Στέλιος Κηρομύτης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από στίχοι
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
bill1961 (συζήτηση)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
bill1961 (συζήτηση)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Υπάρχουν πρόσωπα που, αν και τους έχει αποδοθεί ένας ρόλος λιγότερο προβεβλημένος από τους πρωταγωνιστές, έχουν όμως ουσιαστική και συνεπή παρουσία στο χώρο τους. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί ο '''Στέλιος Κερομύτης'''.
''Στέλιος Κηρομύτης (1908 - 1979)''


 
==Βιογραφία==
==Βιογραφικά στοιχεία==
[[Εικόνα:Kiromitis_1.jpg|frame|right|Στέλιος Κηρομύτης]]
Ο Στέλιος Κηρομύτης γεννήθηκε στα 1908 στου Βάβουλα τη γούβα στον Πειραιά. Καταγόταν από ευκατάσταστη οικογένεια. Ο πατέρας του Χαρίλαος, με καταγωγή από την Προύσσα, έπαιζε ερασιτεχνικά μπουζούκι.
 
Πιάνει πολύ μικρός το μπουζούκι στα χέρια του και παίρνει τα πρώτα μαθήματα κρυφακούγοντας και βλέποντας τον πατέρα του, αλλά και άλλους παλιότερους μπουζουκτσήδες στα κουτούκια του Πειραιά. Από το 1923 γνωρίζεται με το [[Μάρκος Βαμβακάρης | Μάρκο Βαμβακάρη]], με τον οποίο γίνονται στενοί φίλοι μετά το 1925. Όταν ο [[Ανέστης Δελιάς | Ανέστης Δελιάς]] μετά από διαφωνία με το Βαμβακάρη (καθώς θεωρούσε τον εαυτό του ριγμένο στο μεροκάματο και τη μοιρασιά της "χαρτούρας") αποχωρεί από τη θρυλική Τετράδα του Πειραιά, ο Στέλιος Κηρομύτης παίρνει τη θέση του.
 
Στα τέλη του 1934 (ή αρχές του 1935) γραμμοφωνεί τα πρώτα τραγούδια του: "Στου Βάβουλα τη γούβα" και "Το λάθος μου αισθάνομαι". Εκτός από δικά του τραγούδια, ερμήνευσε με τη χαρακτηριστική του φωνή και άλλων συνθετών, όπως: του [[Κώστας Σκαρβέλης | Κώστα Σκαρβέλη]], του [[Παναγιώτης Τούντας | Παναγιώτη Τούντα]], του [[Κώστας Καρίπης | Κώστα Καρίπη]], του [[Βασίλης Τσιτσάνης | Βασίλη Τσιτσάνη]] και άλλων. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι η δισκογραφική του συνεργασία σε αρκετά τραγούδια με την [[Ιωάννα Γεωργακοπούλου | Ιωάννα Γεωργακοπούλου]].
 
Στην πολυετή καριέρα του στα λαϊκά πάλκα συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές του ρεμπέτικου, για παράδειγμα το '48 βρίσκεται, στου «Τζίμη του Χοντρού», στην Αχαρνών, μαζί με Τσιτσάνη, Περιστέρη, Κασιμάτη, Ρούκουνα, Τουρκάκη, και τη νεαρή τότε Σ. Μπέλλου ή την ίδια χρονιά στου Καλαματιανού στις Τζιτζιφιές με Τσιτσάνη, Χατζηχρήστο, Μάρκο, Μητσάκη, Παπαϊωάννου, Περιστέρη, Κασιμάτη κ.α. Με το Βασίλη Τσιτσάνη η συνεργασία του διάρκεσε με διακοπές για δεκαεπτά περίπου χρόνια.
 
Ο Στέλιος Κηρομύτης πέθανε από καρκίνο, στις 7 Μάρτη του 1979.
 
 
==Τα τραγούδια του==
 
# Στου Βάβουλα τη γούβα
# Το λάθος μου αισθάνομαι
# Ναζιάρα μ' έχεις μπλέξει
# Ντυμένη σαν αρχόνισσα
# Παμεινώντας
# Θα πάρω το ντουφέκι μου
# Στα πεύκα της Πεντέλης
# Μπαμπέσικα με τράβηξες
# Εάν δεν ήσουν φθισικιά
# Εγώ ρεμπέτης ήμουνα
# Μάγκισσα
# Με τυλίξανε δυο φίνες
# Ο ζωντανός ο χωρισμός
# Τι θες εσύ με με να μπλέξεις
# Χωρίς ελπίδα να πονώ (Νταίζυ Σταυροπούλου-Στ.Κερομύτης)
κ.ά.
 
 
==Βιβλιογραφία==
 
# Τάσος Σχορέλης: Ρεμπέτικη Ανθολογία (Τόμος Β)
# Λευτέρης Παπαδόπουλος: Να συλληφθεί το ντουμάνι
# Κώστας Χατζηδουλής: Ρεμπέτικη Ιστορία 1

Αναθεώρηση της 00:00, 1 Ιανουαρίου 1970

Στέλιος Κηρομύτης (1908 - 1979)

Βιογραφία