Μαρίκα Νίνου

Από στίχοι
Αναθεώρηση ως προς 00:00, 1 Ιανουαρίου 1970 από τον ntouzenis (συζήτηση) (→‎Πηγές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρχείο:Ninou.jpg

Από που μας ήρθε η Ευαγγελία Αταμιάν

Γεννήθηκε το 1922 πάνω στο καράβι Ευαγγελίστρια που έφερνε τη μητερα της, τις δυο αδερφές της και τον οκτάχρονο αδερφό της Μπαρκέβ απο τη Σμύρνη στον Πειραιά. Οι γονεις της Οβανές (Γιαννης) και Γκιούλα (Τριανταφυλλιά) ήταν Αρμένηδες της Σμύρνης που γλυτώσανε ως εκ θαύματος στη μεγάλη σφαγη ! Το όνομα της, το έδωσε ο καπετάνιος βαπτίζοντάς την πάνω στο πλοίο γιατί νόμισαν ότι θα πέθαινε και έτσι ονομάστηκε Ευαγγελία. Η οικογένεια της Αταμιάν, Αρμενικής καταγωγής. Μείναν στη Κοκκινιά στην οδό Μεγάρων 50. Ο πατέρας της ηταν χύτης εψαξε για δουλεια και η οικογενεια της πέρασε πολυ δυσκολα χρόνια. Ο αδερφός της άρχισε να δουλεύει σε διάφορες δουλειές και αργότερα άνοιξε μαγαζί με κεμπάπ στον Άγιο Νικόλαο Κοκκινιάς. Στα επτά της χρόνια γράφτηκε στο Αρμένικο σχολείο και ο δάσκαλος της πρότεινε να μάθει μαντολίνο, οπότε μπήκε στην ορχήστρα του σχολείου. Παράλληλα είδαν τα φωνητικά της προσόντα και την πήραν για να ψάλλει στην Αρμένικη εκκλησία του Αγ.Ιάκωβου. Στα 10 της πήγαινε στα κεντράκια της Κοκκινιάς και κοίταζε απ' έξω το πρόγραμμα που μετέφερε αυτούσιο στην τάξη την άλλη μέρα! Το 1939 σε ηλικία 17 ετων παντρεύεται τον επίσης Αρμένη Χάϊκ Μεσροπιάν που ήταν κλειδαράς. Το 1940 (κατα τον Πετροπουλο το '43) γεννάει το γιο τους, Οβανές. Το 1947 ηρθε δυο φορες στην Ελλαδα ενα Σοβιετικο πλοιο για να παρει οσους Αρμενηδες επιθυμουσαν να εγκατασταθουν στην πατριδα τους. Τοτε εφυγαν απο την Αθηνα και τη Θεσσαλονικη οι μισοι περιπου Αρμενηδες. Αναμεσα τουε και ο αντρας της Μαρικας που αφησε γυναικα (25 χρονων) και παιδι. Ο Μεσροπιάν χωρις να λάβει διαζυγιο ξαναπαντρεύτηκε στην Αρμενια και μαλιστα έκανε και 5 παιδια ! Το 1947 γνωρίζει τον ακροβατη Νίκο -Νίνο- Νικολαϊδη. Στην αρχή δούλευε στο ταμείο και λίγο μετά γίνονται καλλιτεχνικό ζευγάρι. Με το όνομα "Ντούο Νίνο" περιοδευουν στην Πελοπόνησο και το 1948 βάζουν στο σχήμα τον μικρό Οβανές και γίνονται το "Δυόμιση Νίνο". Το όνομα Μαρίκα το έδωσε η πεθερά της, θεατρίνα κι αυτή, για να θυμίζει την Κοτοπούλη ! Σιγα σιγα κατασταλαξαν σε καποια θεατρακια της ΑΘηνας. Σε κάποια εμφάνισή τους το 1948 στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, ο Ναύαρχος ζήτησε να ακούσει ένα Τούρκικο τραγούδι που είπε η Μαρίκα μια και ήξερε από τη μητέρα της.

Η πορεία της ως Μαρίκα Νίνου

Εκεί ήταν ο Πέτρος Κυριακός ο οποίος την άκουσε και την γνώρισε στο Μανώλη Χιώτη, για να κάνει την πρώτη ηχογράφηση τον Ιούνη το 1948 με 2 τραγούδια του Χιωτη : "Ώρες σε κρυφοκοιτάζω" και "Θα στο πω το μυστικό μου". Στα κέντρα την πρωτοέφερε ο Στελλάκης, ο οποίος μάλλον την άκουσε στο στούντιο με τον Χιώτη. Έτσι δουλεύει στην πρώτη της δουλειά σε πάλκο στη "Φλόριδα" στην Αλεξάνδρας για 5 μήνες. Λίγο πριν τη Νίνου, είχε ξεκινήσει και η Μπέλλου, ενώ η Χασκήλ μεσουρανούσε, πάντως η γυναίκα στο ρεμπέτικο πάλκο ακόμα δεν ήταν ακόμα ιδιαίτερα απαραίτητη ! Μετά την επιτυχία της Μπέλλου όμως στα τέλη του '47 ο Τσιτσάνης θεωρεί ότι πρέπει να έχει γυναίκα στο πάλκο και έτσι μετά την αποχώρηση της παίρνει τη Νίνου που έφυγε από τη "Φλοριδα" γιατί έπαιρνε λίγα λεφτά (25 δρχ. μεροκάματο) κι έτσι οι δρόμοι τους ενώθηκαν. Η Νίνου πηγαίνει με τον Τσιτσάνη στου "Τζίμη του χοντρού" στην Αχαρνων με μεροκάματο 90 δρχ., όπου εκεί γνώρισαν μεγάλες δόξες, ενώ παράλληλα γράφει ειδικά γι' αυτήν πολλά σπουδαία τραγούδια : "Ο τραυματίας", "Πού θα τα βρεις στρωμένα", "Για τα μάτια π' αγαπώ", "Η καρδιά σου θα γίνει χρυσή", "Η ζημιά" κ.α. Εν τω μεταξύ η μεγάλη της επιτυχία και οι πολλές ίντριγκες με τον Τσιτσάνη, γίνονται αιτία να της δώσουν κι άλλοι συνθέτες σπουδαία τραγούδια, όπως ο Μητσάκης: "Στα μπουζούκια να με πας", "Βαλεντίνα", "Παλαμάκια" κ.α.), ο Χιώτης: ("Παράξενη κοπέλα", "Έχασα τα μάτια τα ωραία"), ο Χατζηχρήστος: ("Η μικρή του καμηλιέρη"), Ριτσιάρδης-Τραϊφόρος ("Η ταμπακέρα"), ο Στέλιος Κερομύτης: ("Πες μου γιατί άλλαξες"), ο Γιάννης Τατασόπουλος: ("Το δέκα το καλό"), ο Σταύρος Τζουανάκος: ("Φτάνει που θα μ' αγαπάει"), ο Μιχάλης Σογιούλ ("Ο μήνας έχει εννιά") κ.α. Ο Τσιτσάνης όμως συνεχίζει να της γράφει τραγούδια που γίνονται τεράστιες επιτυχίες όπως : "Σεράχ", "Είμαι μια δυστυχισμένη, "Τα καβουράκια", "Ζαΐρα", "Απόψε κάνεις μπαμ", Παιξτε μπουζουκια, Στο Τουνεζι στη Μπαρμπαρια, Καϊκι μου Αϊ Νικολα, το συγκλονιστικο Γεννηθηκα για να πονω και αλλα πολλα. Το 1951 πηγαινουν με τον Τσιτσάνη και την Ευαγγελια Μαργαρωνη στην Πολη για μερικες εμφανισεις. Πολλα ειπωθηκαν γι' αυτό το ταξίδι που έχουν παρει διαστασεις μυθου. Εβγαλαν πολλες χρυσες λιρες με τις οποιες η Νινου ξεκινησε να φτιαχνει το σπιτι της στο Αιγαλεω.

Η αρρώστια και το τέλος της

Το 1954 χτυπηθηκε απο καρκινο στη μητρα. Αποφασιζει να παει στην Αμερικη μια και ο δρομος ειχε ανοιξει απο το 1952 με τον Παπαϊωαννου ενω ο Τσιτσανης πρωτος είχε δεχτει προτασεις απο το 1949 αλλα δεν ηθελε το υπεραντλαντικο ταξιδι με το αεροπλανο. Στην Αμερικη πηγαινει ομως και ευελπιστώντας να γιατρευτεί απο την ασθένεια της. Μετα απο 2 ταξιδια οπου δουλεψε στη Νεα Υορκη και μετα απο εξοντωτικές λογω της υγειας της συνθηκες εργασιας και στην Ελλάδα και στην Αμερικη, πεθαίνει το Φλεβάρη του 1957 στην Αμερικη. Απο το πλευρο της δεν έφυγαν ο Καπλάνης και η Ντάλια. Οι ηχογραφησεις της συνολικα ειναι 174 οπου στις 119 τραγουδαει πρωτη φωνη. 20 τραγουδια ηχ/σε στη Liberty Αμερικης, 11 ειναι απο ζωντανη ηχογραφηση στου Τζιμη του Χοντρου το 1955 και 9 απο Συναυλια στον Παρνασσο το 1954 (ηχογρ.Γαλλικου συνεργειου) ενω περιπου 60 ειναι τα τραγουδια του Τσιτσανη που τραγουδησε.


Δισκογραφία


Πηγές

  1. ΤΑΣΟΣ ΣΧΟΡΕΛΗΣ : Ρεμπέτικη Ιστορια 1 - Στελλακης Περπινιάδης : Αυτοβιογραφια (1980-82)
  2. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ : Ντομπρα και σταρατα
  3. ΗΛΙΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ : Το αγιο χασισακι (1991) Αναδημοσιευση δικου του αρθρου της 27.2.87 απο τον Σχολιαστη, τευχος Απρίλη 1987. Στο κεφαλαιο Εικονογραφηση σελ. 240 μια σπανια φωτογραφια στο παλκο με τον Τσιτσανη να παιζει μπαντζο.
  4. ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Γιωργος Μητσακης - Αυτοβιογραφια
  5. ΠΑΝΟΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ Μαρικα Νινου, 1922-1957, Η πρωτη κυρια του λαϊκού τραγουδιού. Αρθρο απο το περιοδικό ΔΙΦΩΝΟ Οκτώβρης 07. Περιλαμβάνει δισκογραφια με τα 119 τραγουδια που τραγουδησε πρωτη φωνη και αδημοσιευτες φωτογραφιες
  6. Εκπομπή της Μπ.Τσουκαλα στην ΕΤ, περιοδος 2006-07, με καλεσμενη τη Β.Μαργαρώνη
  7. Περ.Λαικο τραγουδι, αφιερωμα στην Ευαγγ.Μαργαρωνη