθυρα κλεισμένα…»
6.- Ο Πρωθυπουργός Παπαναστασίου πηγαίνει τον Ιούνιο του 1924, στην πρεμιέρα του έργου του Σπύρου Μελά «ΑΣΠΡΟ, ΜΑΥΡΟ», στο θέατρο «Κυβέλη». Στην παράσταση παρίστανται και πολλοί Υπουργοί μεταξύ των οποίων Πάγκαλος και Αραβαντινός.
7.- Στα μέσα του 1920, ένας από τους Διευθυντές της Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος (που ιδρύθηκε το 1841 με έδρα την Αθήνα), είναι ο μετέπειτα πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής.
Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, είναι (το 1924) 20.000.000 δραχμές. Τα αποθεματικά κεφάλαιά της 175.000.000 δρχ. και οι καταθέσεις αγγίζουν το ποσόν των 2. 400.000.000 δρχ.
8.- Τα γραμμόφωνα παίζουν τραγούδια με τη φωνή της Αμαλ. Βάκα, Παπαγκίκα, κυρίας Κούλας (Αντωνοπούλου) του Μενεμενλή, Βιδάλη, Στασινόπουλου, Αντώνη Νταλγκά, Σωφρονίου, Νούρου, Καρίπη.
9.- Επιτυχίες της εποχής και πολυακουσμένα: Τα παιδιά της γειτονιάς σου (1925),Τι σε μέλλει εσένανε (1925), Σάλα – σάλα (1925), Ελενάκι (1926), Καλογεράκι (1926), Στης Αρκαδιάς τον πλάτανο (παραδοσιακό, 1927), Ομολογίες (1927), (Κόβω μια κλάρα, 1927), Από λίγο-λίγο (Νταλγκάς 1928), και άλλα.
10.- Εκτός Αθηνών, την ίδια δεκαετία, ο τελευταίος «Βασιλιάς των Ορέων» ο Φώτης ή Φώτος Γιαγκούλας, περιβόητος ληστής, σκοτώνεται το 1925, σε τοποθεσία του Ολύμπου, όταν αυτός και οι σύντροφοι του περικυκλώθηκαν από καταδιωκτικό απόσπασμα το οποίο πήρε πληροφορίες από έναν άλλο περιβόητο ληστή τον Αγριόκωτσο.
Στη συμπλοκή ο Γιαγκούλας τραυματίζεται απο τον ενωμοτάρχη Καλιογούρα που τον αποτέλειωσε με δύο σφαίρες στην κοιλιά.
Μαζί του σκοτώθηκε ο Τσαμίτρας και ο Πάνος Μπαμπάνης, ενώ παραδόθηκε ο αδελφός του Πάνου, Λεω¬νίδας Μπαμπάνης.
Ο τελευταίος αργότερα δραπέτευσε και ξαναβγήκε στο κλαρί.
Λέγεται ότι ένας υπομοίραρχος βίασε την εξαδέλφη του Γιαγκούλα την Μαρία. Ο διοικητής του για να σώσει τον δράστη, τον έστειλε στην Αθήνα, στους ευζώνους. Όμως ο Γιαγκούλας κατέβηκε στην Αθήνα και σκότωσε τον βιαστή έξω από τα ανάκτορα, όπου φύλαγε σκοπιά. Από τότε βγήκε στα βουνά, ακολουθώντας τη συμμορία του Θωμά Γκαντάρα.
11.- Στο εξωτερικό, (ας ρίξουμε κι εκεί μιά κλεφτή ματιά να δούμε τί γίνεται

12.- Ξανά πίσω στα ελληνικά δρώμενα, το Δεκέμβριο του 1920 γεννιέται ο Κρητικός λυράρης Θανάσης Σκορδαλός, το 1920 γεννιέται επίσης ο Μπάμπης Μπακάλης, στις 11 Δεκεμβρίου του 1922 ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, στις 7 Απριλίου του 1922 ο Απόστολος Καλδάρας, στις 29 Ιουλίου 1925 γεννιέται στη Χίο ο Μίκης Θεοδωράκης, στις 29 Μαρτίου 1926 ο Κώστας Βίρβος…
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ….
[/img]