Κυρία Κούλα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από στίχοι
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η '''Κυριακή Γιορτζή-Αντωνοπούλου''' ((περίπου) 1880<ref name="Δραγούμης">Φ. Μ. Δραγούμη - ''[http://www.geocities.com/HydraGathering/dragoumis3.html Η Κυρία Κούλα και το Μαρς Βότσης]''</ref><ref name="Φράγκος">Steve Frangos, ''The image of Greek music in America'', «The Greek American»  (ομογενειακό εβδομαδιαίο περιοδικό), 3–9 Δεκεμβρίου 1994, σελ. 15.</ref> – (περίπου) 1954)<ref name="Δραγούμης"/><ref name="Φράγκος"/>, γνωστότερη απλώς ως '''Κυρία Κούλα''', υπήρξε καταξιωμένη τραγουδίστρια του δημοτικού και ρεμπέτικου τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνος, με σταδιοδρομία στην Αμερική.
{{επέκταση}}
==Βιογραφικά στοιχεία==
Η '''Κυριακή Αντωνοπούλου-Βλάχου''', γνωστότερη απλώς ως '''Κυρία Κούλα''', υπήρξε τραγουδίστρια του παραδοσιακού και ρεμπέτικου τραγουδιού των αρχών του 20ού αίώνος, με σταδιοδρομία στην Αμερική.
[[Εικόνα:Panhellenion 8033-a.jpg|thumb|180px|right|Απεικόνιση της [[Κυρίας Κούλας]] σε ετικέτα δίσκου της.]]
Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία<ref name="Καπετανάκης">Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη -  ''Αδέσποτες Μελωδίες'', Αθήνα 1999, σελ. 480.</ref>, η καταγωγή της Κυρίας Κούλας ήταν από το Μεσολλόγι. Στην Αμερική μετέβη το 1912<ref name="Δραγούμης"/>. Οι πρώτες ηχογραφήσεις της έλαβαν χώρα το 1916 ή το 1917<ref name="Δραγούμης"/><ref name="Φράγκος"/> στην εταιρεία [[Columbia|Κολούμπια]]<ref name="Δραγούμης"/>.
 
Το 1920 η Κυρία Κούλα ίδρυσε δική της εταιρεία δίσκων, την «[[Panhellenion]]», με έδρα την Νέα Υόρκη<ref name="Δραγούμης"/>. Το 1927 όμως χήρευσε και σταμάτησε να τραγουδάει σε δίσκους<ref name="Δραγούμης"/>. Αργότερα, ανέστειλε την λειτουργία της εταιρείας της και συνέχισε ως τραγουδίστρια σε κέντρα διασκεδάσεως<ref name="Δραγούμης"/>. Εν έτει 1940, επαναδραστηριοποίησε την εταιρεία, υπό την επωνυμία «[[Panhellenic]]»<ref name="Δραγούμης"/>.
 
Η Κυρία Κούλα ηχογράφησε με την φωνή της ετράστιο όγκο τραγουδιών. Ενδεικτικά, μόνο από την περιόδο 1916-1927, είναι γνωστές περί τις 200 ηχογραφήσεις<ref name="Δραγούμης"/><ref name="Φράγκος"/>, εί μη και περισσότερες. Συνεργάτες της στην δισκογραφία υπήρξαν μεταξύ άλλων<ref name="Δραγούμης"/>
οι [[βιολί|βιολιστές]] [[Αθανάσιος Μακεδόνας]] και [[Διονύσης Πόγγης]], ο [[λαούτο|λαουτιέρης]] [[Ανδρέας Πατρινός]]{{υποσημείωση|γράμμα=α}}, ο [[σαντούρι|σαντουρίστας]] [[Λουί Ρασσιάς]] και οι [[κλαρίνο|κλαρινίστες]] [[Βαγγέλης Βλάχος]], [[Θανάσης Βρούβας]], [[Γιάννης Κυριακάτης]], [[Νίκος Ρέλλιας]] και [[Αντώνης Σακελλαρίου]].


==Υποσημειώσεις==
==Πηγές==
{{κείμενο υποσημειώσεως|γράμμα=α|κείμενο=Ο Φ. Μ. Δραγούμης θεωρεί πιθανόν ότι πρόκειται για ψευδώνυμο του άνδρα της Ανδρέα Αντωνόπουλου<ref name="Δραγούμης"/>.}}
* [http://www.geocities.com/HydraGathering/dragoumis3.html Φ. Μ. Δραγούμη - Η Κυρία Κούλα και το Μαρς Βότσης]
==Παραπομπές==
<references/>


[[Κατηγορία:φωνές του ρεμπέτικου]]
[[Κατηγορία:φωνές του ρεμπέτικου]]
{{επέκταση}}

Αναθεώρηση της 00:00, 1 Ιανουαρίου 1970

Πρότυπο:Επέκταση Η Κυριακή Αντωνοπούλου-Βλάχου, γνωστότερη απλώς ως Κυρία Κούλα, υπήρξε τραγουδίστρια του παραδοσιακού και ρεμπέτικου τραγουδιού των αρχών του 20ού αίώνος, με σταδιοδρομία στην Αμερική.

Πηγές