κιθάρα
Η κιθάρα είναι από τα βασικά όργανα της ρεμπέτικης και λαϊκής ορχήστρας. Η κιθάρα που χρησιμοποιείται στην ελληνική μουσική και στις λαϊκές ορχήστρες είναι συνήθως η λαϊκή κιθάρα. Η λαϊκή κιθάρα έχει σχετικά μικρό μέγεθος σκάφους και οπλίζεται με έξη μεταλικές χορδές.
Ιστορία
Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς η κιθάρα εντάχθηκε στη λαϊκή μουσική, μιας και γίνεται χρήση της από τις πρώτες κιόλας ηχογραφήσεις στη Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στις ηχογραφήσεις ελληνικού ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ.
Χρήση
Ο ρόλος της κιθάρας στην λαϊκή ορχήστρα είναι ρυθμικός.Στην λαϊκή κιθάρα χρησιμοποιείται πένα. Το στυλ παιξίματος λέγεται μπασοκίθαρο. Πολλές φορές ακολουθεί τη μελωδία με μπασσογραμμές με σκοπό την ενισχυσή της. Οι σημαντικότεροι παίχτες του μπασοκίθαρου είναι ο Κώστας Καρίπης,ο Στέλιος Χρυσίνης, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Σαλασίδης, ο Γιάννης Δέδες και άλλοι.
Επίσης χρησιμοποιείται και σαν σολιστικό όργανο, κυρίως πριν την επικράτηση του μπουζουκιού. Γνωστοί δεξιοτέχνες της σολιστικής κιθάρας ήταν ο Α. Κωστής ( Κ. Μπέζος),ο Κώστας Σκαρβέλης, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Μανώλης Χιώτης, ο Σπόρος, ο Χάρης Λεμονόπουλος και άλλοι.
Σόλο κιθάρα, όμως μιας εντελώς διαφορετικής σχολής έπαιζε και ο Γιώργος Κατσαρός. Έπαιζε το λεγόμενο τσιμπιτό στυλ, χωρίς πένα, το οποίο βασίζει την τεχνική του σε διαφόρα κουρδίσματα ώστε να δημιουργούνται νέες θέσεις και δαχτυλοθεσίες για καλύτερη χρήση.
Κουρδίσματα και παραλλαγές
Έκτός από το γνωστό κούρδισμα (μι-λα-ρε-σολ-σι-μι) εχει γίνει χρήση του κουρδίσματος ρε-σολ-ρε-σολ-σι-ρε κυρίως από τον Γ. Κατσαρό και τον Α. Κωστή ( Κ. Μπέζος) . Επίσης σε κάποιες ηχογραφήσεις, η πρώτη μπάσσα χορδή της κιθάρας να είναι κουρδισμένη σε ρε, αντί για μι.