Ο Στελλάκης Περπινιάδης γεννήθηκε στην Τήνο το 1899. Ήταν το τελευταίο παιδί της 11μελούς οικογένειας από τα οποία έζησαν μόνο τα πρώτα δυο αδέλφια, ο Ηλίας και η Ευγενία. Από το 1900 μέχρι το 1906 έζησε στην Αλεξάνδρεια, μετέπειτα μετακινήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι και το 1919, ενώ αργότερα βρίσκεται στην Σμύρνη και στην Πόλη ως στρατιώτης του Ελληνικού στρατού. Ο πατέρας του δούλεψε για αρκετά χρόνια στο φούρνο του αδελφού του στον Γαλατά ενώ αργότερα μοίραζε ψωμί στα σπίτια με τη βοήθεια του μικρού Στελλάκη. Παράλληλα με το σχολείο ο μικρός Στελλάκης πήγαινε τακτικά και στην εκκλησία του Άγιου Ιωάννη των Χίων στον Γαλατά όπου έμαθε και να ψέλνει πλάι σε πολύ καλούς ψάλτες της εποχής. Στην Σμύρνη έμεινε μέχρι την κατάρρευση του μετώπου τον Αύγουστο του 1922. Με τις τραγικές μέρες της καταστροφής περνάει με τους μετανάστες στα Μεστά της Χίου (το χωριό της μητέρας του) και καταλήγει στον Πειραιά στην περιοχή της Δραπετσώνας. Μέχρι το 1925 ο Σταλλάκης Περπινιάδης εργάζεται σε χρωματοπωλείο ενώ παράλληλα συνεχίζει την ενασχόληση του ως ψάλτης. Την περίοδο κατά τα τέλη το 1930 ο Στελλάκης Περπινιάδης βρίσκεται και εργάζεται, στο μαγαζί του, στην περιοχή του Χαϊδαρίου. Πεθαίνει τον Σεπτέμβριο του 1977 στο σπίτι του στο Χαϊδάρι.
Ο Στελλάκης Περπινιάδης γεννήθηκε στην Τήνο το 1899. Ήταν το τελευταίο παιδί της 11-μελούς οικογένειας από τα οποία έζησαν μόνο τα πρώτα δυο αδέλφια, ο Ηλίας και η Ευγενία. Από το 1900 μέχρι το 1906 έζησε στην Αλεξάνδρεια, μετέπειτα μετακινήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι και το 1919, ενώ αργότερα βρίσκεται στην Σμύρνη και στην Πόλη ως στρατιώτης του Ελληνικού στρατού. Ο πατέρας του δούλεψε για αρκετά χρόνια στο φούρνο του αδελφού του στον Γαλατά ενώ αργότερα μοίραζε ψωμί στα σπίτια με τη βοήθεια του μικρού Στελλάκη. Παράλληλα με το σχολείο ο μικρός Στελλάκης πήγαινε τακτικά και στην εκκλησία του Άγιου Ιωάννη των Χίων στον Γαλατά όπου έμαθε και να ψέλνει πλάι σε πολύ καλούς ψάλτες της εποχής. Στην Σμύρνη έμεινε μέχρι την κατάρρευση του μετώπου τον Αύγουστο του 1922. Με τις τραγικές μέρες της καταστροφής περνάει με τους μετανάστες στα Μεστά της Χίου (το χωριό της μητέρας του) και καταλήγει στον Πειραιά στην περιοχή της Δραπετσώνας. Μέχρι το 1925 ο Σταλλάκης Περπινιάδης εργάζεται σε χρωματοπωλείο ενώ παράλληλα συνεχίζει την ενασχόληση του ως ψάλτης. Την περίοδο κατά τα τέλη το 1930 ο Στελλάκης Περπινιάδης βρίσκεται και εργάζεται, στο μαγαζί του, στην περιοχή του Χαϊδαρίου. Πεθαίνει τον Σεπτέμβριο του 1977 στο σπίτι του στο Χαϊδάρι.
Γραμμή 13:
Γραμμή 13:
==Μουσική Σταδιοδρομία==
==Μουσική Σταδιοδρομία==
Η καλλιτεχνική του καριέρα ξεκινάει με την βοήθεια του μουσικού [[Μανώλης Μαργαρώνης |Μ. Μαργαρώνη]], που τον παρακινεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι, του αγοράζει την πρώτη του [[κιθάρα]] και του κάνει τα πρώτα του μαθήματα. Ο Στελλάκης Περπινιάδης βγαίνει γρήγορα στο μουσικό στερέωμα τραγουδώντας σε ιδιωτικές γιορτές και γνωστά καφενεία του Πειραιά και της Δραπετσώνας. Για παράδειγμα η μαρτυρία του τραγουδιστή-κιθαρίστα Γιάννη Χατζή-Αγορόπουλου θέλει τον Στελλάκη Περπινιάδη να βρίσκεται, το καλοκαίρι το 1934, στο κέντρο του Σαραντόπουλου, στη Δραπετσώνα μαζί με τον [[Γιώργο Κάβουρα]], τον [[Κώστα Νούρο]] και άλλους μουσικούς. Στην συνέχεια η «κομπανία των Μικρασιατών» βρίσκεται σε κέντρο στην πλατεία της Κοκκινιάς. Σταυροδρόμι στην καλλιτεχνική του καριέρα είναι η συνάντηση του με τον [[Παναγιώτης Τούντας|Παναγιώτη Τούντα]] το 1929-1930. Τη περίοδο εκείνη ο Παναγιώτης Τούντας του δίνει να τραγουδήσει το «Κουκλί της Κοκκινιάς» σε δεύτερη εκτέλεση (η πρώτη ήταν με τον [[Κώστας Ρούκουνας|Κώστα Ρούκουνα]]), το «Στον Ποδονίφτη» και δυο [[μανές|αμανέδες]]. Τον πρώτο καιρό ο Στελλάκης Περπινιάδης θα βγάλει μερικά ακόμα τραγούδια (7 με την Odeon και 6 με την Parlophone, και στην συνέχεια θα υπογράψει με την Columbia συμβόλαιο τραγουδιστή. Προς το τέλος του 1930 ανοίγει δικό του κέντρο στα Κουνέλια Χαϊδαρίου όπου περνούν όλα τα μεγάλα ονόματα του ρεμπέτικου χώρου, μεταξύ άλλων και ο καλός του φίλος Γιώργος Κάβουρας, ο οποίος και αφήνει σε αυτό την τελευταία του πνοή από εγκεφαλικό σε ηλικία 34 ετών. Την περίοδο 1946, με την επαναλειτουργία της [[Columbia]] στον Περισσό, ο Περπινιάδης εμφανίζεται δυναμικά στην δισκογραφία συνεργαζόμενος με νεότερους συνθέτες.
Η καλλιτεχνική του καριέρα ξεκινάει με την βοήθεια του μουσικού Μ. Μαργαρώνη όπου τον παρακινεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι, του αγοράζει την πρώτη του κιθάρα και του κάνει τα πρώτα του μαθήματα. Ο Στελλάκης Περπινιάδης βγαίνει γρήγορα στο μουσικό στερέωμα τραγουδώντας σε ιδιωτικές γιορτές και γνωστά καφενεία το Πειραιά και της Δραπετσώνας. Για παράδειγμα η μαρτυρία του τραγουδιστή-κιθαρίστα Γιάννη Χατζή-Αγορόπουλου θέλει τον Στελλάκη Περπινιάδη να βρίσκεται, το καλοκαίρι το 1934, στο κέντρο του Σαραντόπουλου, στη Δραπετσώνα μαζί με τον [[Γιώργο Κάβουρα]], τον [[Κώστα Νούρο]] και άλλους μουσικούς. Στην συνέχεια η «κομπανία των Μικρασιατών» βρίσκεται σε κέντρο στην πλατεία της Κοκκινιάς. Σταυροδρόμι στην καλλιτεχνική του καριέρα είναι η συνάντηση του με τον [[Παναγιώτη Τούντα]] το 1929-1930. Τη περίοδο εκείνη ο [[Παναγιώτης Τούντας]] του δίνει να τραγουδήσει το «Κουκλί της Κοκκινιάς» σε δεύτερη εκτέλεση (η πρώτη ήταν με τον [[Κώστα Ρούκουνα]]), το «Στον Ποδονίφτη» και δυο αμανέδες. Τον πρώτο καιρό ο Στελλάκης Περπινιάδης θα βγάλει μερικά ακόμα τραγούδια (7 με την Odeon και 6 με την Parlophone, και στην συνέχεια θα υπογράψει με την Columbia συμβόλαιο τραγουδιστή. Προς το τέλος του 1930 ο Στελλάκης Περπινιάδης ανοίγει δικό του κέντρο στα Κουνέλια Χαϊδαρίου όπου περνούν όλα τα μεγάλα ονόματα του ρεμπέτικου χώρου, μεταξύ άλλων και ο καλός του φίλος [[Γεώργος Κάβουρας]], ο οποίος και αφήνει σε αυτό την τελευταία του πνοή από εγκεφαλικό σε ηλικία 34 ετών. Την περίοδο 1946, με την επαναλειτουργία της Columbia στον Περισσό, ο Περπινιάδης εμφανίζεται δυναμικά στην δισκογραφία συνεργαζόμενος με νεότερους συνθέτες
Κατά την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία γνωρίστηκε με μεγάλους δημιουργούς όπως ο [[Δημήτρης Σέμσης]], ο [[Κώστας Σκαρβέλης]], ο [[Μανώλης Χρυσαφάκης|Εμμανουήλ Χρυσαφάκης]], ο [[Γιοβάν Τσαούς]], ο [[Κώστας Καρίπης]], ο [[Βασίλης Τσιτσάνης]], ο [[Γιάννης Παπαϊωάννου]], ο [[Στέλιος Χρυσίνης]], ο [[Σπύρος Περιστέρης]], ο [[Αντώνης Νταλγκάς]], ο [[Βαγγέλης Παπάζογλου]], ο [[Μιχάλης Γενίτσαρης]] καθώς και νεότερους (όπως ο [[Γιώργος Μητσάκης]], ο [[Μανώλης Χιώτης]], ο [[Κώστας Καπλάνης]], ο [[Δημήτρης Σωφρονίου]] κ.α.) «βροντερούς» συνθέτες του ρεμπέτικου τραγουδιού. Σημαντική συνεργασία είχε και με τραγουδιστές και τραγουδίστριες όπως η [[Ρόζα Εσκενάζυ]], η [[Άννα Παγανά|Άννα Πολίτισσα]], η [[Ρίτα Αμπατζή]], ο [[Στράτος Παγιουμτζής]] και άλλοι.
Κατά την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία γνωρίστηκε με μεγάλους δημιουργούς της Μικράς Ασίας όπως ο [[Δημήτρης Σέμσης]], καθώς και άλλους παλαιότερους (όπως ο [[Κώστας Σκαρβέλης]], ο [[Εμμανουήλ Χρυσαφάκης]], ο [[Γιοβάν Τσαούς]], ο [[Κώστας Καρίπης]], ο [[Βασίλης Τσιτσάνης]], ο [[Γιάννης Παπαϊωάννου]], ο [[Στέλιος Χρυσίνης]], ο [[Σπύρος Περιστέρης]], ο [[Αντώνης Νταλκάς]], ο [[Βαγγέλης Παπάζογλου]], ο [[Μιχάλης Γενίτσαρος]] κ.α.) και νεότερους (όπως ο [[Γεώργος Μητσάκης]], ο [[Μανώλης Χιώτης]], ο [[Κώστας Καπλάνης]], ο [[Δημήτρης Σωφρονίου]] κ.α.) «βροντερούς» συνθέτες του ρεμπέτικου τραγουδιού Σημαντική συνεργασία πραγματοποίησε και με τραγουδιστές και τραγουδίστριες όπως η [[Ρόζα Εσκενάζυ]], η [[Άννα Πολίτισσα]], η [[Ρίτα Αμπατζή]], ο [[Στράτος Παγιουμτζής]] κ.α.
Στα 30 χρόνια της δισκογραφικής του σταδιοδρομίας ο Στελλάκης Περπινιάδης ηχογράφησε περίπου 400 τραγούδια. Σημαντική υπήρξε και η βοήθεια του σε πρώτες εμφανίσεις ή ξεκινήματα πολλών νέων ερμηνευτών όπως η [[Ιωάννα Γεωργακοπούλου]], η [[Μαρίκα Νίνου]], την οποία έβαλε να τραγουδήσει το 1947 στο κέντρο Φλώριδα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, κ.α.
Στα 30 χρόνια της δισκογραφικής του σταδιοδρομίας ο Στελλάκης Περπινιάδης ηχογράφησε περίπου 400 τραγούδια. Σημαντική υπήρξε και η βοήθεια του σε πρώτες εμφανίσεις ή ξεκινήματα πολλών νέων ερμηνευτών όπως η [[Ιωάννα Γεωργακοπούλου]], η [[Μαρίκα Νίνου]], την οποία έβαλε να τραγουδήσει το 1947 στο κέντρο Φλώριδα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, κ.α.
===Δισκογραφία===
{{Πρότυπο:επέκταση}}
[[Κατηγορία:συνθέτες| Περπινιάδης]]
[[Κατηγορία:φωνές του ρεμπέτικου| Περπινιάδης]]
[[Κατηγορία:στιχουργοί| Περπινιάδης]]
===Δισκογραφία===
{| class="wikitable"
! #
! ΤΙΤΛΟΣ
! ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
! ΣΥΝΘΕΤΗΣ
ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ
! ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ
! ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΣΚΟΥ
|-
|1
|Είναι δυο χρονάκια
|1935
|Στελλάκης Περπινιάδης
|Γεώργος Ροβερτάκης- Δημήτρης Λορέντζος (ή Δ. Μπαρούσης)
:# [[ΒΡΕ ΧΗΡΑ ΔΕΝ ΛΥΠΑΣΑΙ | ΒΡΕ ΧΗΡΑ ΔΕΝ ΛΥΠΑΣΑΙ]] (Δίσκος Columbia DG-481 / 1933 Συνθ.: Πάνος Τούντας, Τραγ.: Στελλάκης Περπινιάδης)
:# [[ΜΕ ΖΟΥΡΝΑΔΕΣ ΜΕ ΝΤΑΟΥΛΙΑ | ΜΕ ΖΟΥΡΝΑΔΕΣ ΜΕ ΝΤΑΟΥΛΙΑ]] (Δίσκος Columbia DG-498 / 1934 Συνθ.: Πάνος Τούντας, Τραγ.: Στελλάκης Περπινιάδης)
:# [[ΣΤΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ | ΣΤΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ]] (Δίσκος Columbia DG-2066 / 1934 Συνθ.: Πάνος Τούντας, Τραγ.: Στελλάκης Περπινιάδης)
:# [[ΕΜΑΘΑ ΠΩΣ ΠΑΝΤΡΕΥΕΣΑΙ | ΕΜΑΘΑ ΠΩΣ ΠΑΝΤΡΕΥΕΣΑΙ]] (Δίσκος Columbia DG-2066 / 1934 Συνθ.: Πάνος Τούντας, Τραγ.: Στελλάκης Περπινιάδης)
:# [[ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΞΕΝΙΤΙΑ | ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΞΕΝΙΤΙΑ]] (Δίσκος Columbia DG-2108 / 1934 Συνθ.: Πάνος Τούντας, Τραγ.: Στελλάκης Περπινιάδης)
:# [[ΦΕΡΤΕ ΠΡΕΖΑ ΝΑ ΠΡΕΖΑΡΩ | ΦΕΡΤΕ ΠΡΕΖΑ ΝΑ ΠΡΕΖΑΡΩ]] (Δίσκος Columbia DG-6051 / 1934 Συνθ.: Πάνος Τούντας, Τραγ.: Στελλάκης Περπινιάδης)
Ο Στελλάκης Περπινιάδης γεννήθηκε στην Τήνο το 1899. Ήταν το τελευταίο παιδί της 11-μελούς οικογένειας από τα οποία έζησαν μόνο τα πρώτα δυο αδέλφια, ο Ηλίας και η Ευγενία. Από το 1900 μέχρι το 1906 έζησε στην Αλεξάνδρεια, μετέπειτα μετακινήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι και το 1919, ενώ αργότερα βρίσκεται στην Σμύρνη και στην Πόλη ως στρατιώτης του Ελληνικού στρατού. Ο πατέρας του δούλεψε για αρκετά χρόνια στο φούρνο του αδελφού του στον Γαλατά ενώ αργότερα μοίραζε ψωμί στα σπίτια με τη βοήθεια του μικρού Στελλάκη. Παράλληλα με το σχολείο ο μικρός Στελλάκης πήγαινε τακτικά και στην εκκλησία του Άγιου Ιωάννη των Χίων στον Γαλατά όπου έμαθε και να ψέλνει πλάι σε πολύ καλούς ψάλτες της εποχής. Στην Σμύρνη έμεινε μέχρι την κατάρρευση του μετώπου τον Αύγουστο του 1922. Με τις τραγικές μέρες της καταστροφής περνάει με τους μετανάστες στα Μεστά της Χίου (το χωριό της μητέρας του) και καταλήγει στον Πειραιά στην περιοχή της Δραπετσώνας. Μέχρι το 1925 ο Σταλλάκης Περπινιάδης εργάζεται σε χρωματοπωλείο ενώ παράλληλα συνεχίζει την ενασχόληση του ως ψάλτης. Την περίοδο κατά τα τέλη το 1930 ο Στελλάκης Περπινιάδης βρίσκεται και εργάζεται, στο μαγαζί του, στην περιοχή του Χαϊδαρίου. Πεθαίνει τον Σεπτέμβριο του 1977 στο σπίτι του στο Χαϊδάρι.
Μουσική Σταδιοδρομία
Η καλλιτεχνική του καριέρα ξεκινάει με την βοήθεια του μουσικού Μ. Μαργαρώνη όπου τον παρακινεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι, του αγοράζει την πρώτη του κιθάρα και του κάνει τα πρώτα του μαθήματα. Ο Στελλάκης Περπινιάδης βγαίνει γρήγορα στο μουσικό στερέωμα τραγουδώντας σε ιδιωτικές γιορτές και γνωστά καφενεία το Πειραιά και της Δραπετσώνας. Για παράδειγμα η μαρτυρία του τραγουδιστή-κιθαρίστα Γιάννη Χατζή-Αγορόπουλου θέλει τον Στελλάκη Περπινιάδη να βρίσκεται, το καλοκαίρι το 1934, στο κέντρο του Σαραντόπουλου, στη Δραπετσώνα μαζί με τον Γιώργο Κάβουρα, τον Κώστα Νούρο και άλλους μουσικούς. Στην συνέχεια η «κομπανία των Μικρασιατών» βρίσκεται σε κέντρο στην πλατεία της Κοκκινιάς. Σταυροδρόμι στην καλλιτεχνική του καριέρα είναι η συνάντηση του με τον Παναγιώτη Τούντα το 1929-1930. Τη περίοδο εκείνη ο Παναγιώτης Τούντας του δίνει να τραγουδήσει το «Κουκλί της Κοκκινιάς» σε δεύτερη εκτέλεση (η πρώτη ήταν με τον Κώστα Ρούκουνα), το «Στον Ποδονίφτη» και δυο αμανέδες. Τον πρώτο καιρό ο Στελλάκης Περπινιάδης θα βγάλει μερικά ακόμα τραγούδια (7 με την Odeon και 6 με την Parlophone, και στην συνέχεια θα υπογράψει με την Columbia συμβόλαιο τραγουδιστή. Προς το τέλος του 1930 ο Στελλάκης Περπινιάδης ανοίγει δικό του κέντρο στα Κουνέλια Χαϊδαρίου όπου περνούν όλα τα μεγάλα ονόματα του ρεμπέτικου χώρου, μεταξύ άλλων και ο καλός του φίλος Γεώργος Κάβουρας, ο οποίος και αφήνει σε αυτό την τελευταία του πνοή από εγκεφαλικό σε ηλικία 34 ετών. Την περίοδο 1946, με την επαναλειτουργία της Columbia στον Περισσό, ο Περπινιάδης εμφανίζεται δυναμικά στην δισκογραφία συνεργαζόμενος με νεότερους συνθέτες
Στα 30 χρόνια της δισκογραφικής του σταδιοδρομίας ο Στελλάκης Περπινιάδης ηχογράφησε περίπου 400 τραγούδια. Σημαντική υπήρξε και η βοήθεια του σε πρώτες εμφανίσεις ή ξεκινήματα πολλών νέων ερμηνευτών όπως η Ιωάννα Γεωργακοπούλου, η Μαρίκα Νίνου, την οποία έβαλε να τραγουδήσει το 1947 στο κέντρο Φλώριδα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, κ.α.
Δισκογραφία
Πηγές
Κουνάδης, Λ., Π., (1998), «Συνθέτες του Ρεμπέτικου: Γιάννης Παπαωϊάννου», Αρχείο Ελληνικής Δισκογραφίας, (Ένθετο), Μίνος-ΕΜΙ, Αθήνα.