Κώστας Σκαρβέλης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από στίχοι
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
bill1961 (συζήτηση)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
(ξεκίνημα)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Κώστας Σκαρβέλης''' (Κωνσταντινούπολη 1880 - Αθήνα 1942), γνωστός και ως «'''Παστουρμάς'''»{{υποσημείωση|γράμμα=α}}, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων προπολεμικών δημιουργών του Ρεμπέτικου. Διετέλεσε επίσης διευθυντής της δισκογραφικής εταιρείας [[Columbia|Κολούμπια]] και αξιόλογος [[κιθάρα|κιθαρίστας]] με συμμετοχή σε πάρα πολλές ηχογραφήσεις.
Ο '''Κώστας Σκαρβέλης''' (Κωνσταντινούπολη 1880 - Αθήνα 1942) συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων προπολεμικών δημιουργών του Ρεμπέτικου. Διετέλεσε επίσης διευθυντής της δισκογραφικής εταιρείας [[Columbia|Κολούμπια]] και αξιόλογος [[κιθάρα|κιθαρίστας]] με συμμετοχή σε πάρα πολλές ηχογραφήσεις.


==Βιογραφικά στοιχεία==
==Βιογραφικά στοιχεία==
[[Εικόνα:Σκαρβέλης.jpg|thumb|180px|right|O '''Κώστας Σκαρβέλης''']]
Ο πατέρας του Σκαρβέλη ονομαζόταν Παντελής και ήταν ευκατάστατος Κωνσταντινουπολίτης. Για τη μάνα του γνωρίζουμε ότι ξαναπαντρεύτηκε (για λόγους που πάντως αγνοούμε) το 1883 και από τον δεύτερο αυτό γάμο απέκτησε την αδερφή του Σκαρβέλη, Αγγελική. Τα δύο παιδιά δεν πήγανε ποτέ σε ελληνικό σχολείο και, παρόλο που μιλούσαν άψογα, δεν έμαθαν γραφή και ανάγνωση{{υποσημείωση|γράμμα=β}}. Ως αίτια, πιθανολογούνται είτε η τουρκική καταπίεση είτε οικογενειακά προβλήματα{{υποσημείωση|γράμμα=γ}}. Από αναφορές συγγενών του πάντως, γνωρίζουμε ότι ο Σκαρβέλης από τα εφηβικά του κιόλας χρόνια ήταν καλός κιθαρίστας.


Ο Κώστας Σκαρβέλης ήρθε στην Ελλάδα πριν την Μικρασιατική Καταστροφή και αφού πρώτα είχε περάσει αρκετά χρόνια στην Αλεξάνδρεια. Εκεί είχε καταφύγει, μαζί με συγγενείς του, προκειμένου να αποφύγει την στράτευση στον Τουρκικό στρατό, όταν πλέον δεν μπορούσε να κρύβεται άλλο στην Πόλη. Για τη ζωή του στην Αίγυπτο, ελάχιστα είναι γνωστά. Η εγκατάστασή του στην Αθήνα τοποθετείται μεταξύ 1915 και 1920.
Ο πατέρας του Σκαρβέλη ονομαζόταν Παντελής και ήταν ευκατάστατος Κωνσταντινουπολίτης. Για τη μάνα του γνωρίζουμε ότι ξαναπαντρεύτηκε (για λόγους που πάντως αγνοούμε) το 1883 και από τον δεύτερο αυτό γάμο απέκτησε την αδερφή του Σκαρβέλη, Αγγελική. Τα δύο παιδιά δεν πήγαν ποτέ σε ελληνικό σχολείο και, παρόλο που μιλούσαν άψογα, δεν έμαθαν γραφή και ανάγνωση.
 
Η επαγγελματική ενασχόληση του Σκαρβέλη με την μουσική συμπίπτει χρονικά με την έλευση των Μικρασιατών μουσικών, ως προσφύγων. Με το ξεκίνημα της δισκογραφίας στην Ελλάδα (1924-1925) παίρνει μέρος στις ηχογραφήσεις των εταιρειών της εποχής παίζοντας όλα τα είδη μουσικής, δημοτικά,
ελαφρά και κυρίως ρεμπέτικα. Ήταν σπουδαίος τραγουδιστής αλλά συμμετείχε σε ελάχιστες ηχογραφήσεις με αυτή την ιδιότητα.
 
Οι πρώτες δικές του συνθέσεις εμφανίζονται με τη γαλλική εταιρία Ρathe το 1928-29. Από το 1930 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελληνικής Columbia. Συνεργάστηκε στην δισκογραφία και στο πάλκο με τους Μάρκο Βαμβακάρη, Ρίτα Αμπατζή, Ρόζα Εσκενάζυ, Αντώνη Νταλγκά, Κώστα Ρουκούνα, Γιάννη Παπαϊωάννου, Απόστολο Χατζηχρήστο κ.ά.
 
Ο κύριος όμως συνεργάτης του ήταν ο Γιώργος Κάβουρας που καθιερώθηκε έχοντας τραγουδήσει περισσότερα από πενήντα τραγούδια του Κώστα Σκαρβέλη. Τα περισσότερα τραγούδια του Κώστα Σκαρβέλη έχουν ως θέμα τον έρωτα και το γυναικείο φύλο. Ο Σκαρβέλης μετέφερε στην Ελλάδα όλη την κληρονομιά του Κωνσταντινοπολίτικου χασάπικου ως βαθύς γνώστης όλων των ιδιαιτεροτήτων του ρυθμού, λόγω καταγωγής.
 
Ο Κώστας Σκαρβέλης πέθανε στις 8/4/1942 όπως εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες από υποσιτισμό.
 
 
==Υποσημειώσεις==
{{κείμενο υποσημειώσεως | γράμμα=α | κείμενο=Σκωπτικό προσωνύμιο, ένεκα της αδυναμίας του στο καλό φαγητό.}}
{{κείμενο υποσημειώσεως | γράμμα=β | κείμενο=Ο Π. Κουνάδης αναφέρει ότι «''...δεν πήγε καθόλου - ούτε αυτός ούτε η αδελφή του - σε ελληνικό σχολείο, με αποτέλεσμα να μη μάθουν ποτέ την ελληνική γραφή...»''. Η συγκεκριμένη διατύπωση δεν διευκρινίζει αν ο Σκαρβέλης δεν είχε πάει καθόλου σε σχολείο ή είχε φοιτήσει σε ξένο σχολείο - τούρκικο ή φράγκικο. Βάσει των πιθανών αιτίων που αναφέρονται όμως, η πρώτη εκδοχή φαίνεται πιθανότερη.}}
{{κείμενο υποσημειώσεως | γράμμα=γ | κείμενο=Ο Π. Κουνάδης κάνει λόγο για «''...ιδιαίτερα προβλήματα που δημιουργούσε η συμπεριφορά της μητέρας του...''» στην οικογένεια, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω στοιχεία.}}

Αναθεώρηση της 00:00, 1 Ιανουαρίου 1970

Ο Κώστας Σκαρβέλης (Κωνσταντινούπολη 1880 - Αθήνα 1942) συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων προπολεμικών δημιουργών του Ρεμπέτικου. Διετέλεσε επίσης διευθυντής της δισκογραφικής εταιρείας Κολούμπια και αξιόλογος κιθαρίστας με συμμετοχή σε πάρα πολλές ηχογραφήσεις.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο πατέρας του Σκαρβέλη ονομαζόταν Παντελής και ήταν ευκατάστατος Κωνσταντινουπολίτης. Για τη μάνα του γνωρίζουμε ότι ξαναπαντρεύτηκε (για λόγους που πάντως αγνοούμε) το 1883 και από τον δεύτερο αυτό γάμο απέκτησε την αδερφή του Σκαρβέλη, Αγγελική. Τα δύο παιδιά δεν πήγαν ποτέ σε ελληνικό σχολείο και, παρόλο που μιλούσαν άψογα, δεν έμαθαν γραφή και ανάγνωση.